Max Manus (2008)

Norvégia első számú második világháborús hőséről készített mintaszerű, látványos életrajzi filmet az Espen Sandberg és Joachim Ronning, természetesen norvég produkcióban. Max Manus tehát valós, élő személy volt, aki meglehetősen sok borsot szórt annak idején a megszálló náci német csapatok orra alá, pontosabban plasztikbombákat a fjordokban horgonyzó német hadihajók alá, így okozva érzékeny vér- és anyagi veszteséget a hódítóknak. Azt már az igényesebb ízlésű nézők nagyon tudják, ha európai film, akkor északon mindig minőséget kapunk, nincs ez másként most sem. Hibátlan és igényes kivitelezésű a film, mind a csatajelenetekben, mind a narratív jellegű részekben, kiváló színészek tudják mit kell játszaniuk, és ezt maradéktalanul meg is teszik.

Ami esetleg még ehhez képest is pluszélményként, hatásként jelentkezhet, az az, hogyan viszonyulnak például a norvégok saját nemzeti hősükhöz, aki nem is olyan rég még köztük élt. Nos, tárgyilagosan, de büszkén. Max Manus nem volt kifejezetten hőstípus, nem véletlenül alakítja őt Aksel Hennie, aki inkább hasonlít egy véletlenül kipihent Steve Buscemire, mint valami háborús hősre. Háború utáni, valódi életében sem volt az, számítástechnikai vállalkozóként dolgozott, de többször volt elvonón is alkoholproblémái miatt. Hősként is látjuk a filmben rettegni, észbontó marhaságokat művelni, nők részéről lepattintva, azokat a hajókat viszont tényleg felrobbantotta, a társai pedig tényleg tisztelték és szerették, ahogyan ő is őket. Hennie parádésan alakítja Manust, benne valóban a hétköznapi embert látjuk, akiből a sors faragott hőst. A németek mondjuk itt sem kapnak pozitív jelzőket, ezen kesereghetnek a kripto-retro-neofasiszták, a normális nézők azonban érzik, itt nincs helye ‘szerecsen-mosdatásnak’.

Kihagy a film egy érdekes -legalábbis innen kákáeurópából nézve érdekes- attitűdöt, miszerint hogyan működik a nácik fajelmélete, amikor olyan északi országokat igáznak le, ahol a helybéliek magasabbak, szőkébbek és északibbak, mint a hódítók, akiknek pediglen éppen ez az embertípus az eszménye. Az tény, hogy norvégokat nem vagoníroztak be milliószám. A Max Manus amúgy korrekt, szolid film, biztonságosan teljesít, mint a Volvo (ami svéd, de végül is ez majdnem mindegy). Ez az erénye, de egyben hibája is, így az asanisimasa is egy biztonságos 7/10-et ítél meg rá.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Max Manus (2008) bejegyzéshez

 1. alex4427 szerint:

  Nem egy nagy durranás! Nekem a Szomjas-féle Nap utcai fiúk (nagyon!) amatőr fiataljait/színészeit juttatta eszembe!

 2. Dercsár szerint:

  Hogy norvég, vagy svéd, vagy hogy mindegy-e, azt szerintem kérdezd meg egy konzervatívabb norvégtől – majd jól megkapod a magadét! 🙂 (Sokáig voltak svéd elnyomás alatt.)

  Miért volna szerecsen-mosdatás, ha a megszállókat is árnyaltan mutatná be egy film?

 3. efes szerint:

  @Dercsár: Nyilván, én is ironizálni szándékoztam a mindegy svéd/norvégon.

  A szerecsenmosdatásról: most akkor képzeld el, hogy mondjuk Gérecz Attiláról, ’56 mártír költőjéről készítünk filmet, melyben szimpatikus ávósokat, vicces kedvű, helyes orosz katonákat állítunk szembe vele. Itt is erről van szó, Manus a norvégok nemzeti hőse, a film róla szól, nem a szituációról. Ha a német megszállás lenne a film témája, már helyénvaló lenne az árnyalt jellemábrázolás. Persze, itt is lehetne így, de akkor ez tényleg kurva jó film lenne, ha sikerül ezt ízlésesen és hitellel végigvinni (ha nem, akkor bukta). Többek között, ezért sem az igazán jó film ez.

 4. ihi szerint:

  Nekem tetszett! Korrekten visszafogott, kicsit talán túl lassú is, kicsit lassan is indul, de talán pont ezek az erényei is!

 5. Publius Decius Mus szerint:

  Nekünk is elő kellene ásnunk egy magyar hőst aki 8 lövetű pisztollyal 36 fogcsikorgató buta nácit kűld a másvilágra lassításban, bemutatni, hogy minket sem győztek le soha és mindig a jó oldalon voltunk. Ez ilyen egyszerű.

 6. efes szerint:

  @Publius Decius Mus: Szerintem is ilyen egyszerű lenne. Persze, néhány okos majd kifogásolná az árnyalt jellemábrázolás hiányát, meg a történelmi hitelességet, de ezeket ki nem szarja le, ha lenne végre egy igazi hős. (A kurva életbe, egy igazi hős.) Meg lenne nemzeti konszenzus. 🙂

 7. alex4427 szerint:

  @efes: Főszerepben: Menyhárt Jenő!

 8. Visszajelzés: Kon-Tiki (2012) | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Amundsen (2019) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.