Utolsó jelentés Annáról (2009)

Mészáros Márta csak ezzel a Kéthly Anna utolsó napjairól szóló fikciós filmjével többet tett az átkos “szociálizmus” vélt és valós vétkeinek tisztázása érdekében, mint a jelenlegi nagypofájú és nagyképű, kétharmados kormánypárt teljes fennállása alatt. (Lásd például egyik legutóbbi érthetetlen és értékelhetetlen döntésüket.) És akkor nem is beszéltünk korábbi filmjeiről… Az Utolsó jelentés Annáról szerves része az imponáló ívet leíró életműnek, hiszen ki más jöhetne Nagy Imre után, mint a harmincas évek magyar Országgyűlésének egyetlen női képviselője, akit nem véletlenül neveztek “az egyetlen férfinak a parlamentben”; a karakán szociáldemokrata pártvezető Kéthly Anna. A magyar viszonylatban szinte példátlan nemzetközi tiszteletnek örvendő politikusnő, miután Rákosiék kigolyózták a szocdemek közül, majd hajdani pártját beolvasztották a kommunista pártba, nyugati emigrációban élte életét, mint a kádári Magyarország legkíméletlenebb külföldi “belső ellenzéke”. A film cselekménye élete végének néhány napját képzeli el, amikor hajdani (fiktív) szerelmének unokaöccse, persze erős otthoni párttámogatással, azzal keresi fel, hogy térjen haza. A gyanakvó, de még mindig kemény Kéthlyben az ifjú unokaöcs látogatása régi emlékeket idéz fel – mely tulajdonképpen Magyarország huszadik századi történelme is egyben.

Mészáros a tőle megszokott természetességgel teremt korabeli híradófelvételekből és azok manipulációiból tökéletesen korhű (és olcsó) illúziót, valamint ugyanilyen természetességgel mesél arról, hogyan zajlott a hetvenes években egy értelmiségi nyugati utazása. Az engedély mindig kötődött valami feladathoz, itt például a fiatal irodalomtudósnak nagybátyja hajdani szerelmét, történetesen éppen a kádári rendszer egyik legnagyobb emigráns kritikusát kellett felkeresnie, és (az enyhülés jeleként) hazahívni, de legalábbis a közelébe férkőzni és kipuhatolni szándékait. A fiatal tudós a lehető legteljesebb naivitással, jó szándékkal és a kádári rendszer iránti feltétlen lojalitással tesz eleget a felkérésnek, így ő maga lepődik meg legjobban, amikor mélyen lenyűgözi őt a Kéthlyvel történő személyes találkozás. A filmnek valóságszaga van, mégha rögtön az elején felirat tudatja a nézővel, hogy elképzelt (bár akár a valóságban is megtörténhetett) történetet látunk.

A valóság illúziójához persze megfelelő színészek is kellenek. Elsősorban a Kéthlyt alakító Eszenyi Enikő nyújt igen erős alakítást, valódi nagyformátumú politikust teremt a vásznon. Méltó párja ehhez Fekete Ernő, aki érett és filmvászonra való visszafogott teljesítményével zárkózik fel mellé. Kiváló színészi jelenéseket láthatunk a mellékszerepekben is: Kováts Adél feslett kulturális attaséja, Gáspár Tibor alázatos, ám még tartással bíró pártaktivistája, Mészáros Márta állandó színésze, Czinkóczi Zsuzsa, mint Kéthly biztonságát, szuverenitását állhatatosan őrző, szintén kőkemény húga, Hámori Gabriella érzékeny feleségalakja, mind-mind kerek, húsvér figurák. Mégis a Fekete Ernő karakterének szüleit alakító Máté Gábor-Básti Juli házaspár megfélemlített és “bekockult” szervilizmusa az, amivel a film igazán pofán ver. Jaj, csak nehogy baj legyen belőle! Ne csinálj marhaságot! Pörköltszagú, óvatos sunyiságuk egy az egyben az ezerkilencszázhetvenes évek “salakanyaga”.

Természetesen, nem tökéletes a film, adódnak vicces, vagy inkább kicsit béna jelenetek is, például, amikor többször Internacionáléra, illetve Marseilles-re fakadnak szereplők mély felindultságukban, és napjainkban játszódó jelenetek is elég suták; bár az például egészen kiválóra sikerült, amikor Kéthly Anna és Golda Meir, Izrael akkori (legendás) miniszterelnöke berúgva nevetgélnek Kéthly nappalijában, az elképedt Faragó, valamint Meir testőre jelenlétében. De mindennek ellenére, a filmben világos, tisztán érthető és árnyalt kor-, valamint személyiségrajzok ábrázoltatnak, ami által talán azok is közelebb kerülhetnek ennek a mai napig tisztázatlan kornak megértéséhez, akik esetleg nem éltek akkoriban. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.