Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd

Ma sincs meccs, van helyette azonban “Szakadj meg, te szív!” ezerrel… Tehát a könnyfakasztó filmek kedvelői érezhetik magukat ma este nyeregben, de csak az elődöntőig (illetve, ha gondosan ügyelnek a távkapcsolóra).

A Grace nélkül az élet-ben (m1, 20.15) az a csavar, hogy ezúttal az anyu (Grace) veszett oda a háborúban (itt, most az irakiban), és az apun (John Cusack) a sor, hogy megmutassa két cserfes kislányának, hogyan tovább ezután. (Vagy fordítva, a lányok mutatják meg apunak…)

Aztán van ilyen, hogy Távol Afrikától (Story4, 21.00). Meryl Streep és Robert Redford, rendezte Sidney Pollack, ért 5 Oscart meg egy csomó egyebet.

80 éves Milos Forman, aki mindenképpen az egyik legnagyobb, legtekintélyesebb és legelismertebb élő filmrendező. Születésnapját ma a Meghallgatás című korai (1963-as), még otthon, Csehszlovákiában készült filmjével köszöntjük. (Duna, 21.15) A film tulajdonképpen két kisfilm, az egyikben két kisvárosi fúvószenekar verseng, azonban két fiatal tag úgy dönt, hogy a trombitálás és az állandó rivalizálás helyett inkább motorversenyre megy; a másodikban pedig egy színházi meghallgatásra kukkanthatunk be, ahol a színpadra vágyakozó Verának éppen a döntő pillanatban megy el a hangja…

Philip K.Dick a modern scifi-irodalom egyik legnagyobb hatású alakja volt, regényeinek, történeteinek megfilmesítésével rengetegen próbálkoztak, de legtöbbjüknek bele is tört a bicskájuk. Dick történetei ugyanis ritkán látványosak, inkább “agyasak”, filozofikusak, olyan problémákkal foglalkoznak, mint a klónozás, a tudat torzulásai, a gondolkodás”mechanikája”, stb. A felejtés bére (tv2, 21.20) pl. az emlékezet útvesztőivel. A filmet a látványos piffpuff-csittcsatt filmek hongkongi királya, John Woo rendezte, főszerepben Ben Affleck (lásd a képen), Uma Thurman és Paul Giamatti látható – nem tudom, milyen a film, szerintem nem láttam még. Az azért ad okot pici kétkedésre, hogy Woo, vajon milyen látványosságot találhatott az emlékezet neuronáradatában, de talán ma lesz az a nap, amikor ezt is megtudhatom…

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd bejegyzéshez

  1. Dr. No szerint:

    A felejtés bére egyértelműen a “fail” kategóriába zuhan. Még csak nem is epic.

  2. Kata szerint:

    Bármi, ami Affleck, felejtős. (A Good Will Hunting az egyetlen kivétel, de az Damonnak köszönhető).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.