Bosszúállók (The Avengers, 2012)

Ha a norvég fjordokhoz utazunk, felesleges magunkkal vinni a legcsicsásabb hawaii-ingünket és strandpapucsunkat, mint ahogy a Maldív-szigetekre sem kell polárpulcsi, magasszárú hegymászóbakancs, vagy négyévszakos hálózsák. Szuperhősös képregényfilmre sem az intellektuális kihívások miatt ül be az ember. Ha megvan az elvárt látványmennyiség, akkor -gondolom- nem szívja a fogát azért a néhány ezresért, amibe fájt az élmény. Ebből a szempontból a Bosszúállók bőven túlteljesíti az elvárhatókat, mert bár gyökeres paradigmaváltást nem okoz világlátásunkat illetően és álmatlanul sem forgolódunk utána, de látványos, fél New Yorkot ismét sikerült jól lezúzni, a sztori világos és sikerült is világosan elmesélni, és néha még szórakoztató is. Ennyi tehát éppen elég egy ilyen mesefilmtől.

Amúgy a Marvel képregény-univerzum egyfajta enciklopédiájaként is felfogható a történet, hiszen a Földet egyenesen az ógermán rosszisten, Loki támadja meg embertelen seregével, ellene pedig emberfeletti kollégája, Thoron kívül olyan szuperhősök szövetkeznek, mint Amerika Kapitány, Iron Man, Hulk, Sólyomszem és a Fekete Özvegy. A csapatkapitány pedig Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. nevű globális terroristaellenes konszern vezetője, vagy mije.

A projektet Joss Whedon jegyzi íróként és rendezőként, aki a Firefly/Serenity projekttel már korábban elképesztő respektre tett szert, amit ezzel a filmmel viszont tovább is tudott öregbíteni. A rajongóival ellentétben zseninek azért nem mondanám, de precíz, ügyes csávó, akinek kisujja begyében van a teljes amerikai popkultúra (ami a dolgok történelmi sajátosságaiból fakadóan lefedi az amerikai kultúra igen nagy szegmensét) és azt virtuóz módon használja is. Simán, minden különösebb döccenők nélkül folyik egybe itt az ógermán mondavilág az amerikai szuperhősök több generációjának kalandjaival. A szögegyszerű világmegmentéses dramaturgia is gyakorlatilag hibátlanul húzza ívét. Whedonnak mindemellett van agya arra is, hogy ironikus poénokkal, utalásokkal és idézetekkel árnyalja a filmet – talán érezve, hogy egy önmagát túl komolyan vevő szuperhősös film ma már szinte biztos bukás. Természetesen a Vasember (ismét Robert Downey Jr.) szállítja a poénok nagy részét, de jut belőlük még például Hulknak is, igaz, az olyan, amilyen ő: nagydarab, vaskos, bumfordi. (A Budapest-poén mi volt? Kommentben elmondhatná, aki tudja…)

Nem tudok elmenni azonban a kínzó gondolat mellett, miszerint halódik az a világ, aminek megmentéséhez egy szuperhős már nem elég… De várjunk még ezzel még december 21-ig (vagy tovább)… Ha éppen 142 percnyi gondtalan szórakozásra vágyunk, akkor nosza. Ez éppen erre alkalmas film: a tűzijátéknál azért tartalmasabb, viszont látványosabb és nem is biztos, hogy többe kerül. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Bosszúállók (The Avengers, 2012) bejegyzéshez

  1. Koimbra szerint:

    A Budapest szövegnél szerintem az író papírra vetette az első eszébe jutó várost, ami eszébe jutott Kelet-Európából. Szerintem felesleges belemagyarázni bármit is. Ha jól rémlik az origó néhány héttel ezelőtt arra kérte az olvasóit, hogy küldjenek egy saját maguk által kitalált sztorit, hogy mi történhetett Sólyomszemmel és az Özveggyel Pesten.

  2. kaamir szerint:

    Transformers szuperhősökkel. Jobbak a színészek és a humor, de ugyanolyan émelyítő, értelmetlen és felesleges akciójelenetek laza füzére. 4/10

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.