Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek

Mától szélesedik a napi tévéajánló látóköre, az összes magyar nyelvű csatorna szemlézésre kerül, melyeken esély van arra, hogy esténként normális filmeket lássunk. Természetesen, ezután sem szándékozom bemásolni a port.hu teljes adatbázisát, csupán szemelgetek továbbra is, melyek azok a filmek, melyeket én a helyetekben megnéznék, ha az estét a tévé előtt kellene eltöltenem.

Elsőnek itt van ma estére a Gilbert Grape (Film Mánia, 18.55), mely még vastagon belelóg az etetésbe/híradóba, viszont egy igen erős dráma, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül. Gilbert (Johnny Depp) és csökkent értelmű öccse (Leonardo di Caprio) egy poros amerikai kisvárosban laknak, mozgásképtelen anyjukkal. A jövő reménytelen. Egy nap azonban egy furcsa, idegen, féktelen vadóc (Juliette Lewis) toppan be látókörükbe, aki fenekestül forgatja fel eddigi életüket. A film alkotói a skandináv film világhírű alakjai, Lasse Hallström és Sven Nykvist, ami önmagában is épp elég az ajánlásra, viszont még ennél fontosabb, hogy Leo (a képen) e filmben nyújtott alakításáért kapta meg első Oscar-jelölését. És hol vannak még a későbbi híres filmjei!

Két igen furcsa, sőt, meghökkentő szerelmes történet van még ma estére. A Háromban (Cinemax2, 21.05) Hanna és Simon egy csakis a munkának élő, gyermektelen berlini pár, immár húsz éve tart egyre üresebb, gépies kapcsolatuk. Egy nap azonban mindkettőjüket eléri a szerelem, csak éppen ugyanannak a személynek képében. Hanna ráadásul teherbe is esik a titokzatos, sármos Adamtól… A filmet Tom Tykwer, a mai német film egyik legismertebb alkotója rendezte.

Nem kisebb tehetség nála (sőt!) Paul Thomas Anderson, aki a FEM3-on 22.05-kor kezdődő Kótyagos szerelmet rendezte. Talán némi aggodalomra adhat okot, hogy a film főszereplője az inkább csak otromba pukikaki filmekből ismert Adam Sandler a film főszereplője, de őt itt valódi színészek ellensúlyozzák, (például Emily Watson vagy Philip Seymour Hoffman), mindamellett, hogy itt még Sandler is egészen jó. Ez a film, minden groteszk furcsasága, minden bizarr fordulata és abszurd humora ellenére is, a világ egyik legszebb, legbölcsebb és legmeghatóbb szerelmesfilmje. Sandler itt tényleg képes felnőni a remek Emily Watsonhoz. Pedig nem csinál mást, mint általában, most mégis képes a filmtörténelem legnagyobb komikusait megidézni. Ehhez a trüvájhoz persze nyilván rendező is kell: Anderson azonban e filmmel, saját életművének szerves részeként, a Szerelem apokaliptikus apoteózisát alkotta meg. A film számomra annak idején óriási élmény volt, azonban minden bizonnyal alkalmas a nézők megosztására is – mint minden valódi remekmű.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    nekem nem jött be annyira, mint másoknak a Gilbert G., lehet h azért mert különösen figyeltem Leóra, és az alakítására. persze nem rossz nézhető film. 5/10

  2. Ani szerint:

    Különösen figyeltél Leora és EZÉRT nem jött be? Nem értem. 😀 DE elfogadom. 🙂

  3. misi szerint:

    A Gilbert Grape megint a Film Mánia elé szögezett, elgondolkodtató egy film. Mostanság egyre többet nézem Őket, és a kis 1 perces sitcomjai Kerekes Vicával nagyon tetszenek 🙂 http://tllg.net/buszmegallo

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.