Helyben vagyunk (This Must Be the Place, 2011)

Valami elképesztő figurát gyúrt össze Sean Penn a Helyben vagyunk című film főszerepére. Cheyenne, az öregedő már rég nem zenész rockzenész feleségével unja magát és az életet minimalista stílusú luxusban berendezett óangol kastélyában. Cheyenne-ben, aki persze fiktív figura, a rockzenében jártasak hamar felfedezik az ihletet adó személyiségeket: van egy nagy adag a rocksámánkodást jobban fizető valóságshow-ra cserélő Ozzyból, egy másik hasonló adag Robert Smith-ből, a gótikus rockzene pápájából, a The Cure emblematikus frontemberéből, néhány kenet a Siouxsie and The Banshees kriptaszagából és valami tán még a saját romjaiba omlott Michael Jacksonból is. Penn ehhez a koporsómanöken (vagy hajdan művészi ambíciókat kergető floridai nyugdíjas hölgy) outfithez elhalón nyekergő beszédhangot használ, mely a legváratlanabb pillanatban, ám szövegének sajátos logikája szerint öblös fuckolásba csap át. Túlzás nélkül, pályafutásának legjobb alakítását nyújtja, nemcsak a látványossága miatt, hanem azért is, mert annyifelé kacsint ki közben, olyan váratlan és meglepő gesztusokat tesz végig a filmen, hogy önmagában már csak miatta megéri a filmet megnézni.

Ráadásul a film is jó. Rendezője Paolo Sorrentino (a hajdani zűrös életű olasz kormányfő, Giulio Andreotti életéről készített Il Divo című filmjéről itt írtam), az olasz új hullám egyik markáns tagja, aki nem véletlenül került közel (amúgy nem először) e filmmel 2011-ben a cannes-i Arany Pálmához, míg az Ökumenikus zsűri díját zsebre is tette. Amolyan road movie, melynek során Cheyenne, apja halála indokával elhagyja kastélyát és New Yorkba utazik (hajóval…) annak temetésére. Ott azonban szembesül zsidó származásának hagyományaival és kötelezettségeivel, minek következtében, sajátos elhatározással útra kel megkeresni azt a még életben lévő náci háborús bűnöst, aki annak idején apját is kínozta a lágerben. No spoiler, de tán ennyiből is érzékelhető, hogy a film cselekménye már alapjaiban is meghökkentő. Ha ehhez hozzáveszünk olyan apróságokat, hogy Cheyenne felesége (Frances Mcdormand) tűzoltóként dolgozik, s a szolgálatból egy kastélyba tér haza a depressziós, hajdani rocksztár férjéhez, vagy hogy egy pingpongmeccset meg lehet nyerni ászadogatásokkal is, valamint a film zenéjét David Byrne szerezte és játssza, valamint személyesen is feltűnik benne, akkor már nagyjából 100%-osan belőhetjük, milyen élmény vár ránk.

Sorrentino filmjének minden egyes pillanata élmény. Semmi sem úgy történik benne, mint ahogy azt ismereteink, a logika, vagy bármiféle előítélet, konvenció alapján várnánk. Minden egyben önmaga fonákja is, minden bizarr és abszurd, mégis minden valódi és igaz is egyben. Hús-vér, valódi karakterek teszik benne a dolgukat valódi motivációk szerint, még akkor is, ha ezek rendszerint meghökkentőnek tűnnek. Van mersze Sorrentinonak a karakán, katartikus (de nem feltétlenül etikus) végkifejlethez is, miközben a mindentől elidegenedett főhős lépésről lépésre közelebb kerül valódi önmagához és saját, valódi világához. A Helyben vagyunk szerves egység, melybe még néha kifejezetten öncélú jelenetek is beleférnek, mint például David Byrne a filmnek is címet adó nagyszerű számának komplett koncertverziója. Asanisimasa: 9/10 (A film az 1. Zsidó Filmfesztivál műsorán látható)

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Helyben vagyunk (This Must Be the Place, 2011) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: I. Zsidó Filmfesztivál 2012. november 22-25. (Kino, Cirko Gejzír, Bálint Ház) | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

  6. Visszajelzés: A nagy szépség (La grande bellezza/The Great Beauty, 2013) | asanisimasa

  7. Visszajelzés: Ifjúság (Youth/La giovinezza, 2015) | asanisimasa

  8. Visszajelzés: Helyben vagyunk (This Must Be The Place, 2011) | asanisimasa

  9. Visszajelzés: Isten keze (È stata la mano di Dio, 2021) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.