Rozsda és csont (De rouille et d’os, 2012)

Én magam is nehezen hittem el, hogy ez a film az, melynek kapcsán az egyik legelismertebb, legszebb és legsikeresebb fiatal francia színésznő, Marion Cotillard először libeghetett végig a híres cannes-i vörös szőnyegen, pedig így rozsda és csont 1van. Az esemény tavaly volt, a film pedig Jacques Audiard Rozsda és csont című alkotása, melyben Cotillard rögtön egy igazi színészbravúrt is kipengetett: a film túlnyomó részében ugyanis lábak nélkül (természetesen erős CGI segédlettel) játszik.

Hogy a film végül is csak jelölésekig jutott, abban nagy szerepe lehetett annak, hogy rendezője a minap egyszer már végigkaszálta a Croisette-et az elképesztően jó A próféta című börtönfilmjével, s azért csak kell adni díjat másnak is – a francia kritika ÉS a közönség viszont imádta a filmet, amit viszont megértek.

A Rozsda és csont egy szögegyenesnek még a legnagyobb rosszindulattal sem mondható szerelmi történet, melyet hol megdöbbentően tragikus események, hol pedig a főhős életviteléből adódó illegális történések pofoznak ide-oda, rozsda és csont 2mígnem a végére mégis eljut oda, ahová egy szerelmi történetnek el kell jutnia (különben az nem lenne szerelmi történet). Cukor, mézesmáz egy milligramm se, kihulló fogak, csonttörések, vér, amputáció viszont annál inkább.

Ali (Matthias Schoenaerts) huszonéves belga fiatalember, egyedül neveli ötéves fiát “ridegtartásban”. Pillanatnyilag nővérénél húzza meg magát, aki egy kisvárosban él a Riviérán, de nem fényűzésben, hiszen csupán egy szupermarketben pénztárosnő. Ali amolyan két lábon járó tesztoszteronraktár, amolyan vérbeli “pasi”. Éjszakánként kidobó egy diszkóban, nappal illegális utcai bunyókban verekszik, pénzért. “Munka közben” ismerkedik meg a csinos Stephanie-val (Marion Cotillard), aki egy delfináriumban dolgozik delfinidomárként, Ali kimenekíti egy őt zaklató részeg vendég karjaiból. Utána rögtön le is kurvázza… Néhány nappal később Stephanie egy szörnyű balesetben elveszti térdtől mindkét lábát, ám Alival való kapcsolatuk éppen így fonódik szorosabbra.

A történet színhelyéül szolgáló decens környezet Audiard olvasatában éppen olyan szürke és kietlen, mintha Le Havre külsőben járnánk, végül is az emberek ugyanazok. A nap többet süt, ennyi a különbség. Két ellentétes irányú küzdelmet ismerünk meg: Stephanie-ét, ahogyan megpróbálja újra felépíteni életét, ahogyan elkezd újra élni, szeretni, illetve Ali-ét, akinek most már meg rozsda és csont 3kell tanulnia kimutatnia érzelmeit, sőt, meg kell tanulnia meg is élni azokat. Két egyenrangú erőfeszítés, mindkettőhöz egy majdnem teljes tragédia szükséges. De ahogy a film végén látni fogjuk, megéri küzdeni.

Színészileg természetesen elsősorban Cotillard-ról szól, aki alaposan felkészült a szerepre. Eljutott például odáig, hogy észrevette, a műlábasok milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ne lássék rajtuk hiányosságuk, így mozgásuk biccenése csak alig-alig látszik. Persze teljesítménye nemcsak “balett”, komoly, nagyívű, mély alakítás is. Ali szerepében Matthias Schoenaertsnek lényegesen egyszerűbb dolga volt, ő gyakorlatilag önmagát adta – azonban mégis tökéletesen rá tudott hangolódni Cotillardra/illetve viszont. A film többi karaktere is szinte dokumentarisztikus hitelességű figura, mint ahogy Audiard összes filmjében, s ez, a való élet meghökkentő fordulatait utánzó cselekmény vargabetűivel egy igen szép, igaz és emberi szerelmes filmet ad ki. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Rozsda és csont (De rouille et d’os, 2012) bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  Audiard-t szeretem, ez a filmje valahogy mégis kimaradt bokros teendőim közepette, jó, hogy írtál róla. Az viszont csak most esett le, hogy az egyik főszereplő Matthias Schoenaerts a Bikanyakból, így még érdekesebb a dolog.

 2. wim szerint:

  A srác jó benne, a film sem rossz, de nem igazán szerettem – elég atipikus történet, keresettnek éreztem a sztorit, talán ez zavart benne. S.Matthiasra úgy emlékszem, azóta Hollywood rá is vetette magát, annyira bejött nekik a filmbéli szereplése alapján.

 3. ChrisDry szerint:

  7/10, én is írok majd róla, mind2 színész remek volt.

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 6. ChrisDry szerint:

  Igen láttam, az is tetszett. 10/7

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Valótlan | Vaslédi

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Dheepan – Egy menekült története (Dheepan, 2015) | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Cowboyok (Les cowboys, 2015) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.