Kon-Tiki (2012)

Gyerekkorom egyik kedvenc hőse volt Thor Heyerdahl (az ősbúvár Cousteau kapitány mellett), aki számtalan vizes expedíciót vezetett, teljesen elmebeteg indokok alapján. Igazi Verne-hős volt a norvég, még akkor is, ha első expedícióját a második világháború után két évvel indította is; de az, hogy kon-tiki3szembeszállva kora tudományos közvélekedésével tapasztalati és gyakorlati úton, saját élete kockáztatásával bizonyította igazát, az messzemenően hasonlatossá tette mondjuk Phileas Fogghoz, aki, ugye, fogadásból utazta körül a Földet nyolcvan nap alatt, úton, sínen, vízen és a levegőben. Heyerdahl ráadásul valóságos személy volt. A híres Kon-Tiki expedíció azt bizonyította, hogy a Csendes-óceáni Polinézia Amerika felől is megközelíthető volt az őslakosok által, nem csak Ázsia felől, ahogyan annak idején elképzelték. Heyerdahl egy polinéz törzsfőnök elbeszélése alapján épített egy balsafatutajt, melyen aztán néhány társával a perui Callaóból indulva, mintegy 101 nap alatt szépen elhajózott a kb. 8000 km-re fekvő Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Raroia-szigetre, így bizonyítva, mekkora pöcsök voltak már annak idején is már az íróasztal-koptató, nagypofájú akadémikusok.

Heyerdahl Kon-Tiki expedíciójáról a norvég Espen Sandberg-Joachim kon-tiki1Ronning rendezőpáros készítette ezt a remek kalandfilmet, mellyel egyben tovább folytatják azt a Max Manusszal megkezdett, példamutató utat, mellyel megmutatják, hogyan lehet feldolgozni nemzeti hősei(n)ket úgy, hogy azok megmaradjanak tiszteletreméltó, követendő embernek, ám mégse fulladjanak bele az ájult, mitizáló igényű, hazug lihegésbe. Ennek kulcsa a realista ábrázolás, minek megfelelően ez alkalommal sem merülünk el túlzottan a szereplők személyiségében, még Heyerdahlban sem. Egyszerű, eltökélt, kicsit együgyű pasikat látunk, igen vicces szakállakban, csontsoványan. Szimpatikus fazonok, de mint személyiségek, annyira nem érdekesek, hogy élve boncoljuk őket. Nem is lehetnek azok, hiszen ha akár egyetlen, az átlagosnál vibrálóbb személyiség lett volna köztük, akkor a harmadik nap veszekedésbe fúlt volna az expedíció, komolyan veszélyeztetve annak célját. Birkatürelmű emberek kellenek ide, akik viszont, ennek megfelelően unalmasak.

Maga az expedíció is alapvetően unalmas, hiszen csak ülnek a tutajon és várják kon-tiki2a szelet, ha pedig van szél, akkor kapaszkodnak, hogy le ne fújja őket. Egy-két kaland történik mindössze, egy cápatámadás, egy nagyobb vihar, egy cetcápa látogatása, egy kiborulás, aztán ennyi is. A film mégsem unalmas, persze, nyilván annak, aki már gyermekkora nagy részét is azzal töltötte, például éppen Heyerdahl Kon-Tiki könyve felett, hogy ő maga is ott van a tutajon és amikor már századik napja zötykölődnek a tutajon, egyszer csak feltűnik az légen egy madár… Látunk a már említett kalandokon kívül jeleneteket a mindennapokról, hogy voltak napok, amikor nem kellett halászniuk sem, hiszen a repülőhalak reggelente elborították a tutajt, látunk jeleneteket arról, hogyan simítják el szinte keletkezésük pillanatában a konfliktusokat a résztvevők, ilyenek. és még úgysem unalmas, hogy tudjuk jól, ez az expedíció sikerült Heyerdahlnak (ellentétben például a RA I.-el, ami viszont szépen elsüllyedt). Rendes, korrekt film, olyan férfias “semmiségekről”, mint hit, eltökéltség, kitartás, és effélék… Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Kon-Tiki (2012) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Szerelem (Amour, Love, 2012) | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Amundsen (2019) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.