Az utolsó csavar (Trouble with the Curve, 2012)

Az egészen biztos, hogy Amerikában minden évben születik legalább egy baseball-témájú film. Valamiért nem tudják megunni ezt a játékot, ami valamiért mégsem tudja meghódítani a világot, ellentétben például a kosárlabdával, jégkoronggal. A baseballt igazán komolyan nem veszi senki az USÁ-n és Kubán kívül, angol eredetije pedig ma már legfeljebb néhány százmillió indiai és pakisztáni utcagyerek szórakozása csupán (OK, túloztam egy picit). Az egész játékból Amerikán kívülre csak a jellegzetes sapka jutott el, Az utolsó csavar - John Goodman, Amy Adams és Clint Eastwoodvalamint az ütő, de nem mint sporteszköz, inkább, mint önvédelmi-, illetve támadófegyver. Annyit tudunk az egészből (mi laikus nézők), hogy van egy játékos aki dob, egy pedig aki üt, aztán rohangálnak… Hogy mégis, mit eszünk az ilyen baseball-filmeken?

Azt, hogy mint minden sportban, a baseballban is van dráma, pontosan a játék természetéből adódóan. Ahol küzdelem van, melynek lesz győztese és vesztese, akár még a csapatba kerülést illetően is, abban mindig van dráma – azt pedig értjük, arra szükségünk van, mert általa tisztul a lélek, erősödik a jellem. Ilyenek. Az utolsó csavar című film a már aggastyánkorú, és -kinézetű Clint Eastwood jutalomjátéka, melyben a rendezést már nem vállalta (azt Robert Lorenz abszolválta a forgatókönyvvel együtt), csupán mint executive producer felügyelte a projekt biztos futását. Clint bácsi egy idős baseball-játékos figyelőt alakít, aki játékosokat szerződtet neves csapatokhoz. Élemedett kora immár meglátszik egészségén is, látása romlik – így munkájának minősége is veszélybe kerül. Viszont mindent tud a játékról, és különféle külső segítség igénybevételével még mindig pontosabban tudja megítélni az adott játékos valódi tehetségét, mint az irodában ülő, számítógépes statisztikák elemzéséből következtetéseket levonó és döntéseket hozó fiatal kollégája. A film nem kétséges, hogy a régi értékek és a valódi tehetség dicséretéről fog szólni, amit mi tagadás, örömmel konstatálunk, főleg, hogy egy bájos szerelmi szál is átszövi a történetet, persze, szintén erősen kötődve a baseballhoz.

Amúgy ne várjunk semmi extra izgalmat, semmi formabontó, innovatív dramaturgiát, se meghökkentő tanulságot, paradigmák váltását, Az utolsó csavar egy idős, tekintélyAz utolsó csavar - Clint Eastwoodes republikánus polgár masszívan konzervatív értékrendjét tükrözi, minden ízében, másodpercében. Akár unalmasnak is mondhatnánk, ha nem nyűgözne le az a megingathatatlan biztonság, ami sugárzik Clint Eastwoodból. Szó sincs ultraortodox agybajról és nyikhaj módon parasztot vakító, gőgös hatalmi arroganciáról, mint amit honi konzervatívjaink hisznek konzervativizmusnak, Eastwood az 1789-es beiktatása óta mindössze 27 (!) alkalommal módosított Alkotmány alapelvein áll két lábbal, biztosan. Nincs is ezzel baj, megingathatatlan, mint kőszikla a viharban. Még mindig hiteles minden vásznon töltött pillanata, bár már szemlátomást igen fáradt. Jó látni mellette a mindig jó és megnyugtató John Goodmant, a csinos Amy Adamst és a “sokkal jobb színész, mint popsztár” Justin Timberlake-et is. A végén győz az igazság (vagyis a tehetség), az amerikai lobogó is lobogna fennen, ha nyílna erre alkalom, a vén kecske sót nyal, az ostoba viszont porba gyalázva, szerelmesek egymás karjaiban. Talán jobb lett volna valami még méltóbb, még “nagyhatásúbb” filmben búcsúztatni Clint bácsit, de még az is meglehet, hogy nyílik erre alkalom, még több is. Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.