Hitchcock (2012)

Fogalmam sincs, mit kezdenek majd ezzel a Hitchcock című filmmel azok, akiknek semmi különöset nem mond a címszereplő személye, illetve életműve, nem kell legyinteni, egészen biztosan lesznek ilyenek. Sőt, akkor sem lennék meglepve túlzottan, ha a többség olyan nézőkből állnak, akiknek Alfred csupán Hitchcock - Antony Hopkinsegy nagy kövér bácsi, aki valamilyen filmes volt Amerikában. Ezeknek a nézőknek valószínűleg a film nem lesz több egy bájos, romantikus szerelmi történetnél, melynek főszereplője egy jó pár évtizedet egymás mellett lehúzó, hatvanas házaspár.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy a film ennél tényleg nem sokkal több azoknak sem, akik kenik-vágják, mi az a suspence, többször látták a Szédülést, az Észak-északnyugatot, a Madarakat, még a jobbára nézhetetlen harmincas évekbeli, angol zsengéket is, a Psychóról nem is szólva. Ez a film nem arról szól, hogyan fektette le Alfred Hitchcock méretes, simára csiszolt gránitlapokból a krimi és thriller műfajának még évezredekig használatos főútvonalát, hanem feleségével, Alma Reville-lel való hosszú és gyümölcsöző kapcsolatának megbicsaklásáról, mely éppen a Psycho című film forgatása alatt következett be. A film ezenkívül tele van izgalmas, néhol vicces sztorikkal, a híres film készültének körülményeiről, ezek azonban csak tényleg azoknak fognak valamit mondani, akik ismerik e filmet, s annak híres jeleneteit. A thriller és horror műfajára vonatkozóan viszont semmi érdemleges nincs a filmben, így ebből a szempontból ez a film éppen annyit ér, mint egy akármilyen híres rendező kétnapos “mesterkurzHitchcock - Jessica Biel, Scarlett Johanssson és James DArcy, mint Anthony Perkinsusa” valamelyik pesti kispiszkosban. A Hitchcock tényleg nem több egy könnyed romantikus történetnél.

Annak viszont szórakoztató, akár tudjuk, ki volt ez a pacák, akár nem. Sacha Gervasi minden különösebb kunszt nélkül, lazán és profin vezényli le a bő másfél órát. Sir Anthony Hopkins irdatlan műtokájában néhány sebtiben odakent, szinte karikaturisztikus gesztussal “festi fel” a nagy rendező karakterét, ennyi éppen elég ide, azonban egy igazi nagy alakításhoz, amit Hopkinstól várhatunk és korábban megszoktunk, bizony kevés. Sovány, bár amúgy igen kövér. Sokkal jobbak viszont a női szereplők. Elsősorban Helen Mirren (Alma), bőven hatvan felett is energikus, szinte szép és szinte szexi. Scarlett Johanssont konkrétan nem ismertem fel Janet Leighként, s nem azért, mert úgy át volt sminkelve, hanem azért, mert szinte 100%-os Janet Leigh-é vált. Hmmm. Jessica Biel dettó (ő Vera Miles-t alakítja). De az is lehet, hogy ezek a hollywoodi szőkék tényleg mind ilyenek – hiába kereste belőlük Alfred is az igazit… Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Hitchcock (2012) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.