A király látogatása (Hyde Park on Hudson, 2012)

A trailer egy kifejezetten vicces, üdítően bájos, kosztümös filmet ígért, A király látogatása azonban, egészbe nézve, legfeljebb erős közepes mozi. A történet érdekes. Én például álmomban sem sejtettem, hogy Franklin Delano ‘Big Deal’ Rooseveltnek is megvolt a maga Monica Lewinskyje, ami a A király látogatása - Hyde Park on Hudson - Laura Linney és Bill Murraytörténet idején, 1939-ben már súlyosan beteg elnöktől azért igen szép teljesítmény. Rooseveltné, persze, eközben mindenről tudott, de ennél jobban érdekelték őt barátnői, valamint hogy a híres dadogós angol király mi módon süllyedhet odáig, hogy még az amerikai elnök vidéki birtokára is leutaztatja önfényességét, hogy maga mellé állítsa a küszöbön álló háborútól egyelőre magát távol tartó Samu bácsit.

Roger Michell filmje éppen ezt meséli el: Rooseveltnek és ötödik unokatestvérének, Daisynek kissé bizarr románcát, Eleanor Roosevelttel a háttérben, valamint ahogyan VI. György és kedves neje orrát felhúzva pipiskedik a vidéki sárban és nagy lélegzetet véve hotdogot eszik. A film állapotmeghatározásnak, pillanat- és élőképnek, illetve élő karikatúrának tökéletes, a benne rejlő történet azonban valóban nem több a fentebb leírtnál, ami azért elég karcsú egy egész estés mozifilmhez. Pozitív fejlemény a hangvétel olykor kifejezetten pikírt, máskor kedvesen elnéző, de azért humorosan kritikus nézőpontja és a kifejezetten szép, igényes látványvilág.

A király látogatása - Hyde Park on Hudson - Bill Murray, Olivia Colman és Samuel WestBill Murray mára konkrét kultuszszemélyiséggé nőtte ki magát, kapott itt is egy Golden Globe-jelölést Roosevelt figurájának megalkotásáért. Jól játszik, de a történet és tán maga a figura sem enged neki többet, mást, pedig neki általában jól áll az ilyen fanyar, olykor blőd hangvétel. Teljesítménye korrekt iparosmunka, de nem több. A Daisyt alakító Laura Linney sem égeti bele magát a retinánkba, bár lényének szürkesége az, amit ki kell emelnie – ezt meg is teszi. Az angol királyi pár viszont elég vaskos vonalakkal lett megrajzolva, Olivia Colman és Samuel West pedig két kifejezetten idegesítő ripacs – nincs jobb szó teljesítményükre, főleg a minapi A király beszéde után. Szóval, csalódás a film. Mondjuk azt, hogy elmegy, ha mindazt megisszuk közben, amit a film szereplői. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.