Hőskeresők (2013)

Éppen harminc éve annak, hogy Gábor Pál elmesélt egy történetet egy második világháborúban Magyarország felett lelőtt amerikai pilótáról. A Hosszú vágta azonban inkább egy romantikus “cowboy a csikósok között”-sztori volt, sok-sok hőskeresők - stohl andráshosszú vágtával, lovakkal, kuvaszokkal, múzeumi göncbe öltöztetett hortobágyi csikósokkal és gazember nácikkal, és a barátságról, tisztességről szólt. A zöld sárkány gyermekeivel az utóbbi tíz év egyik legjobb magyar filmjét megalkotó Miklauzic Bence, Maruszki Balázs íróval, ugyanehhez a témához nyúlt, a Hőskeresők című új tévéfilmben azonban csak a Magyarország felett lelőtt  második világháborús, amerikai pilóta motívuma a közös, romantikának, tisztességnek nyoma sincsen.

Pontosabban, a tisztességnek van nyoma, ugyanis mint film, a Hőskeresők igen tisztességes munka. A tévéfilm műfaja a magyar televíziózásban mindig egy színvonalas, jelentékeny műfaj volt, a nagyközönség elsősorban belőlük ismerte színészeinket, a kortárs magyar irodalmat, ennek ellenére, ebben az évezredben (a néhány jobb, de inkább rosszabb sorozatkísérleteket nem számítva) alig készült tévéfilm a Magyar Televízióban. Nemrégiben azonban valami újraindulni látszik, ugyanis a nagyméltóságú Médiatanács hat filmtervet érdemesnek talált támogatásra, melyek közül a Hőskeresők volt az egyik. A támogatásként megítélt negyvenegy-néhány millió forint azonban a filmgyártásban aprópénznek számít, hiszen egy átlagos nagyjátékfilmben nagyjából ennyit fordítanak csak a helyszínbérlésekre és -biztosításra. Ez a tévéfilm ennek a szűkös büdzsének ellenére mondható tisztességes munkának, hiszen többségében külsőben, autentikus helyszíneken felvett jeleneteket, nem pedig steril, laboratóriumszagú stúdióbelsőket láthatunk.

Aktualitása is van a történetnek, hiszen nagyjából megírása környékén temethették újra már otthon, Iowában Marvin J. Steinford repülő törzsőrmestert, aki 1945. március 24-én, Magyarország felett ugrott ki egy találatot kapott B-17-es bombázóból, és eltűnt a német és az orosz frontvonalak között. Szomorú aktualitás az is, hogy a rendszerváltás máig ható problematikája még mindig nincs feldolgozva filmes szempontból, a Hőskeresők sztorija viszont éppen e két területet kapcsolja össze. Miklauzic látásmódjáról eddig is tudhattuk, hogy nem áll messze tőle a szatírára való hajlam, amit itt valódi, klasszikus értelemben vett, mély drámaisággal ötvöz.

A történet a rendszerváltás idején játszódik egy fiktív magyar faluban, ahová egy nap furcsa idegen érkezik: egy amerikai (Mike Kelly) az édesapjának nyomait keresi, akit ’44-ben e falu környékén lőttek le repülőgépével. A kutatásban a falu polgármesterségére aspiráló Csornai (Znamenák István) azonnal felajánlja segítségét, természetesen nem ingyen. Az amerikai a lelőtt repülőgép roncsait keresi és a nyomok a falu mogorva, emberkerülő csodabogarához, az ősrégi esztergapadot, gépeket és mindenféle ócskavasat, limlomot gyűjtő Polyákhoz (Stohl András) vezetnek, de az egyre baljósabbnak tűnő igazságot csak a hallgatag, öreg és beteg Sütő bácsi (Hollósi Frigyes), illetve Polyák anyja (Bodnár Erika) tudja…

hőskeresők - lengyel ferenc és znamenák istvánAz ötvenvalahány percben elmesélt sztori móriczi sűrűségű és legalább ilyen pontos is. Benne vannak a múlt századvégének, e század elejének vidéki életének tipikus figurái, a hajdan párttitkárként, tanácselnökként, ma pedig mindig kormánypárti polgármesterként a hatalmat tíz körömmel magukhoz szorító, pénzéhes, kapzsi káderei (Znamenák remek), a magányos, vélt/valós igazukat még az isten ellen is harccal megvédő, adott esetben a betonfalnak is fejjel szaladó, nyakas helyi hősök (Stohl is remek – aki amúgy döbbenetes, mennyire hasonló karakter a cikk elején említett Hosszú vágtában főszereplő John Savage-el), a kilátástalan helyzetben zombikként kóválygó, tanácstalanul tébláboló helybéliek (a tanító, a kocsmáros, és sokan mások). Pontos az amerikai “normális világból” érkező Kelly riadt tekintete is, amikor kezdi felfogni, mibe, hova is csöppent és mélyen megrázó Hollósi Sütő bácsijának már mindennel tisztában lévő, mindent tudó jelenléte.

De legpontosabban azt mondja el ez a film, hogy a mai magyar társadalom mennyire csak a látszatnak él, milyen iszonyatos erőfeszítéssel festi azt a mindent ellepő, óriási vásznat, ami egy ideális, elképzelt arcot mutat kifelé, ám elfedi azt az ezergyökerű, egyáltalán egyértelmű, százmillió kicsi igazságot tartalmazó, Kárpát-medencét megtöltő, kinek utálatos, szégyellnivaló, kinek viszont kedves, önazonos katyvaszt, amihez képest Amerika, a népek kohója steril lombikprogram csupán. (A film az MTV Videotárban szeptember 4-ig megtekinthető) Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Hőskeresők (2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  3. Papagorasz Takisz szerint:

    Nem hézag-, hanem szakadékpótló történet.
    Mintha itt kimaradt volna egy szó az ismertetőből: “…ezergyökerű, egyáltalán nem egyértelmű…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.