Top of the Lake (2013)

Felületesen nézve simán lethrillerezhetjük az új-zélandi Jane Campion és Gerald Lee Top of the Lake című 7 részes (néhol 6 részesre is sűrített) minisorozatát, mely tulajdonképpen egy nyomozás története. Tehát lehet krimi is, Top-Of-The-Lakemeglehetősen furcsa, borzongató hangulata miatt thriller is, és mivel egy 12 éves terhes lány eltűnése körül bonyolódik, témáját tekintve is meglehetősen tabudöntőnek tűnik – minden egyben van tehát egy jó kis szexben és vérben utazó, hardcore thrillerhez. Az én olvasatomban azonban ez a történet inkább a női testről, a női lélekről és a női intellektusról szól, arról, hogyan képes a nő minden nehézségen felülemelkedve, minden problémára elsősorban a békés megoldást megtalálni, hogyan válik az élet folyásának biztosítékává egy olyan világban, ahol a férfiak minden baj és probléma forrásai, minden gonosz, rossz dolog okozói, akik nélkül viszont nincs élet, csakis a halál. Meglehetősen egyoldalú, szinte már harcosan feminista álláspont rajzolódik ki a filmből, de hát hol van az leírva, hogy egy filmesnek (értsd itt: művésznek) patikamérlegen kiméricskélt objektív szempontok alapján kelljen filmjét megalkotnia?

Campion alkotótársa, Gerald Lee is férfi, a stáb nagy része is nyilván, hát hogy jöhetek én ahhoz, hogy valamiféle maszkulin betyárbecsület alapján le-feminista Top-Of-The-Lake-Peter Mullan és Elizabeth Mosspropagandázzam ezt a sorozatot?! Főleg, hogy én magam, férfiként sem hiszem azt, hogy helyes ez a leosztása a világnak, melyben a férfiak bitorolják a gazdasági, politikai, sőt, a kulturális hatalom túlnyomó részét… Aztán persze, Campion dolgozata sem ennyire fekete-fehér, mint ami az eddigiekből kitűnhet, szó sincs benne valamiféle forradalmi zászlóbontásról, politikai kommünikéről, és effélékről, egyszerűen csak elmesél egy történetet egy megesett kislányról, erős és kevésbé erős nőkről, akik önmagukat, illetve a “dolgok igazságát” keresik a férfiak uralta világban.

Tui 12 éves félvér kislány, akit apja, a környék “rosszéletű dúvadja” nevel házában. Nem elspoilerezendő körülmények között teherbe esik, és inkább a környékbeli erdőkben való bujkálást választja – a tapasztalatlan, alig serdült lány ösztönösen választja a természet lágy ölét, hogy tisztába jöjjön, illetve megtanulja (vagy akár véglegesen elutasítsa) saját nőiségét. Robin, a fiatal rendőrnyomozóhölgy teljes erővel veti magát a lány felkutatására, szembemenve férfikollégái lemondó Top Of The Lakepasszivitásával, főnöke cinikus gáncsoskodásával, valamint Tui apjának, a nagyhatalmú Matt Mitcham agresszív szembeszegülésével. Mindeközben, a város környéki tó partján egy furcsa, kizárólag nőkből álló szekta telepedik le, akiket egy különös, megfoghatatlan kisugárzású nő vezet. A történet pozitív szereplői mind nők, míg a férfiak mind negatívak, kivéve Robin szeretőjét, a kemény drogos múltú Johnnót, aki mellesleg szintén Matt Mitcham fia. Azonban Johnno is inkább csak kevésbé rossz, mint a többi férfi, a cselekmény előregörgetésében kevés szerepe van – de legalább ő Robin mellett áll. Egy legény van csupán talpon a tóparton. Campion korábbi filmjeinek ismerői észrevehetnek bizonyos motívumokat, például a szekta-szálat a Szentek és álszentekből, az öntudatosan igazságot, válaszokat és egyáltalán, önmagát kereső kislány, valamint az egzotikus, világvégi (új-zélandi) közösség furcsa, öntörvényű világának motívumát az agyondíjazott Zongoraleckéből, és a merész, tabukat döntő, szókimondó szexualitás-megfogalmazást mindkettőből.

Lassan, lebegve árad a történet a végkifejlet felé, néhol szinte szürreális elemekkel, olykor misztikus, máskor viszont földhözragadt, brutális fordulatok közepette. Campion és Lee nem pepecsel, merészen félbevág jeleneteket, még mielőtt túlbeszéltekké válnának, viszont bátran elmereng a sorozat egész hangulatát alapvetően megszabó, döbbenetes (és döbbenetesen fényképezett) tájon. A történet helyszínéül szolgáló Laketop egy kitalált városka valahol Új-Zéland isten háta mögötti zugában, hóval borított, óriási hegyek között, egy csodás tó partján. Szinte állandóan finom köd terjeng, látszólag hűvös tél van, némely fa is lombját hullatva árválkodik, miközben a háttérben napfényben fürdőzik egy másik liget. A szereplők egyszer dzsekiben, fázósan vacognak, majd félmeztelenül, mezítláb rohangálnak, vagy éppen ugranak fejest a késő őszi hangulatú hegyi tóba – akár egy jeleneten belül is. Ez a zavarba ejtő tér- és, időjárás-kezelés adja meg a sorozat sejtelmes, meghatározhatatlan, borzongató hangulatát. Néha egy lányTop-Of-The-Lake-Peter Mullan, jobbról elektromos gitáron, hordozható erősítővel karcos Björk-feldolgozásokat játszik valahol egy szikla peremén, vagy éppen egy búzamező közepén…

A leginkább talán a Twin Peakshez, a Miért éppen Alaszkához, bizonyos szempontból a Justifiedhez vagy a Breaking Badhez, különböző svéd és dán művészfilmekhez, vagy éppen a Hídhoz, illetve a Wallenderhez hasonlító hangulat, az eredeti, bár kissé nyúlós és nem is feltétlenül logikus, de azért rendkívül érdekes sztori mellett kitűnő színészi alakításokat is láthatunk. Elsősorban a suttyó Matt Mitcham karakterében Peter Mullant dicsérném, akinek ugyan nem értettem szinte egy szavát sem erős odalenti akcentusa miatt, viszont ennek ellenére minden pillanata vérfagyasztóan erősnek tűnt. Jó volt, igazi hős volt Robin szerepében Elisabeth Moss is, mint ahogy Holly Hunter is igen bizarr figurát teremtett néhány erős gesztussal a nemtelen GJ szektavezéréből. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Top of the Lake (2013) bejegyzéshez

  1. gukker szerint:

    A Broadchurchöt láttad már?
    Hasonló sztori, szinte egyszerre is ment a két sorozat, de az szerintem klasszisokkal jobb. Már csak David Tennant miatt is.

  2. Visszajelzés: Felmerülés | nimbusz

  3. Visszajelzés: Filmnapló – 2019. május | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.