A nyár királyai (The Kings of Summer, 2013)

Az nyilván egészen biztos, hogy kamaszkorom bármelyik nyara szebb, mint ami utánuk következik, és ez úgy hiszem, érvényes mindegyikőnkre. Még akkor is, ha véletlenül az idei/tavalyi nyarunk nem volt azért olyan tré… Ez az életkor az egyik legproblematikusabb az ember életében, óriási amplitúdóval játszik bennük az érzelem, az értelem. Ekkor nyílik ki igazán számunkra a világ, lüktet a porzó s bibe, A nyár királyai 1szétfeszít az energia – vagy legalábbis, szeretünk erre a négy-öt-hat évre így gondolni, és ekkora már talán röhögni tudunk azon is, hogy mekkora balfaszok tudtunk lenni olykor… Nem véletlenül készülnek évről-évre filmek tucatjai, melyek alkotói ebbe az életkorra nyúlnak vissza, s melyek közül minden korosztálynak megvannak a megfellebbezhetetlen kedvencei; melyek hangvételükben, zenéiben és divatjaiban, jellegzetességeiben éppen beletalálnak az adott korosztály közérzetébe. A felvetett témák jórészt ugyanazok: az első szex, az első ez+az, valamint a generációk kibékíthetetlen ellentéte, ami azért az adott film végkifejletére mindig kibékül valahogyan. Nagyjából ugyanezeken a vizeken evez az idei Sundance fesztiválon sikerrel bemutatkozó A nyár királyai című mozi is, az eddig inkább tévésorozatokkal nyomuló Jordan Vogt-Roberts filmje.

Ha Sundance, akkor vágjuk, hogy valami furcsa, kócos, fésületlen, független cucc ez a film, ami részben igaz is. Furcsa, mert manapság nem igazán divat, hogy egy filmes gondoljon arra is, hogy a választott “nyelve”, a film elsősorban képekből, képek összefűzéséből keletkező szekvenciákból áll. Mindenki beszél, történeteket mesél gőzerővel, de sokszor elfelejti, hogy néhány jól kiválasztott, egymás mellé helyezett kép ezerszer többet mond el, mint alkalmasint egy százoldalas, ötven írón átpasszírozott, kidekázott szövegkönyv. Vogt-Roberts természetesen nem veti el történetmesélés ezt az elbeszélő módját sem, e tekintetben viszont egy teljesen hagyományos, mainstream sztorit kapunk. Egy 15-16 éves srác (aki természetesen messze nem a suli menője) nem jön ki apjával, akivel édesanyja halála óta egyedül él. Ott eA nyár királyai 2kézik egymást, ahol tudják. Egy nap aztán a srác besokall és világgá megy, pontosabban beköltözik az erdőbe gyerekkori haverjával, valamint egy hozzájuk csapódó igen fura sráccal és ott kunyhót/bunkert építve romantikus terveket szövögetnek az általuk megalapítandó “szabad férfitársadalomról”. Ekkor még nem gondolnak arra, hogy a nőket nem lehet kihagyni a játékból… és így tovább. Vogt-Roberts igen ügyesen nyúl hozzá ehhez a témához, részben a közhelyes sztorit rögtön különlegessé hangoló, igen szellemes, pergő párbeszédek néha igen bizarr, pimasz, illetve cinikus fordulataival, részben pedig az ötletesen kitalált képi világgal, remek természetközeli makrófelvételekkel is operáló, vizuális asszociációkkal, melyek szinte mágnesként vonják be a nézőt a főszereplő Joe (Nick Robinson) sajátos világába. Rajta keresztül látjuk az annyiszor megrajzolt amerikai kertvárosi miliő tipikus figuráit, és a tizenöt éves “férfilét” összes “elviselhetetlen nyomorúságát”. Jó kis film, érdemes megnézni. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) A nyár királyai (The Kings of Summer, 2013) bejegyzéshez

  1. Aquarius szerint:

    Alig várom a feliratot 🙂

  2. ChrisDry szerint:

    elég unalmas, egyszerű gyerekfilm, semmitmondó színészek és igazán nagyértelme és filmélménye – számomra- nem volt 3/10 (felirat amúgy meg itt: .opensubtitles.org/hu/subtitles/5177982/the-kings-of-summer-hu)

  3. wim szerint:

    “Egyszerű gyerekfilm”? Már töltöm is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.