Templom a dombon (Krugovi, 2013)

Még véletlenül sem szeretném “a hivatásos rinyáló” tényállását magamra venni, de lassan tényleg arról van szó, hogy mi magyarok is kezdhetjük már a bőrünkön érzeni, milyen az, amikor testvér testvér ellen harcol, de nemcsak úgy, Templom a dombon 3játszásiból, hanem véresen, életre-halálra. Már én sem állok szóba sok olyan ismerősömmel, osztálytársammal, akiket a szélsőjobb oldalra sodort a napi politika, de szerintem ezzel sokan vannak így, bármelyik oldalon. Családok, régi, gyermekkori barátságok szakadnak szét lassan nálunk is végérvényesen az eltérő gondolkodás, vallás, világlátás, netán származás miatt. Vérbe egyelőre nem borult még az ország, de elég csak belegondolni abba, hogy mi lesz, ha 2014-ben a Fidesz csak úgy tudja magát hatalmon tartani, ha maga mellé emeli a Jobbikot is? Egy kormányerőre emelt szélsőséges politikai mozgalom, a hatalom bizsergető mámorától felbátorodva, rögvest elkezd “rendet csinálni” és nem kell hozzá Phd fokozat, hogy érezzük, egészen biztosan nem azok fogják ezt a szép, új rendet “elszenvedni”, akikkel a baj volt, hanem ártatlan, vétlen magyarok, akik rosszkor lesznek rossz helyen, sapkában vagy anélkül, barnább arccal vagy akár sápadtabban a megszokottól, az elvárttól. Soha, sehol a világon nem azok húzzák a rövidebbet az ilyen pogromszerű “rendcsinálások” alkalmával, akikkel baj van… Templom a dombon 1Persze, nálunk ez még csak a rémálom kategóriája, déli szomszédainknál viszont a véres való volt, a közelmúltban, ezelőtt pontosan húsz évvel.

Gondolom, nem meglepő, hogy a jelenkori ex-jugoszláv filmművészet alapanyagát szinte kivétel nélkül a délszláv konfliktus szolgáltatja, hiszen a túlélők még ma is élnek és szinte nincs olyan szerb, horvát, bosnyák és albán család, melynek ne lennének háborús mártírjai. Nem meglepő így az sem, hogy ott nem lehet mellébeszélni, hiszen mindenki tudja, a saját családi legendáriumából, sőt, sokszor saját emlékeiből milyen volt szemben állni a gyerekkori haverral, a szomszéd bácsival, a sarki kocsmárossal, aki csőre húzott Kalasnyikovval célzott az illető mellkasára vagy akár látni ugyanezek szemében a páni rémületet, amikor a te kezedben volt a fegyver… Srđan Golubović új, szerb-horvát-szlovén és EU koprodukcióban készült Templom a dombon című filmje is egy megtörtént eseményt mesél el, melyben megrázó erővel sűrűsödik egyetlen drámai ponttá az egész érthetetlen és értelmetlen háború.

Minden azzal kezdődött, hogy egy eltávon lévő szerb katona otthon felejtette a cigijét (“talpas” Drina) és régi ismerősénél, a sarki muszlim bosnyák trafikosnál vásárolta meg az utolsó két csomagot. Nemsokkal később három vérgőzös csetnik dugta be az orrát a trafikoshoz, ők is cigit akartak venni, de már nem volt, ezért a dühüket a trafikoson töltötték ki. A szerb katona látta ezt a kávézóból és megpróbálta szétválasztani őket, de a csetnikek ekkor ellene fordultak és agyon rugdosták. Húsz évvel később a sorsszerű véletlennek köszönhetően az eset még élő szereplői újból találkoznak.

Templom a dombon 2Golubović ezt a háború tipikus figuráit és azok jellegzetes motivációit egyaránt pontosan megrajzoló történetet a tőle már megszokott módon, erősen a thriller műfajába hajló, rendkívül ügyesen megkonstruált forgatókönyv alapján szerkesztett filmben meséli el. Ugyanazt a realista, sőt, naturalista szemléletet érezzük, mint a korábbi A csapda című filmjénél, sőt annak meghatározó szereplője (Nebojša Glogovac), valamint fő motívuma, a gyermekéért hősiesen harcoló apa is megjelenik itt, egyszerre több variációban is. A gondosan elővezetett cselekmény és a sziklaszilárd hitelességű alakítások adják a film hitelét, az ezekből összeálló összkép pedig az értékét. Ilyen brutális háborút átélt nép, népek már nem csörgethetik a fegyvereket, de az is biztos, hogy a vélt és valós sérelmek sem lettek orvosolva, ott vannak azok ma is, csak legfeljebb mélyen (vagy kevésbé mélyen) eltemetve minden délszláv nemzetiségben. Ilyen légkörben hat igazán üdvözítő erővel a megbocsátás mély emberi gesztusa, ráadásul egyszerre több szólamban. ERRE kellene nekünk is most nagyon odafigyelnünk. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Templom a dombon (Krugovi, 2013) bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 2. Jakab Erzsébet szerint:

  Már csakis abból válogatok amit te ajánlasz. 🙂 Ki vagy te, hogy ennyire klasszul fogalmazol, és ahogy látom mindenhez értesz, mindenkiről tudsz mindent. Irigyellek. És köszi a tippeket. Üdv: Bakancs és Fakanál

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 4. Papagorasz Takisz szerint:

  efes: csak egy tisztességesen gondolkodó ember, aki történetesen kiváló filmkritikus. 🙂
  Templom a dombon: ebben a filmben még a csöndek is ütnek. Sajnos a mai Magyarországon a gyűlölködés magva már szárba szökkent. Az országunkat is féltő filmkritika óta eltelt 4 év, és semmi jele a békülésnek.

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.