Lovelace (2013)

Csalódni fog, aki zaftos jeleneteket vár a Lovelace című filmtől, és jobban teszi, ha az adekvát források valamelyikéből megszerzi Linda Lovelace életművének legismertebb részét, a Mély torok című pornóklasszikust. Persze, nyilván már megtette, de legalábbis utánajárt már a témának, hiszen amúgy mi mást lovelace 2mondana neki Linda Lovelace neve… Ez a film tehát nem pornó, hanem Lovelace egyik önéletrajzi könyvének kvázi filmváltozata, s mint ilyen, a művésznővel történt eseményeket saját olvasatban osztja meg a nézővel. Meg kell említeni azonban, hogy a történetnek létezik másik olvasata is, ami nem teljesen egyezik az előzővel – az igazságot, mint mindig, azonban csak a résztvevő felek ismerik teljes egészében, és mint mindig, valahol a félúton van.

Lovevalce sztorija amúgy az eléggé közismert megesett lány története, akit kezdetben nyájas, később vadállattá váló férfiak kényszerítenek “csúnya, gusztustalan” dolgokra, droggal, zsarolással, erőszakkal. Ez esetben azonban rendelkezésre állnak mozgóképes bizonyítékok is, melyek alapján Lovelace vagy óriási színésznő, vagy hazudik bizonyos dolgokban. Ez utóbbi felé mutat az is, hogy e filmben mindössze egyetlen pornófilmről van szó, a filmográfia azonban mást mutat. Résztvevő, érintett személytől azonban nem várható objektív tájékoztatás, mint azt tudjuk jól.

A film (Jeffrey Friedman-Rob Epstein páros munkája) elsősorban Lovelace és Chuck Traynor, az első férj, aki bevezette őt a pornóba, valamint Lovelace és családjának kapcsolatára koncentrál. Ebből a kezdetben idillikus, később egyre pokolibb házasságból mutat többet, a droggal hajtott, erőszakos felkapaszkodás lovelace 1az egyszerű sztriptízbártól a pornófilmgyártásig tartó közhelyes karriertörténetében, míg az ennél jóval bonyolultabb családi szál kissé elnagyolt lett. Gátlástalan maffiózókból, megesett, rebbenő tekintetű lánykákból és egyre többet drogozó, alapvetően közepes tehetségű suttyókból rengeteget láthattunk már, az viszont -számomra legalábbis- sokkal érdekesebb lett volna, ha többet tudhatunk meg egy tipikus, alsó-középosztálybeli, konzervatív család reakciójáról, amikor megtudja, hogy egy szem lányuk premier plánban mutatja be az ún. “mély torok”-technikát a mozivásznon. Az anya és az apa figurájának elnagyoltságából csak következtethetünk minderre, szembesülni viszont alig tudunk – holott, a valódi dráma ez, de legalábbis ez is az.

A Lovelace-film amúgy nem igazán moziba való, inkább tévéfilm. Elsősorban secondplánokra és közelikre épít látványvilágában, az időben előre-hátra ugráló elbeszélésmód is inkább tévéfilmekre jellemző. A kora hetvenes évek hangulata viszont remekül megteremtődik. Amanda Seyfried igen remek a címszerepben, bár az ominózus “technika” éles bemutatását, értelemszerűen, megúszta. Mindazonáltal, mégis ez a jelenet viszi el ezt a filmet is a hátán, bár itt elsősorban a filmstáb reakcióiban jelenik meg, a film legviccesebb pillanatát okozva. Igen jó Peter Sarsgaard is a suttyó Chuck szerepében, bár ő csak egy karakter, talán a valóságban sem volt egy összetett személyiség. Sharon Stone és Robert Patrick az okai a a fanyalgásnak, paradox módon, éppen azzal, hogy baromi erős alakítások reményét villantják Lovelace szüleinek szerepében. Tényleg arra lettem volna leginkább kíváncsi, hogy kik is ők, mit éreznek? Így a film azonban kicsit sablonos, kicsit középszerű. Közhelyes. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    mindig is túl jó szívű voltál/vagy 🙂 10/3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.