Gravitáció (Gravity, 2012)

Mondták, hogy ne hülyéskedjek, ezt a filmet moziban kell megnézned, mert ez olyan. Már, ha nincs otthon házfalnyi vetítővásznad és ultraszuper HD projektorod… Hát, nincs. Elmentem tehát a multiplexbe, a legnagyobba ráadásul, vasárnap délután, és újra meg kellett állapítanom, hogy ez a fajta mozizás Gravitáció - Sandra Bullockmindenre jó, csak éppen filmnézésre nem. Már legalább fél órája ment a film és még mindig jöttek a nézők, felpakolva vödörnyi kólákkal, kosárnyi kibaszott büdös szósszal leöntött rágcsákkal, rettegtem, nehogy még rám is öntsék az egészet. Mondom, már fél órája megy a film – ami ráadásul a bevezető részekben csendes. Kifejezetten csendes. De nem tudok önfeledten belelebegni a világűr fagyos, végtelen ürességébe, mert előttem, mögöttem és mellettem két oldalról csámcsognak, rágnak, harsogva falnak, szürcsölve vedelnek és nyelnek. Közben beleikben fortyog, bugyborékol a különféle mesterséges anyagokból összezabált trutymó. Ezt is hallom. A vásznon eközben a filmtörténelem eddigi legszebb világűr-illúziója pereg, de én nem tudok odafigyelni, mert ezek esznek. Most komolyan, pereljem be a moziüzemeltetőt, mert ezzel a vetítéshez kötött nyilvános közétkeztetéssel meghiúsítja, de legalábbis számottevően csökkenti azt az élményt, amire a kétezervalahány forintos jegy megváltásával kvázi szerződést kötöttünk? Költői kérdés volt.

Szóval, már félórája megy a film, a Gravitáció, mire felnyalta a nép az utolsó morzsa E4234234 márkájú chipset a tányérkáiból, és oda tudok  figyelni végre. Az elkövetkezendőkben aztán komolyan szurkoltam annak, hogy legalább néhányan visszaöklendezzék az imént felfalt műkaját, ugyanis ez a film abban (is) biztosan filmtörténeti pillanat, hogy megtekintése egyben extrém sportteljesítmény is. A világűr súlytalanságának döbbenetes térnélküliségét, a nehézkedés teljes hiányából fakadó lebegő érzést, amikor még körülötted sincs semmi fix pont, a kapaszkodó is ugyanúgy lebeg, mint te magad; ezt az anyaméh-szituációt még soha senki nem fényképezte ilyen bravúros látványossággal, mint ez alkalommal Emmanuel Lubezki és Michael Seresin. A szó szoros értelmében lélegzetelállító képek, természetükből adódóan alkalmasak érzékeink összeborogatására is, ami akár járhat egyes embereknél a gyomortartalom hirtelen ürítésévelGravitáció 1 is – nem tudom, hogy volt ilyen baleset, de, Isten az atyám, komolyan drukkoltam neki, hogy legyen.

Ezért a látványosságért, még akkor is, ha full CGI, komolyan érdemes megnézni ezt a filmet, még akkor is, ha másért nem igazán – és itt már nem a multiplex mozizás veszélyeire gondolok. Alfonso Cuarón e filmje sem több egy míves giccsnél. A cselekmény gyakorlatilag nulla. (Spoiler) Néhány űrhajós szerelgeti űrállomását, kívülről, lebegve az űrben, amikor egy puskagolyó sebességével érkező űrtörmelékfelhő száguld keresztül rajtuk. Ketten maradnak. Az űrállomás megsemmisül, de távolabb ott az orosz egység. Odamennek, kisebb nehézségek árán, mert a Szojuzra már csak egyikük érkezik meg. De az orosz technika csak arra jó, hogy elérje a még távolabb keringő kínai állomást. Cuarón e filmben nyilván az űr magányosságáról kívánt beszélni, amivel tulajdonképpen nem is volt gond, míg volt két szereplője, akik egymás közötti -mérsékelten vicces- dialógusukban elmagyarázták, amit el kellett magyarázni ehhez, de a film nagy részében már csak a kicsit bénácska Ryan maradt egyedüli túlélőnek, aki kénytelen a továbbiakban magában beszélni. Sandra Bullock lehet, hogy fog kapni ezért valami komoly díjat is. De ez a “hangosan mondom magamnak, hogy mit érzek, mit gondolok, és mit kellene tennem” olyan mértékben hiteltelen, művi és erőszakolt narratíva, hogy jobban fáj, mint a pofánkon átszáguldó űrszemét. Bullock tényleg komoly teljesítményt nyújt közben, ahogyan megoldja ezt a lehetetlen helyzetet: a kicsi, buta, mérsékelten tehetséges nő (akkor hogyan jutott fel oda???) legyőzi a hideg, halott, rettenetes világűrt. Éljen az élet, mondhatnám semjénzsoltisan, s ezt egy picit alá is támasztja a többször láttatott anyaméhben elfoglalt magzati póz is, amit a súlytalanságban is automatikusan felvesz az ember, ha elernyednek izmai. De a végkifejletig gyakorlatilag tényleg nem történik más, mint Ryan eljut A-ból B-be, majd onnan C-be, és onnan haza. Alig akció, szinte semmi konfliktus, csak a látvány történik, amin viszont álmélkodhatunk.

Gravitáció 2A film elején -még nem ültek előttem- gondosan elmagyarázzák. hogy a világűrben mászkálás életveszélyes üzem, hideg van, vagy éppen nagyon meleg, nincs levegő, nincs gravitáció, nincs semmi. Ennek ellenére, a film tele van bosszantó fizikai képtelenségekkel. Én nem vagyok egy fizikai zseni, de az azért nem úgy van, hogy közegellenállás nélküli, antigravitációs térben egy robbanás által széthullott szerkezet darabjai minden irányban, azonos sebességgel terjednek szét? Olyan az én tudásom szerint nincsen, hogy egyes darabok előzgetik egymást! (Javítson ki valaki, ha hülyeséget beszélek…) A világűrben nem terjed a hang, mégis halljuk, amikor darabjaira törik, mondjuk, egy napelem. Ilyenek. Szól a zene az elvileg süket csöndben – ez még nem lenne baj, ha megmaradunk annál a idióta kis countryzenénél, amit a George Clooney által alakított, szőrös tökű parancsnok hallgat mindig, de a világűrben miért szól ez a puttyogásos, kattogásos, borongós harmóniákban terjedő ambient? Meg egyáltalán, miért kell mindig ennyire túlcukrozni mindent? Olyan jó kis durva, apokaliptikus mozi lehetett volna ez, egy űr-Torinói ló, de nem lett. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

30 hozzászólás a(z) Gravitáció (Gravity, 2012) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  lehet h együtt láttuk, (ma 13:30 IMAX 3D) 🙂 látványra jó volt, pláne én aki valami amatőr csillagász ismeretekkel is rendelkezem azért ez nem így megy… Spoiler: mindenki duplán is ki van biztosítva, mindenkinél van ilyen kis irányítós cucc és első hívásra mindenki abbahagy mindent és nem csak egy rádió lehetőség van… amúgy tényleg többet vártam, volt hangulata az tény, ha nem popcornoztak volna körülöttem folyamatosan a moziban, amúgy egyszer meg lehetett nézni. Talán majd ha lesz a HBO-n is megnézem, pedig nagy sci-fi kedvelő vagyok és haverok 10/10-re harangozták be (kicsit le is zsibbadt az agyam a sok pörgéstől). 6/10 Ui.: Sandra B. amúgy utóbbi időben több filmben is kimagaslóan jót alakít.

  • efes szerint:

   jaja, együtt láttuk akkor… 😀 fent ültem az utolsó sorban. ihattunk volna utána egy sört. szerintem is, sandra bizony megérett, jó volt abban a nagy kövér focistagyerekes filmben is.

 2. Dr. No szerint:

  “Most komolyan, pereljem be a moziüzemeltetőt”
  Én mindig hordok magammal egy kanna benzint és egy feszítővasat. Még nem találkoztam olyan problémával, amit ezekkel ne lehetett volna megoldani.

 3. Kata szerint:

  Az első bekezdés minden szava…..mintha én mondtam volna. Én sem értem, hogy mindenki éhesen érkezik??? Úgy zabálnak fröcsögve, csámcsogva, mint aki hetek óta nem evett. De volt már aki horkolva aludt mellettem, vagy hangosan telefonált. IMAX-ben láttad?

 4. Dr. No szerint:

  A film láttán csak azt nem értem a Balogh Szandiban, hogy ilyen “Női szervek”-szintű retteneteket minek vállal már be egy olyan csaj, aki képes volt ezt a nulla történetű, nulla konfliktusú filmet egyedül a gyönge vállacskáin elhordozni?

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Húsvét Hétfőn? | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Október 23-án? | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Újév első napján? | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 19. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 20. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 21. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 22. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 23. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 24. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 25. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.