Az acélember (Man of Steel, 2013)

Denevérember, Pókember, Molyember, Hídember, Bunkerember, Aranyember, sőt, Vasember után itt van Az acélember, nevezett Szuperember, vagyis Superman. Tisztán látni, hiszen nem egy ördöglakat, hogy Christopher Nolan Az acélember - Henry Cavill 2kvázi franchise-nak szánja ezt a történetet az ő Batman-szériája (Kezdődik, a Sötét lovag és a Felemelkedés) után: húzzuk le ugyanazt a bőrt a konkurenciáról is, tegyük ezt a kékharisnyás faszit is modern, sötét, kvázi reális környezetbe, hátha megkajálja a nép ezt is.

Sajnos azonban, Nolant ugyanaz a megalománia fertőzte meg, mint idősebb kollégáit, Bayt, Emmerichet, Cameront, Lucast. Egyszerűen nem érzi, mennyi az elég. A két órán jóval túlnyúlóan hosszú film tobzódik a látványban, de ez a történetmesélés rovására megy. A látvány pusztító, az alkotók tombolnak: először Superman fajának szülőbolygóját, a Kryptont rombolják szét, majd a történet folyományaiban a Földet is szépen legyalulják. De legalább Superman megmenti. Jellemző a filmben tomboló aránytalanságra, hogy miközben Superman hozza a tőle megszokott védőangyal kunsztokat, egy hídról a folyóba zuhanó iskolásbuszt emel ki a vízből, lángoló olajfúrótornyot tart Az acélember 1meg addig, míg mindenki elhagyja azt, és Loist is mindig megmenti, amikor az zuhan lefelé valahonnan, harcoljon bár hozzá hasonló szupererővel rendelkező supermanokkal (akik rosszak, nem úgy, mint ő); közben olyan pusztítást mutat be a filmben Nolan (ne zavarjon senkit, hogy a filmet papíron Zack Snyder rendezte, nyugodtan írjunk mindent Nolan számlájára, ő a főnök), hogy láttán szegény bin Laden is főbe lőné magát a hiábavalóság felett érzett elkeseredésében, ha élne. Esztelen, agyatlan, gátlástalan pszichopata rombolás a film utolsó harmada. Látvány, tűzijáték, fél világ romokban, de minden értelem, funkció és bármilyen dramaturgiai indok nélkül. Csak mert megteheti.

Nem lenne ezzel az féktelenül látványos szemkápráztatással baj, ha egy működő, pergő, jól elmesélt cselekmény része lenne, de erről nincsen szó. Az acélember olyan, mintha rengeteg pénzből egy rettenetesen profi stáb, pontos és precíz jeleneteket forgatott volna egy alapos forgatókönyv alapján, de aztán ezeket a Az acélember - Michael Shannonjeleneteket egy 10 éves hiperaktív és beszívott kisgyerek pakolta volna egymás után, ahogy kénye-kedve tartja, ráadásul jó néhányat véletlenül ki is felejtett volna a filmből… Ilyen logikátlanul szétbarmolt filmet régen láttam már.

Igencsak szemet szúr az is, hogy mennyi innen-onnan összelopkodott klisével próbálták az alkotók felütni ezt az amúgy igen bugyutácska kis Superman-történetet. Gyakorlatilag alig van eredeti ötlet, szinte mindenről eszünkbe juthat valami korábbi blockbuster: a Függetlenség napjától a District 9-ig hosszú a sor, de még a Támad a Mars is játszik, ami azért több, mint vicces. Az viszont kínos, hogy ezt Nolanék nem szánták viccesnek. Borzasztóan komolyan veszik magukat és ezt a kis tinglitangli mesét, ami sosem sül el jól – itt sem.

nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy kínzóan hiányzik a filmből az a súlyos jelenlét, amit a Batman-filmeknél Christian Bale, Heath Ledger vagy Tom Hardy szállított. Bár a hossza stáblista tele van ismert arcokkal, Russel Crowe Az acélember - Henry Cavillnagyjából annyit játszik, mint Alec Guiness Obi van Kenobiként egy másik mesében. Súlya van, de közel sem annyi, hogy nyomjon is valamit a latban. Diane Lane és Kevin Costner mellékszerepei pedig szinte megalázóak. Lois (Amy Adams) szép nagy szemeket mereszt, hogyan kerülhetett ilyen hirtelen egyik szituációból az abból alig következő másikba, a címszereplő (Henry Cavill) pedig, hogyismondjam, úgy nézi ki, mint Superman. Kocka a hasa és nincs rajta bugyi – ennyit lehet róla elmondani, többet nem. Mindent összevetve, ijesztően nagyzoló, megalomán, ám kaotikus, széteső, logikátlan katyvasz ez, legfeljebb látványnak megfelelő. Remélem, óriásit bukik – bár lehet, hogy a Batman szele elviszi a hátán… Asanisimasa: 3/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Az acélember (Man of Steel, 2013) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  sima 2/10, nem nagyon van mit ehhez hozzáfűzni. Katasztrofális az egész film.

 2. gukker szerint:

  “közben olyan pusztítást mutat be a filmben Nolan, hogy láttán szegény bin Laden is főbe lőné magát”
  Itt most valamiért a Hancock jutott az eszembe… 🙂

  • efes szerint:

   a hancockot alapvetően bírtam, a végétől eltekintve. mondjuk, a függetlenség napját is, ha már rombolás. amúgy tegnap belenéztem még a watchmenbe is, amit zack snyder rendezett, és azzal sem volt gondom (csak azzal, hogy a reklámszüneteket rendre az orbánista seggnyalók birkamenetére való felhívás uralta, ezért el is kapcsoltam. társadalmi hirdetés, mi? beszél orbán viktor… én meg hülye vagyok.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.