A német doktor (Wakolda, 2013)

Argentína nagyon messze van, távol a világ vérkeringésének fő artériáitól, talán ezzel magyarázható legjobban, hogy például Lucía Puenzo hogyan tudhatott olyan irigylésre okot adó státuszt kiharcolni, hogy sokszor saját A német doktorrendezésében alkalmazhatja regényeit filmre is. Persze, ha ő maga a producer is, akkor saját bőrét viszi vásárra… A német doktor első magyarul is megjelent regénye alapján készült és Josef Mengele életének egy rövidke, reális, de nem feltétlenül tényszerű periódusát meséli el. A koncentrációs táborok emberkísérleteiről hírhedt náci orvosa, sok más háborús bűnökkel vádolt, hajdani SS-társaival együtt, szintén Dél-Amerikában keresett menedéket, ő ott is halt meg 1979-ben, miután a megszokott délutáni tengerben lubickolás közben szélütést kapott. Tudjuk, hogy a Helmut Gregor nevet is használta, és 1959-ben érkezett a kontinensre, de hogy megfordult-e valóban ebben a filmbeli, patagóniai fogadóban, tényleg megismerkedett-e Lilith-tel, a kisnövésű kislánnyal, azt nem tudni.

Az biztos, hogy Argentína messze van, és az is biztos, hogy a Moszad és az izraeli nácivadászok minden igyekezete ellenére, igen sok véreskezű náci élt meg szép és boldog öregkort arrafelé. Nyilvánvaló, hogy a döbbenetesen elterjedt dél-amerikai plasztikai sebészet is első lökéseit az arcukat elváltoztatni kívánó háborús bűnösök tömeges megrendeléseitől, valamint a kimenekített német kórházi sebészeti és betegrehabA német doktor2ilitációs tapasztalatokból kapta. Ez mind szépen megjelenik e filmben, mint ahogy Mengele (Helmut Gregor) karaktere is pont olyan, amit az auschwitzi túlélők elmondásaiból, a fényképekről és Gregory Peck híres alakításából tudhatunk: bajuszos, finom modorú, hűvös intelligenciájú, udvarias úriember benyomását kelti. Kétségtelen, hogy az egyszerű, becsületes, vidéki argentinok a gazdag, segítőkész, sokszor hozzájuk képest nagytudású urakat láttak a hozzájuk érkező idegenekben, és csak Eichmann nagy port felvert, vakmerő elfogása és elrablása gyújtotta fel a bizalmatlanság lángját. Szerencsére Puenzo sem esik túlzásokba, nem markol túl nagyot és filmjében tényleg nem akar mást, mint elmesélni egy történetet, mely akár igaz is lehetett, és melynek főszereplője egy egyszerű, argentin fogadóscsalád, aki néhány hétre/hónapra vendégül látta Helmut Gregort, a német doktort.

A történet sodró cselekmény, katartikus végkifejlet és váratlan fordulatok híján nem különösebben érdekes, de Puenzo is elsősorban arra használja, hogy az emberi szellem természetes érdeklődését vizsgálja, amely saját “dobozának”, a testnek, a szervezetnek, az emberi élet mechanizmusának megismerésére irányul. Mengele ismert ebbéli ténykedését az őt befogadó fogadós működő, dobogó szívű játékbaba elkészítésére irányuló hobbijával hozza párhuzamba, illetve állítja szembe. A katalizátor kettejük között Lilith, a növésben kicsit visszA német doktor - Natalia Oreiroamaradt, de élénk és okos kislány, valamint éppen megszületendő ikertestvérei. Az izgalmakat Mengele személyiségének kiszámíthatatlan, sátáni voltán kívül a fényképészként “fedésben” dolgozó izraeli ügynök Nora, valamint Lilith iskolabeli kalandjai szolgáltatják.

A szolidan, tisztességesen elmesélt sztori csodálatos tájakon és épületekben játszódik (amit szintén egy Puenzo, Nicolás fényképezett szépen). A színészek közül az elsősorban dél-amerikai szappanoperák sztárjaként megismert, itt Lilith édesanyját alakító Natalia Oreirót kell megemlíteni, aki itt már valódi színésznői erényeket villant és szövegének több mint felét németül mondja el. Hibás választás viszont Warren Ellis és Nick Cave amúgy mágikus, eksztatikus zenéjének alkalmazása, főleg a végkifejlet alatt – abszolút nem illik oda, hangulatában túl erős és bombasztikus, stílusában pedig idegen. Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.