Banks úr megmentése (Saving Mr. Banks, 2013)

Megmondom őszintén, előzetesen vajmi kevéssé hozott lázba egy olyan történet, amely arról szól, hogyan győzi meg Walt Disney a Mary Poppins-lányregények írónőjét, P. L. Traverst, hogy adja oda neki a filmjogokat, Banks úr megmentése - Emma Thompsontudva jól, hogy valahogyan sikerült neki, hiszen a Mary Poppins című film világsiker volt a hatvanas évek közepén, és a belőle készült musicalt sem lehet kiirtani a világ zenés színpadairól. Szerencsére, a kíváncsiságom még erősebb a rossz előérzetnél, mert a Banks úr megmentése kifejezetten szórakoztató film, amellett, hogy egy igen érdekes páros életrajz/portré is.

A film cselekménye nagy vonalakban tényleg annyi, amennyit sejtettem, a történet érdekessége ezúttal (is) a részletekben rejtezik. Két azonos gyökerű, mégis végletesen különböző kultúra ütközik Mrs. Travers és Mr. Disney szerződéskötési asszójában. A mereven és hajthatatlanul angol írónő szokásokba rögzült, szinte mániás kötődése művéhez és fő alakjához, valamint irtózása minden moderntől, így a filmtől, mint műfajtól is, tulajdonképpen eleve kizárna minden hollywoodi filmfeldolgozást, a zenés műfajról nem is szólva; míg az igazi self made manként lenyűgöző, valódi amerikai álmot képviselő karriert épített Disney a gátlástalan, cezaromániás kapitalista prototípusa, aki akkor is keresztülviszi tervét, ha abba beledöglik is (a világ). Természetesen, Emma Thompson lubickol Travers figurájában, minden szemöldökrándulásában, apró gesztusában, hanghordozásában pontosan és hitelesen teremti meg a karaktert – ismeri jó, hisz’ ő is angol, nem is csak kicsit. Tom Hanks pedig nagy átváltozóművész, ez tudható volt eddig is és egészen pazar módon hozza a már öregedő, saját maga nagyságába belefeledkezni hajlamos Disneyt. Kettejük verbális párviadala (valamint Travers hollywoodi “ámokfutása” Banks úr megmentése - Tom Hanksen bloc) az első pillanattól kezdve rendkívül mulatságos, teli pikírt megjegyzésekkel, a nyelvi fordulatok finomságait a legvégsőkig kihasználó “tűzijáték”, már annak, akinek van az ilyesmihez “füle”.

A John Lee Hancock által rendezett, valamint Sue Smith és Kelly Marcel írt történet nem merül ki azonban a szerződéskötés folyamatának a lehetőségekhez képest lendületes elmesélésében, egy párhuzamos cselekményszállal Travers híres regényalakjához fűződő személyes motivációira is, egyben igazi kilétére is fény derül. Ez a mellékszál azonban eléggé leválik a fősodorról, akár teljes egészében is elhagyható lenne – de az is igaz, hogy így, lazán hozzákapcsolva sem túl zavaró. Míg Traversé hozzávetőleg hitelesen, Disney karaktere azonban erősen retusálva jelenik meg a filmben. A valójában erősen konzervatív, antikommunista, antiszemita és beosztottjai felett mindenhatóként uralkodó filmmogul a filmben “csupán” egy lendületes filmproducerként látható, ez azonban nem Hanks teljesítményét degradálja, hanem egészen egyszerűen, ilyennek lett megírva/megrendezve. De hát mit várjunk egy Disney által gyártott/forgalmazott filmtől? Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Banks úr megmentése (Saving Mr. Banks, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.