A titokzatos szerető (The Invisible Woman, 2013)

Charles Dickens a világirodalom Jókaiba oltott Móricz Zsigmondja, hogy ne mondjam, Victor Hugója. Hatalmas respektjét mutatja, hogy bár 1870-ben hunyt el, a mai napig kiadják könyveit, meg is filmesítik azokat, a maga korában pedig akkora sztár volt, hogy arra alig van ma is érvényes fogalom. Művei A titokzatos szerető - kristin scott thomas, felicity jones s ralph fiennesromantikus történetek, melyeket az író gyerekkori nyomorúságából táplálkozó realista, sőt néha már kifejezetten naturalista környezetábrázolás, valamint élő, hús-vér karakterei tesznek máig hitelessé.

Dickens kora a viktoriánus kor volt, a maga magasan a nyakban záródó, körmönfontan aggályoskodó erkölcsével, melyhez pontosan passzoltak Dickens ártatlanul érzelmes, mégis valóságos történetei. 24 éves korában jelent meg első regénye, és ezután Dickens (valamint felesége és tíz gyereke) egyre javuló anyagi helyzetben, élete utolsó évtizedeiben pedig kifejezett fényűzésben, elképesztő társadalmi figyelem és szeretet közepette élt – immár azonban külön a feleségétől és népes családjától. Ennek az időszaknak feldolgozása, Claire Tomlin azonos című regénye alapján, Ralph Fiennes A titokzatos szerető című filmje.

Közismert irodalomtörténeti pletyka, kvázi tény, hogy e különválás egy bizonyos Ellen Ternan nevű színésznővel fellángolt szerelem miatt következett be, akivel viszont tovább nem mehetett a dolog, tekintve, hogy e kor szigorú erkölcsei még egy félistenként tisztelt közszereplőre (és annak őszinte vágyaira) sem voltak tekintettel. A házasságnak a szó szerint a sírig kell tartania, ha fene fenét eszik, akkor is. Dickens természetesen szerette családját, gyermekeit, még feleségét is, csak nem úgy, ahogy ebben a történetben (és minden bizonnyal a valóságban is) Nelly kisasszonyt szerette. Bizonyság erre, valamint az író mérhetetlen jómódjára, hogy élete végégig tisztességben eltartotta családját.

A történet narrációja szerint erre a kapcsolatra maga Nelly kisasszony emlékszik vissza, már a Dickens halála utáni időszakból, amikor már saját családját, saját kis színházát és saját életét igazgatta. Jó húsz évet ölel át tehát a cselekmény, és kissé zavaró is a filmben, hogy közben Nelly (azaz A titokzatos szerető - ralph fienney és felicity jonesFelicity Jones) semmit nem öregszik. Fiennes (aki a rendezés mellett Dickens alakját is ellátja) vadul pörgeti a szerelmi történetet a különböző tér- és idősíkok között, de mivel szegény Nelly végig ugyanolyan érzékin duzzadó ajkú ifjú hölgy marad, néha nehéz ezt követni. Persze, nem is lehetetlen, de azért kell figyelni. Amúgy, Jones komoly színésznői erényeket csillogtat, érdemes lesz rá odafigyelni a későbbiekben is.

A cselekmény híven követi Dickens életének ismert tényeit, a megismerkedéstől a különválásig, a Franciaországban álnéven töltött hónapokig, a színpadi sikerektől a töméntelen felolvasóestig, és a híres-hírhedt staplehursti vonatszerencsétlenségig. A keretet ehhez Nelly gyerekeknek rendezett színházi előadása adja, melynek kapcsán emlékszik vissza minderre. Fiennes kissé hadar, főleg a viktoriánus kori kényelmes tempóhoz képest, Dickens alakját azonban határozott gesztusokkal oldja meg: egy alapvetően tisztességes, mély érzésű, szerelmes férfit mutat. Pompás ruhaköltemények (kapott is Oscar-jelölést), lakás- és színházbelsők, rengeteg hiteles, korhű kellék adják meg a film látványának hitelességét – jó volt nézni, de jobb lett volna kicsit egyszerűbben. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A titokzatos szerető (The Invisible Woman, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.