Üzlet a korzón (Obchod na korze, 1965)

Az ún. “szebb jövő” egy múltbéli, egyáltalában nem szép előképe rajzolódik ki közvetlen északi szomszédunkból az Üzlet a korzón című filmben. A történet helyszíne egy szlovák kisváros, ideje pedig 1942. Tiso szlovák náci Üzlet a korzón 1fasisztái, a Hlinka-gárda korlátlan hatalmú urai az országnak a jól ismert, paradox módon nemzetközi “egy párt, egy nemzet, egy vezér” vezérelvnek megfelelően. Antonin Brtko (Jozef Króner) becsületes, de nem túl igyekvő asztalos, egy egyszerű, szinte ‘svejki’ kisember, aki azonban nagyravágyó felesége révén nagyhatalmú ember rokonságába került. A sógor a helyi körzetparancsnok, s mint ilyen, élet-halál ura, aki nem feledkezik meg a rokonság előnyökhöz juttatásáról sem. Toni így válik kvázi parancsra az “árjásított” (értsd: kisajátított) Lautmann-féle rövidáru-bolt tulajdonosává, azonban amikor szembesül a jó helyen fekvő, de nyomorúságos kis boltban tapasztalható körülményekkel, de legfőképpen a körülötte folyó őrületről süketsége és élemedett kora miatt mit sem sejtő Lautmann néni (Ida Kaminska) természetes kedvességével, botcsinálta szerepjátékba kezd: mivel képtelen megértetni a szituációt az Üzlet a korzón - Jozef Króneridős hölggyel, és hát ő maga sem érti teljesen, inkább azt csinálja, amihez ért, és megjavítja a hölgy ócska bútorait. Időközben azonban az események még rosszabb irányba fordulnak, elkezdődik a zsidók deportálása – Toni pedig képtelen kitalálni, mit lehet ilyen helyzetben helyesen, emberien cselekedni.

Ján Kadár és Elmar Klos Ladislav Grossman novelláját, A csapdát alkalmazta filmre, mellyel -az ún. szocialista blokkból először- a Legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat is elnyerte. Az Üzlet a korzón a legjelentősebbek közé tartozik a holokauszt témáját feldolgozó alkotások között, részben egyenes, mélyen drámai minősége, részben pedig azért, mert egy speciális, de talán a legtöbbek által átélhető nézőpontból próbálja meg ábrázolni ezt a felfoghatatlan borzalmat. Toni nem zsidó, sőt igazi, tenyeres-talpas tót, de egy becsületes, jó szándékú ember, akiben ösztönös humánuma tiltakozik az ellen, hogy részt vegyen a rákényszerített Üzlet a korzón - Jozef Króner 2“árjásításban”, és szintén ösztönösen a lehető leghumánusabb megoldást választja: hazudni kezd. Amikor azonban rádöbben, hogy még így sem képes megoldani a helyzetet, szintén ösztönösen reagál. Tettének súlya egyenlő arányban van az azt előidéző körülmények brutalitásával – neki legalább nem kell továbbélnie azzal a lelki teherrel.

A film, bár csehszlovák filmgyártás Mekkájában, a Barrandow Studióban készült, valójában szlovák film, hiszen szlovák helyszínen játszódik, a szlovák történelem fekete napjain. Ján Kadár, bár magyar származású (magyar származású Oscar-díjas, helló!), hiszen Budapesten született 1918-ban, de alapvetően szlovák filmrendezőként tartják számon világszerte (alkotótársa, Elmar Klos pedig morva). Formai szempontból akár sorolhatjuk e filmet a cseh új hullám korai darabjai közé, békésebb pillanataiban akár egy Menzel-film kerekded báját is idézi a tűzoltó zenekar polkáira duhajkodó tót atyafiak bumfordi látványában, azonban az irónia teljes hiánya, a témaválasztás mély drámaisága és a végkifejlet keserű tragikuma egy teljesen más mentalitást mutat. Bár az Üzlet a korzón bőven a csehszlovák szocializmus szellemiségének glóbusza alatt készült, nem látszik a filmen semmilyen “vörös sematizmus”. Az a nyíltság pedig egyenesen meglepő, ahogyan megjelenik a szlovák náci fasizmus a filmben, méghozzá pontos karakterekre lebontva, mindössze alig húsz év távlatából (am.: 1989-2009!). Az aljasság így még döbbenetesebb, ahogy látjuk, mit jelentenek az antiszemita lózungok, valójában: elvenni, kisajátítani, ellopni és elrabolni a zsidók vagyonát.

Üzlet a korzón - Ida KaminskaA színészi játék mai szemmel kissé “soknak” hat, de a dráma sodra bőven feledteti ezt – Ida Kaminski pedig mindentől függetlenül elbűvölő. Toni “végső megoldása” természetesen vitatható, mind morális, mind filozófiai értelemben, az egyértelműen indulatból elkövetett tett volt, mely azonban történelmileg teljesen indokolt. Egy egyszerű kisember keveredett olyan komoly döntési szituációba, melyre egyáltalán nem volt felkészülve – Toni példája éppen ezért érvényes, mind a mai napig. A természetes gyávaság, ahogyan a bezárt bolt ablaka mögül nézi őrjöngve, részegen a gárdisták által összeterelt, felcsillagozott zsidókat, mindannyiunkban ott van. Az átlagember nem pszichopata, hanem gyenge, gyáva és szűklátókörű. De eredendően jó – és ez a maradék, halvány remény a jövőre nézve is. Asanisimasa: 9/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Üzlet a korzón (Obchod na korze, 1965) bejegyzéshez

 1. Dr. No szerint:

  A Horthy-rendszer mérlegét tetszett-e olvasni Ungváry Krisztiántól?

 2. Dr. No szerint:

  Ugyanazt a témát boncolgatja, mint ez a film, csak magyar viszonylatban és történettudományosan

  • efes szerint:

   ja, hogy a magyarok az ablakból kikönyölve nézték, ahogy a zsidókat a Dunába lövik, már ha nem éppen azok lakásába költöztek? ez így volt.

   • Dr. No szerint:

    Nem. Ha még csak az ablakból kikönyökölve nézték volna… Ennél sokkal-sokkal súlyosabb képet mutat be. Azt a hosszú utat, ami odáig vezetett, hogy sokak tevőlegesen részt vettek a gyalázatban, a maradék pedig – kevés kivételtől eltekintve – az ablakban könyökölve nézte végig. Méghozzá kínos részletességgel.

   • efes szerint:

    Igen, erre gondolok. Nem olvastam, csak a sértődött/felháborodott jobbos kommenteket a facebookon. “Hogy ezek a mocskos zsidók már megint minket, ártatlan magyarokat vádolnak antiszemitizmussal” Az a szörnyű ebben az egészben, hogy valójában tényleg nem szólt másról, mint a zsidók vagyonának, boltjainak, lakásainak és gyárainak lenyúlásáról.

 3. Papagorasz Takisz szerint:

  Pontosabban: egyes, nem-zsidó magyarok az ablakból kikönyökölve nézték, ahogy …
  Feltétlenül meg kell néznem ezt a filmet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.