Ő Martin Bonner (This Is Martin Bonner, 2013)

Tökéletesen mutatja rossz beidegződéseinket, hogy amikor -hiszen nem készültünk fel előre- azon morfondírozunk az Ő Martin Bonner című film nyitó jelenetében, hogy vajon ki lesz címszereplő, akkor a nagyhangú, ThisIsMartinBonner - richmond arquett és paul eenhoornkigyúrt fekete fickót nézzük annak. Abszolút dominál a jelenetben, előszór csendesen válaszolgat a vele szemben ülő hatvanas, ősz, tipikus hivatalnok-forma férfi kérdéseire, de rövidesen visszakérdez, majd a nem kielégítő válaszokon felháborodik és elküld az anyjába mindent és mindenkit. Általában vele történne valami a továbbiakban – de nem egy független filmben. A fekete fickót nem látjuk többet, hiszen Martin Bonner (Paul Eenhoorn) nem ő, hanem az őszhajú, hatvanas fickó.

A ciprusi születésű Chad Hartigan hősei emberek. Teljesen hétköznapi emberek, akivel olyannyira nem történik semmi olyan, mint amiről általában filmet szoktak készíteni, hogy az szinte fáj. Hogy mégis hős Martin Bonner, és hős a film másik szereplője, Travis (Richmond Arquette) az az, hogy minden életük sorsát kísérő kiábrándultság és reménytelenség ellenére mindent megtesznek azért, hogy széthullott életük rendbe jöjjön. Ez valódi hőstett, látva azt, hány ugyanilyen sorsú embernek nem sikerül ez… Martin egy egyházi szervezet bukott pénzügyi vezetője, aki több éves munkanélküliség után, hatvanon felül próbál újra talpra állni és újraépíteni kapcsolatát már felnőtt gyermekeivel. Most egy börtönből szabadultak rehabilitációjával foglalkozó szervezetben dolgozik, itt akad össze Travisszal, aki 12 év után szabadul. A film cselekménynek is alig nevezhető eseménysora azt meséli el, ennek a hosszas folyamatnak első lépései hogyan sikerülnek (és akkor most el is spoilereztem a film végkifejletét…). Vak vezet világtalant, a sötétből a világosságba – és úgy tűnik, ez a lehetetlen kísérlet sikerül nekik.

Azt hiszem, igazán azok értik meg e filmet, akik hasonló cipőben járnak, mint a film szereplői. Hartigan -igazi függe125487_betlen filmesként- a legkisebb áldozatot sem hozza meg a “népszerűség oltáránál”, csupán szép csendben, a háttérből figyelve mutatja meg két átlagosnál is átlagosabb, jelentéktelen hősének küzdelmét saját életükkel. Mondanivalója nyilvánvalóan valamilyen keresztény felekezethez kapcsolódik, hiszen többször előkerül a vallás és a hit szerepe az ember életében, de mindig valamilyen kiábrándult felhanggal – hősei számára érvényes kiutat nem Isten és az egyház mutatja meg számukra, azt kizárólag saját magukban és saját maguknak kell megtalálni, mégpedig sok türelemmel, figyelemmel és szeretettel. Magad uram, ha szolgád nincsen – mondhatnánk képletesen. A csendes, finom kis filmet őszinte, természetes színészi alakítások teszik még hitelesebbé. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.