Harag (Fury, 2014)

David Ayer rendező tulajdonképpen “megfilmesítette” azt, amit mi még csak poénként ismertünk, például a Kelly hősei című második világháborús szajré-bohóságból, miszerint: az amerikai Sherman-tankoknak gyenge a fegyverzete és a páncélzata, ezzel szemben a német Tigrisek tényleg vadállatok: szemből halálosak, viszont ha seggbe tudod durrantani, akkor legyőzheted őket… A Harag, ahogy a film címe is jól mutatja, ennél azonban több, és tényleg nem sok köze van az ártatlan viccelődéshez.

harag - brad pittA címszereplő részben egy már említett Sherman-típusú tank, valamint annak legénysége, amely ekkor már gyakorlatilag végigharcolta az egész háborút – ennek megfelelően kemény, cinikus, nyakig a realitásban dagonyázó férfiak, akik valami kis puha plüssállatkaként néznek az egyik elhunyt bajtársuk helyére hozzájuk osztott puskaport még nem szagolt zöldfülűre. Másrészt viszont azt a lelkiállapotot is jelzi, amit ezek a harcedzett, kiégett és kiábrándult katonák éreznek, haragot, sőt, mély dühöt minden ellen, ami előttük van még. Ekkor a szövetségesek már mélyen a náci Németország belsejében nyomultak Berlin felé, de azt minden katona biztosan tudta, hogy amíg odaérnek, még rengetegen meghalnak közülük.

harag 3Maga a cselekmény egyszerű, mint a bakaszíj. Tulajdonképpen az újonc Norman (Logan Lerman) beavatási szertartását meséli el, miközben a háborús veterán Don őrmester (Brad Pitt) vezette egység körülbelül néhány tíz kilométert haladt előre Berlin irányában, közben azonban megvívott két ütközetet, valamint felszabadított egy kisvárost. A szende, elfogódott zöldfülű ezalatt pont olyan pszichopata gyilkológéppé válik, mint beavatói, és az Isten sem menti meg attól, hogy a végén hősként kaparják ki a sárból.

harag 2Ép érzésű, gondolkodó ember ma már nehezen fogad el olyan háborús drámát, mely a háborút valami magasztos eszközként, a benne harcoló katonákat pedig valamiféle szent hősként mutassa be. A háborúban nincsen semmi hősies, semmi magasztos és semmi felemelő: oktalan, brutális és ostoba vérontás. Aki esetleg túléli, azt a roncsot nevezik hősnek, mint ahogy Norman is megkapja e film végén: Hős lettél, haver. Pont a végén, nem felkiáltójel. Mivel azonban mind a mai napig akadnak elmebetegek a világban, akik ezt nem így gondolják, és egyre rafináltabb módon szítják tovább a háborúskodás szikráját, nem árt újra és újra leszembesíteni a népet azzal, hogy azért vigyázni a kardcsörtetéssel, mert abból sosem azok húzzák a hasznot, akik egymásnak esnek a harctéren…

harag 1A Harag című mozi azonban idáig nem megy el, megmarad a háború kereteiben és megelégszik a modern hadviselés egyik leglátványosabb típusával, a tankcsaták brutálisan halálos robajának freskószerű megfestésével. Egyáltalán nem vicces, mint a már említett Kelly hősei, de nem is olyan misztikus, mint minapi hasonló témájú orosz példa, az amúgy szintén igen jó Fehér tigris. Mivel a végkifejlet is úgy alakul, hogy azért picit kikandikál az a bizonyos csillagsávos farok, alapvető háborús tablónak sem mondanám, de egy igen látványos, tanulságoktól sem mentes, igen reális háborús akciófilmnek viszont bőven elmegy. A csatajelenetek rendkívül látványosak, még akkor is, ha a nyomjelző lövedékek túlzott használata miatt azok úgy néznek ki mintha egy highttech first person shooting videojátékban lőnénk az ellent, hogy ne mondjam, egy ismeretlen Star Wars jelenet került volna elő, szemkápráztató lézerágyúzással. A gigászi lövedékzáporban szánalmasan gyengén teljesítő emberi testekről leszakadó végtagok, szétrobbanó fejek, kiomló belek látványa sokkoló, bár ebben a műfajban nem egyedi – viszont gondolom, hiteles. Emellett az a vékonyka kis jellemfejlődés/lepusztulás is szépen kibomlik, olyan röpke, de jól eltalált jelenetek mellett, mint a háború mocskában tomboló tesztoszteron fenyegetésében hirtelen kibimbózó szerelem, és annak még hirtelenebb elhamvadása.

Át tudtam élni.

Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

16 hozzászólás a(z) Harag (Fury, 2014) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  azért nem egy stalingrad nívós… minden amerikai sallangjával együtt is max 4 pont.

  • efes szerint:

   Nem értek egyet. A 93-as német Sztálingrád jó volt ugyan, de látványban meg sem közelíti ezt a filmet, a 2013-as orosz, Bondarcsuk féle Sztálingrád pedig egyenesen szar, pont olyan heroikus faszság, mint ami ellen ez a film megy.

  • efes szerint:

   Az 1949-es szovjet verzióról pedig ne is szóljunk, hiszen az a sematikus sztálini propagandafilmek egyik csúcspéldánya. 🙂 A Harag persze, mesze nem a legjobb háborús dráma, csupán egy erős közepes, de legalább tisztességesen megmutatja a lényeget: a háború rossz.

 2. Dr. No szerint:

  A 8/10-et eltúlzottnak érzem. Ez az erős közepes?! Két emlékezetes jelenet volt benne, a három Sherman vs Tigris head-on, meg a bekvártélyozás a két német nőhöz. A többi felejthető. Nem felejthető: el is felejtettem. A főhős megmenekülését meg soha nem is akartam volna látni.

  • efes szerint:

   Én viszont teljesen rendben levőnek találtam a főhős megmenekülését. Az, hogy csakis úgy tudta megúszni a balhét, tehát úgy tudott hőssé válni, hogy az alfélen megszökve beleásta magát a sárba, az oké. Szeretem azt hinni, hogy a hősök valójában is ilyen sunyi, szerencsétlen, gyáva módon születnek – egyszer csak kivakarja őket a hadtáp valami kupac szar alól és szevasz haver, hős vagy. Ez így reális, néha túlélik a csatát, kb. ilyen arányban.

   Én ugyan nem voltam páncélos a seregben, csak ilyen fémkalickában ültem zümmögő műszerek előtt és próbáltam zavarni az ellenséges gaz imperialista haderők repülőinek rádióit, de ez a filmben látszott bezárt, klausztrofób, olykor rettenetesen unalmas életérzés nekem nagyon megidézte a katonaságot. Hiteles filmnek gondolom ezt, ezért mondom, hogy minden pillanatát át tudtam élni.

   • Dr. No szerint:

    Nem az volt a baj, hogy bebújt a szarkupacba, hanem, hogy a német meglátta és futni hagyta. Akkor lett volna hiteles, ha annyira elássa magát, hogy nem látják meg vagy hullának hiszik.

    Magam részéről tüzér voltam. Nagy világos réteken napozgattunk, míg a hadgyakorlaton a leálcázott tüzelőállásunk mellé kb. tíz méterre be nem csapódott egy homokzsák egy vadászbombázóról. A tüzérségi állás stratégiai célpont ugyanis. Bár a frontvonalak mögött van, a túlélési esély kb. 20-25 %. Páncéltörő tüzérségnél alacsonyabb (ahogy ebben a furi-filmben is láttuk az erdei bújócskánál).

   • efes szerint:

    Meglátta? Szerintem nézte, de nem látta – mert tényleg le kellett volna lőnie, ha látta. Ezért mondom, hogy csak nézte, de nem látta. 🙂 Amerikai katona nem látszik a szartól.

 3. Aquarius szerint:

  Engem is behúzott. Kétszer is megnéztem. Elég faék egyszerűségű a történet, de egy percét nem untam. Persze utólag lehet elemezgetni, hogy pl. az utolsó fél óra mekkora B kategóriás akciófilm feeling, de engem egyáltalán nem zavart “menet közben”.

  A Bondarcsuk féle Sztálingrádot én sem bírtam. (Végignézni se.) A Fehér tigris is kifogott rajtam. Úgy látszik ezek a modern orosz háborús filmek nem nekem valók. Bezzeg a szovjet Jöjj és lásd, na az üt! Azt láttad?

 4. Aquarius szerint:

  Ja már írtad, hogy láttad 🙂

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.