Eden (2014)

Lehet disco, lehet funk, lehet dubstep, lehet house, lehet rave és acid techno, big beat, break beat vagy drum&bass, Menyhárt Jenő után szabadon: nekem minden egyformán diszkózene. Ugyanígy vagyok ezzel a french houseként, garage house-ként vagy tőlem akár sittysutty-jajjajjajnak is nevezhető cuccal, amibe az Eden című film szolid, átlagos francia egyetemista főszereplője is rákattant, a kora kilencvenes években, amikor a világot elöntötték a fél- és illegális rave-partik, az ekkor 18-22 körüli korosztályból mindenki extasyn és LSD-bélyegen rángatózott és hétvégente önként és örömmel meneteltek bele a 100-120 bpm között lüktető dobgép ütemére és a stroboszkóp szakrális vibrálásában megteremtődő közös extázisba. Ők így vonultak be a történelembe, más generációk más külsőségek, más divatok, más drogok és más ritmusok közepette.

eden - félix de givryÁltalában egy bizonyos generáció életérzését megfogalmazni kívánó filmek buktatója szokott lenni, ha a sajátjukon kívül nem szólnak más korosztályokhoz. A megszólított réteg ettől még rajonghat érte, s ahogyan az idők telnek, úgy rakódik rá a fiatalság emlékeire a mindent megszépítő nosztalgia – de nincs annál kínosabb, amikor a tizenéves gyerek döbbenten kérdez rá: hogy anya/apa, ti ERRE táncoltatok? Természetesen, ha egy adott generációs film képes megfogalmazni általános érvényű tanulságot, üzenetet is, akkor más a helyzet (pl. Trainspotting vagy Hair). Az Eden ebből a tekintetben félsiker. Mia Hansen-Løve (korábban pl. Gyermekeim apja, illetve Viszlát, első szerelem!) bátyjával, a hajdan szintén DJ-ként dolgozó Svennel közösen, önéletrajzi elemekből is táplálkozó filmje egy DJ megszületését, tündöklését és bukását mutatja be. (A DJ a diszkó és mindenféle más stílusú, elektronikus zenére alapuló táncmulatság egyetlen sztárja, ceremóniamestere és főpapja.) Paul (Félix de Givry) története 1992 ködös őszén kezdődik, amikor egy Párizs környéki rave-partin beüt neki az LSD. Ettől kezdve a korábbi írói ambíciókat dédelgető, alapvetően szolid, értelmiségi családból származó fiú minden energiájával egy bizonyos stílus (a french house) felé fordul és hamarosan összebarátkozik a ma már világhírű Daft Punkkal, valamint elkezd DJ-zni. Egyetem, írói ambíciók off, lemezjátszó on. Sex&drugs&disco. Minden a jól ismert, sokszor elmesélt, mégis sokak által átélt kotta szerint alakul – sajnos pont olyan unalmasan, mint amilyen ez a Paul által játszott zenei stílus is unalmas.

eden - félix de givry2Hansen-Løve a hosszan mutatott diszkójeleneteken, a kezdetben bájosan, később azonban már egyre idegesítőbben “civil” színészi alakításokban megmutatott fafejű önsorsromboláson és feltűnően akciómentes, azonban a kezdetétől pontosan előrelátható életpálya bemutatásán túl semmit nem tud közölni Paul sorsán keresztül. Még azt sem, hogy a drog jó/rossz… Paul alapvetően unalmas figura, a zenéje is unalmas, szerelmei és egész élete is unalmas. Nagyon komoly, valóban átélt élményeknek kell munkálni a nézőkben ahhoz, hogy a legkisebb mértékben is rokonszenvesnek találja a srác figuráját. A legrosszabb az, hogy még csak nem is ellenszenves… Paul annyira átlagos karakter, hogy még akkor is érdektelen, amikor rosszfiú. Mindemellett, Hansen-Løve az komolyabb, mélyebb tartalmat is felvető fordulatokon (pl. a jóbarát Cyril –Roman Kolinka– öngyilkossága) is egykedvűen továbblép. Az Eden tehát filmnek nem igazán jó, talán csak kordokumentumként, illetve egy zenei stílus, egy divat (és a múló, tünékeny divat), valamint egy jellemző és jellegzetes életérzés reprezentációjaként állja meg a helyét.

Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Eden (2014) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Az eljövendő napok (L’avenir, 2016) | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.