Szeptember elsején indul a 11. BuSho-járás!

Szeptember első hetében kezdetét veszi a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második évtizede: 11. alkalommal gyűjtöttük össze a nemzetközi rövidfilmtermés legjobbjait, hogy megörvendeztethessük vele nemcsak a fővárosi, de a szolnoki, a soproni és a határon túli nézőket is. Keddtől vasárnapig tizenöt blokkban vetítjük a kiválasztott csaknem 70 versenyfilmet, de szokásunkhoz híven idén is készültünk információs vetítésekkel, partnerfesztiválok és filmiskolák válogatásaival, na meg persze koncertekkel is.

BuSho logo CMYKUnja a hőséget? Űzze el a nyarat a BuSho-val! A Puskin mozi hűs termében szeptember 1. és 6. között tizenöt egyórás blokkban peregnek majd a 69 filmből álló versenyprogram vetítései. Több korábbi fesztiválon díjazott alkotás is felbukkan majd közöttük, mint a tavaly Európai Filmdíjat nyert The Chicken, Una Gunjak német-horvát koprodukciós filmje. Több fesztiválon szerepelt már a francia Morgan Simon Try to Die Young című alkotása vagy a holland alkotópáros, Thomas Baerten és Wim Geudens által jegyzett De Smet is. Személyesen is jelen lesz a fesztiválon Laurent Ardoint, a francia háborús musical, az Amour et Commando rendezője, de a Gas Stationt jegyző olasz Alessandro Palazzi vagy épp a német 90 Degrees North alkotója, Detsky Graffam is elkíséri filmjét Budapestre. A magyarok közül itt lesz a néhány hónapja a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon Meséjével díjat nyert Bertóti Attila, de több visszatérő alkotó is van, mint például Hörcher Gábor, aki ezúttal Ricsi című filmjével érkezik, vagy Géczy Dávid, aki pedig A győztes című munkájával száll harcba a sikerért.

A 11. alkalommal meghirdetett felhívásra 77 országból 1189 rövidfilm érkezett, amelyeket a hattagú előzsűri – Rimóczi László, Mester Ákos, Csüllög Edina, Dér Asia, Orosz Annaida, Patrovits Tamás– majd’ 3 hónapon keresztül mustrált. A versenyprogramba került 69 alkotás 28 országból származik, az európai nagyok mellett olyan különleges helyekről, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kína, Irán vagy Tajvan. A legtöbb filmet beküldő három ország képviselteti magát a legtöbb alkotással a versenyben is (spanyol, német, magyar), a hazai pálya előnyét kihasználva a magyar filmekkel az élen.

A versenyprogram, valamint az abból éppen hogy kiesett, de kiemelkedő alkotásokat bemutató információs vetítések mellett ismét megrendezzük a szombati magyar panoráma napot, amely során valamennyi benevezett magyar alkotás megtekinthető lesz. Idén már ötödik éve – Magyarországon egyedülálló módon – levetítjük az előző évi Európai Filmdíjra jelölt összes rövidfilmet, valamint partnerfesztiválok válogatását is láthatják a nézők. Szintén visszatérő szekciónk a főtámogató Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) jóvoltából az „IVF 4 seasons in 4 days”, amelynek keretében a négy visegrádi ország az elmúlt tíz év legjobb rövidfilmjeiből állított össze egy-egy vetítésre valót. A Hamburg Media School bemutatója mellett pedig még olyan filmes csemegékre számíthatnak a látogatók, mint a BuSho filmfesztiválon először szereplő nemzetközi dokumentumfilmes válogatás Simonyi Balázs összeállításában.

A fesztivál előhírnökeként idén is megtartottuk a tavaszváró 7. Spot&Poster workshopot a Partiumi Keresztény Egyetemen, majd a nyári 9. GomBuSho összművészeti alkotótábort, amelyen a résztvevők többek között a fesztivál arculati elemeit is megalkották. Ezek mellett a fesztiválozók találkozhatnak még az elmúlt egy évben négy országban megrendezett „Under The Moon” elnevezésű fiatal filmes projekttel, valamint a tavalyi fesztivált követően a Balassi Intézettel közösen, New York-ban megrendezett P2P//:1989 elnevezésű filmversennyel.

Ezúttal sem maradnak el az esti koncertek a Trafikban, ahol fellép egy brit-magyar formáció,a Thursday Blues Band (nevével ellentétben kedden), egy észt hardcore banda, a Liblikas, majd egy régi klasszikus, a Sonia és a sápadtarcúak is.

A nemzetközi zsűribe Wolfgang Leis hazánkban élő német származású marketing szakértő (időközben már rövidfilmszakértő) mellett ezúttal Michael Havas cseh-új-zélandi forgatókönyvíró, filmrendező, Daniel Vadocký szlovák filmes szakember, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatója, Bereczki Csaba kapott meghívást. Ők döntenek majd a 3 fődíj, a 7 kategóriadíj és a tavaly első ízben kiosztott 2 különdíj sorsáról, azonban ezek mellett ismét újabb díjakkal bővült a fesztivál: a Médiatanács jóvoltából két 500-500 ezer forintos díjat fogunk kiosztani a legjobb magyar kisjátékfilmnek és a legjobb magyar animációs alkotásnak. A Sziget Kft. hetijegyet ajánlott fel egy háromfős mini stáb részére 2016-ra, forgatási engedéllyel együtt, az amerikai InkTip pedig forgatókönyv fejlesztési díjakat oszt majd, amelyek azzal is járnak, hogy a zsűri által kiválasztott három alkotó következő filmtervét ingyenesen teszik elérhetővé producerek számára.

A nagy zsűri mellett ismét értékel majd az Országos Diákzsűri is, mégpedig a tavalyi nyerő, Gór Fanni– Asmon Stella–Martin Marcell összeállításban.

A fesztiválra jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani – akár előfoglalással is –, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmeket a már megszokott rendben, három nap alatt 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvintetőn. Vidéki helyszíneink a szolnoki TISZApART mozi és a soproni Búgócsiga Akusztik Garden, továbbá a versenyfilmek láthatóak lesznek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ungváron (Ukrajna) is.

Az összes filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a 11. BuSho fesztiválra, amely kedden 19.00 órakor a megnyitóval, majd a tavalyi díjnyertes rövidek vetítésével veszi kezdetét a Puskin mozi nagytermében, és szombaton ugyancsak 19.00 órakor a díjkiosztóval zárul, amely után az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz.

Facebook: https://www.facebook.com/pages/BUSHO/128756579085

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: http://busho.hu/hu/sajto/sajtoanyagok

Jegyek: http://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2015

Versenyprogram: http://busho.hu/hu/program/versenyfilmek-2015

Panoráma szekció: http://busho.hu/hu/program/panorama-2015

Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes/beerkezett-nevezesek

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

Kategória: Hírek, Szemlék, filmfesztiválok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.