Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

Tehát az van, hogy Tom Hardy akkor is az egyik legnagyobb arc a filmes szcénában jelenleg, ha több efféle vacakban is játszott, mint értelmes, valódi színészi képességeket igénylő filmben. Persze, Charlize Theron is jó nő, koszolják össze arcát, nyírják haját rövidre és vágják le a fél kezét, mint azt George Miller tette vele a Mad Max negyedik részében. Hardy dolga akkor is nehezebb volt, hiszen neki egy valódi popkulturális ikont kellett saját képére formálnia, hiszen Mad Max (a fiatal) Mel Gibson – volt eddig. Most már Tom Hardy a Mad Max. Charlize viszont (itt és egyelőre) mellékszereplő.

mad max - tom hardy és charlize theronA hetvenet is betöltött Miller poszt-apokaliptikus ikonosztázának negyedik táblája viszont félsiker. Számomra Max első része klasszikus, mondhatni: alapmű. Hibátlan minden kockája, szeretem a szögegyszerű, ám mégis sűrű érzelmi szövetű cselekményét is, szeretem a végtelen száguldás végzetszerűségét, ami az egész bosszú történet fő vivőereje. Még bírtam a második részt is (ami viszont a közönség/rajongók túlnyomó részének legenda), ám az számomra az elsőhöz képest már szinte paródia. Hajlamos vagyok egy viccesen megkoreografált sivatagi melegdiszkó-showként tekinteni rá, mintsem disztópiaként, akciófilmként vagy bármilyen címkével ellátott, legalább egy picit komolyan vehető filmként. A harmadik, Tina Turners részt minősíteni sem tudom, szimpla B-kategóriás gagyi. E negyedik etap viszont egy masszív, stabil ötvözete az előzményeknek.

mad max 1A sztori pont olyan bugyuta, mint a harmadik részé. A fő motívum a víz keresése, ezúttal némi feminista ízű mellékszállal felütve. Szóval, már ennyivel is sok karaktert vesztegettem rá. A karakterek nincsenek túl részletesen megrajzolva, megmaradnak a képregény kettő dimenziójában: Tom Hardy érdeme, hogy el tudom hinni Max karakterét vele is. A többi nem lényeg – vagyis de: azért a főgonosz Halhatatlan Joe (az első rész gonoszát  is alakító Hugh Keays-Byrne bújik maszkjába) fizimiskája, az üldöző hordát vezénylő marionett-metálgitáros (!!), valamint Joe gyermekei azért ki vannak találva (legalábbis meg vannak rajzolva). A látvány azonban tényleg magával ragadó: kevés ilyen rokokó módra burjánzó, örült, vad és vicces, szinte kivétel nélkül eredeti ötletekkel telezsúfolt akciójelenetet látni mozifilmben – gyakorlatilag ezek ki is teszik a kétórás vetítési idő 70-80 %-át. Félelmetesen szórakoztató erőszakorgia. Nettó agyatlan pornográfia. Annak viszont tényleg jó… Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015) bejegyzéshez

 1. Dr. No szerint:

  Szerintem ezt most benézted, a fő motívum ebben a részben nem a víz keresése, hanem a rabszolgaság.

  • efes szerint:

   ÖÖ, a víz birtoklása, a víz birtokosa mindennek ura (Halhatatlan Joe), tehát az embereké = rabszolgaság. Igen, ezt ki lehetne fejtegetni bővebben, de annyira feleslegesnek éreztem… Bocsi, nekem nem jött ez be.

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.