Egy szó, mint száz: szerelem! (Lang historie kort, 2015)

Azt hiszem, egy ideális világban, legalábbis, amit ma, innen ideálisnak gondolhatunk, az embernek olyan problémákkal kellene legfeljebb küzdenie, minthogy: Amikor a negyvenen kicsit túli tanár elveszti gyógyíthatatlan betegségben szenvedő párját, tanítványai egy almafával ajándékozzák meg. A fát a tanár elülteti házuk kertjében, amely szépen cseperedik. Viszont évekkel később, amikor el szeretné adni a számára immár túlzottan tágas házat, a legfőbb dilemma az, hogy mi lesz a fával? Mit fognak szólni a tanítványok?

egy szó, mint száz szerelem - középen mille lehfeldtEgy ilyen ideális világ ma Dánia, ahol élnek az idei, nyári romantikus komédia-szezon első “északi fecskéjének” szereplői. Kora negyvenes baráti társaság, értelmiségiek, jól szituáltak, liberálisak, nem látványosan gazdagok, de nem is szűkölködnek semmiben. Élik életüket, és szövögetik szerelmeiket. Az Egy szó, mint száz: szerelem az ő néhány évüket kíséri végig figyelemmel, néhány piros betűs nap történetének a felvillantásával. Azonban Thomas Vinterberg műfajteremtő és filmtörténeti jelentőségű Születésnapja óta tudjuk, hogyha a dánok összeülnek valamit ünnepelni, akkor ott mindig rengeteget isznak, s elébb-utóbb valaki beszédet is fog mondani, minek utána mindig ki is borul az a bizonyos bili. Egy pillanat alatt feje tetejére áll minden, lehull a visszafogott udvariasságot, és egymás sorsa, munkája, gondolatai iránt élénk érdeklődést mutató álarc – és rendszerint kő kövön nem marad. Ami miatt mégis jelenleg ideális világ Dánia, hogy másnap mégis minden újraépül, mégis minden megbeszélődik és kibeszélődik, és ez a legfontosabb. Zajlik az élet, egészségesen.

egy szó, mint száz szerelem - jens albinus és mille lehfeldtA nem éppen bősz viking felmenőkkel büszkélkedő May el-Toukhy ízig-vérig dán filmjében is akad születésnap, de van házavató, névadóünnepség, Szentiván-éj, szilveszter és buli, csak úgy – a történet főszereplőjének, a szingli Ellennek (Mille Lehfeldt) tehát rengeteg alkalom nyílik, hogy végre rendbe tegye életét, ami legtöbbször valamin mindig félresiklik. Bonyolult, szinte követhetetlen kötéltáncot jár a társaság “alkalmas” férfitagjai között, bájos kiszámíthatatlanságában és túlzott önbizalomhiányából fakadóan azonban semmi nem sikerül neki. Ráadásul párokat, házasságokat robbant szét. Persze, Ellen manőverei csak a film cselekményének fősodrát képezik, mellette megismerkedünk a többiek egyáltalán nem érdektelen életével is.

egy szó, mint száz szerelem - középen tryne dirholmel-Toukhy meséje jól szerkesztett, finom, intellektuális humorú, igazi csajos történet: értem ezalatt, hogy olyan finom, lelki természetű dolgokat vesz észre, illetve tart fontosnak, ami fölött egy pasi simán átsiklana. Mindazonáltal, ezek érdekesek és szórakoztatók, valamint tanulságosak egy normális pasinak is – csak meg kell nekik mutatni ezeket. De ezt tudják jól a csajok… Természetesen pörögnek a dialógok, melyek magától értetődő módon pattognak a szintén természetesen játszó színészek között, feltárva egy sor olyan, akár tipikusnak is tekinthető szituációt, amelyek szinte minden párkapcsolatban felmerülhetnek. Így mi nézők, akár saját magunkon is kuncoghatunk e remek kis film történései, karakterei által, anélkül, hogy bárki tanári módon belénk sulykolná a megérteni muszáj mondanivalót. Viszont kódfejtő generátor sem szükséges a film megtekintéséhez: igazi nyári mozi, az értelmesebb fajtából. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.