Olli Mäki legboldogabb napja (Hymyilevä mies, 2016)

A finn “dühöngő bika” nem igazán bika, tekintve, hogy versenysúlya nem több, mint 57 kiló, még akkor is, ha e film nagy részében “rettenetes” túlsúllyal küzd és néhány dekával meghaladta a 60 kilót is. És nem is igazán dühöng, hiszen élete legfontosabb harcának első pillanatában nemhogy nem esik neki vérben forgó szemekkel, fogait csikorgatva ellenfelének, hanem -horribile dictu- szerelmes lesz. Becsületére legyen mondva, hogy legalább nem az ellenfelébe…

Olli Mäki természetesen nem volt azért papírkutya, igazi, valódi bajnok volt, pont, mint Jake LaMotta, az igazi dühöngő bika, számtalan meccset nyert amatőrként, Európa-bajnoki címet is szerzett, mígnem bekövetkezett 1962 augusztusának 27-ik napja, Olli Mäki legboldogabb napja. Hogy ekkor az immár profivá avanzsált Olli sportkarrierjében mi történt, azt jegyzik az ökölvívás évkönyvei, aki jártas ezekben az tudja, illetve tudhatja, aki nem, annak viszont maradjon ez meg a film kulcspillanata – főleg, hogy Olli legboldogabb pillanata egyáltalán nem lesz köthető az ökölvíváshoz. Inkább a “dühöngés hiányához”, hogy úgy mondjam.

olli-maki-legboldogabb-napja-2Mindenesetre a film fősodrát Olli sorsdöntő világbajnoki összecsapására való felkészülés adja, a boksz-filmek jellegzetes dramaturgiai sémája szerint, Juho Kuosmanen író-rendező pedig a film külcsínét igazította Martin Scorsese remekéhez. Én általában ferde szemekkel szoktam nézni azokra a mai filmekre, melyek valamilyen okból mégis a “kőkorszaki” fekete-fehér technikát alkalmazzák, rendszerint üres, l’art pour l’art művészkedést, valamiféle vizuális sznobizmust sejtek emögött, és ritkán érzem azt, hogy komoly művészi és/vagy dramaturgiai indoka van ennek. Ez esetben viszont el tudom fogadni, ugyanis Kuosmanen koncepciója az volt, hogy valamiféle időutazásként, formailag és képileg is megidézze a múlt század hatvanas éveinek elejét – ami tökéletesen sikerült is neki. Sőt mi több, a film narrációja, vágása is hibátlan illúziója a korabeli filmeknek. Olli Mäki legboldogabb napja pont olyan, mintha Tony Richardson rendezte volna az Egy hosszútávfutó magányossága után, Francois Truffaut Jules és Jimjének ihletére. Plus, a sajátságos finn couleur locale-t elnézve, még asszociálhatunk egy nagyot azokra a bájos, cseh új hullámos filmekre is, melyeken felnőttünk. Zenéjét tekintve pedig az egyik legizgalmasabban hangzó nyelv a finn a világon.

olli-maki-legboldogabb-napja-3Maga a sztori is nagyon finn. Átlengi a filmet az az Aki Kaursmaki -nagyrészt szintén fekete-fehér- filmjei óta felejthetetlen szelíd, mély szomorúság, az a parttalanul terjengő mélabú, ami néha már olyan borongós, hogy éppen így válik -főleg nekünk, nézőknek- abszurddá, groteszkké. E filmben a legdühösebb finn tekintete is olyan vad, mint egy zsíros, alpesi füvön kérődző Milka-tehéné, és ezzel egyáltalán nem megbántani akarom őket, mert imádom ezt a naiv, de mégis mélyen romantikus melankóliát, így egyáltalán nem meglepő, hogy az éppen regnáló profi boksz-világbajnokot kihívó finn bunyós, abban a pillanatban, amikor ma, hasonló helyzetben átharapják egymás nyakát az ilyen helyzetbe kerülők, ő mély szerelembe esik. Annyira mélybe, hogy az igazi Olli és az igazi szerelme, Raija még mindig kézen fogva sétál szembe a filmbeli Ollival (Jarkko Lahti) és a filmbeli Raijával (Oona Airola) a film utolsó kockáján.

olli-maki-legboldogabb-napja-4Olli története az egyszerű, jó lelkű kisember története, akit tehetségénél fogva felkap egy pillanatra a hideg, számító és kizsákmányoló nagyvilág, ám Ollit nem érdekli a csillogás, a pucc és a hírnév, tulajdonképpen maga a sportsiker sem, inkább töltené idejét szerelmével az isten háta mögötti tó partján, az elhajított kavicsok pattanását számlálva a tó vízén. Jámbor, mondhatni naiv üzenet, mely mégis megszívlelendő abban a korban, amelyben penge eszű, rámenős, agresszív nagymenők diktálják az erkölcstelen nyerészkedés és a lopás tempóját. Maga a film is unikum a karácsonyelő hangos, csiricsáré zsivajában. 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.