Dizájneren (2016)

Ez a film látható volt már az idei Verzió dokumentumfilm-fesztiválon, elsősorban a téma iránt érdeklődő, szociális szakmabeliek számára, miközben szereplőit bárki láthatta, akik Budapest Belvárosában, illetve a 4-6-os villamos vonalán mozogtak az elmúlt négy évben. Ennyi időt szentelt ugyanis Horváth Balázs rendező és Botos Tamás operatőr annak a néhány intravénás drogot használó fiatalnak, akiknek életét bemutatják a Dizájneren című dokumentumfilmjükben. A Cirkofilm most angol feliratozással, vélhetően a téma iránt nemzetközileg is megnyilvánuló érdeklődésre számot tartva tűzi műsorra ezt a felkavaró történetet.

dizajneren-1Azt hiszem, súlyosan drogfüggő emberek életébe ilyen közelről, ilyen intim pillanatokban kamera még sohasem férkőzött be. Láthattunk már drogost belőni magát, akár a lehető legképtelenebb anatómiai testtájékokon is, de hogy bárki ilyen szenvtelenül, ilyen kíméletlenül, ilyen brutális naturalizmussal ábrázolta volna egy kábítószeres életének zakatoló monotonitását, kietlen együgyűségét, az példa nélküli és egyben rendkívül tanulságos mindenki számára. A film középpontjában Geri áll, aki -mint a filmben szereplő szinte összes hozzá hasonló srác- többéves heroinhasználat után állt rá, valamikor 2010 táján az ún. dizájnerdrogok (kati, zene, funky, mdpv, stb.) használatára, melyek egyrészt lényegesen olcsóbban beszerezhetők, mint a heroin, másrészt folyamatosan változó, bizonytalan kémiai összetételük folytán igazán be sem tiltott/be sem tiltható anyagok ezek. Amint sikerül a rendőrség laboratóriumaiban meghatározni egy, az utcán terjedő új szer kémiai összetételét, a gyártók rögtön változtatnak az alapképleten egy kötést, és új néven adják már az új szert – amiről igazából senki sem tudja, micsoda. Maguk a felhasználók is csak találgatják, mi az, amit szúrnak és különféle mendemondák terjednek róla: egyikük szerint például bizonyos növényvédőszer kémiai variánsát lövik be a vénájukba, akár naponta többször, amely eredetileg arra szolgál, hogy kártevő bogarakat égessen szét, kvázi belülről.

dizajneren-2Jellemző módon, az illető röhögve meséli el ezt a történetet – és ez a film legsúlyosabb tanulsága. A heroinnál is nagyobb és pusztítóbb flash-élményt jelentő dizájnerdrogok használata ezen a szinten, a droghasználat ilyen stádiumában már súlyos, életveszélyes betegség, a használók pedig teljesen tisztában vannak azzal, hogy mit csinálnak, de semmit nem tehetnek ellene. Már régen nem arról van szó, hogy ők választanak, itt már régen az anyag választ és az anyag uralkodik. Geri egy alkalommal pisztolyt kért apjától ajándékba, hogy főbe lőhesse magát, ezt érezte élete egyetlen megoldásának. Később, a film végén azért eljut a rehabra, de érzi, hogy rajta már az sem segít. Megpróbálja, mert tudja, hogy meg kell próbálnia, de hinni már régen nem hisz benne. Számára Isten már régen kisebb, mint az anyag.

dizajneren-3Látjuk, hogy film által bemutatott srácok egyáltalán nem retardáltak. Még súlyosan betépve is képesek érzékenyen, plasztikusan kifejezni magukat, hátborzongatóan reálisan látják a világot maguk körül, s benne saját magukat is, pontosan el tudják mesélni, hogyan jutottak idáig, és sejteni lehet mondandójukból, hogy melyek lehetnek azok az okok, amik idáig vezettek egy életet. A dizájnereken függő srácok története minden ex catedra okoskodástól mentesen, önmagában is elrettentő hatású. Ilyen beható közelségben még tényleg nem láthattunk masszív drogosokat, élesben, belövésben. Hosszasan nézzük, amint egyikük hosszan, hétrét görnyedve keres szénné szúrt karján még használható vénát, ahogyan a drogéhségtől remegő kézzel félreszúrja a tűt, ahogy csöpög a vére, amit aztán már kábán maszatol széjjel magán… Sokkolnak a képek. Gellérthegy, Margitsziget, Jászai Mari-tér, a Duna rakpartja. Ez van, s itt van, előttünk. (Komolyan kíváncsi vagyok, hogy technikailag hogyan érték el az alkotók, hogy ilyen közel tudtak kerülni a film szereplőihez, hogy azok ennyire hagyták magukat lefilmezni… De az is lehet, hogy az élet eme stádiumában már ez a szemérmetlen kitárulkozás is mindegy.) 10/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.