Logan Lucky – A tuti balhé (Logan Lucky, 2017)

Szóval, az van, hogy Steven Soderbergh, minden ellenkező irányú hiszti ellenére, mégsem adta fel a filmezést. Hogy aztán ez jó nekünk, vagy rossz -ugye, Vincent?- az más kérdés. Ha A sebész című remek sorozatot vesszük példának, akkor jó, hogy az amúgy igen széles műfaji és minőségi spektrumon mozgó életművet alkotó rendező tágítja horizontját, mégha az bizonyos pályamódosítással jár is. Ha ezt a legfrissebb mozifilmjét, a Logan Lucky – A tuti balhét nézzük, akkor már nem biztos, hogy jó.

Pedig, különösen a második felében, az új film egy üdítően szórakoztató szajréfilm, csak az a baj, hogy gyakorlatilag ugyanaz, mint amit Soderbergh megcsinált már Las Vegasban, három folytatásban (itt, itt és itt). Elvileg, persze, nem ugyanaz, hiszen a karakterek, a történet helyszíne és a szó szoros értelmében vett cselekmény is más, a séma, a dramaturgia, a váz, valamint az a nehezen körülírható valami, amitől például elvonatkoztatva a villamos is megy, azonban dettó, mint az Ocean’s filmeknél. Viszont nincs zsákbamacska sem, hiszen a Logan Lucky valóban tuti balhé – tuti balhé, hiszen jól kipróbált, bevált fordulatokon és fogásokon alapszik. Akár még egy újabb sorozat nyitódarabjaként is megfelelő, bár ehhez azért nem árt megvárni a nézettségi adatokat…

A történet helyszíne Las Vegas talmi csillogásából áthelyeződik a tutiba, Amerika alfelébe, Trump elnök jellegzetes támogatói közegébe, a fehér, elvileg keresztény, alacsony képzettségű, bizonytalan jövőjű munkások közé, Suttyófalvába, Tahóföldére. Soderberghnek azonban -szerencsére?- esze ágában sincs társadalomkritikába bonyolódnia, az általa bemutatott nyugat-virginiai redneckek csupán vicces karakterek, mint például nálunk az Üvegtigrisben, vagy A mi kis falunk című sorozatban láttuk. Hogy miért ilyenek, nem lényeg, ilyenek és kész. Danny Ocean haverjai überlaza Las Vegasi simlisek voltak, Jimmy Logan (Channing Tatum) haverjai az amerikai gazdasági válság kárvallottjaiként túlélni kényszerülő, ám az életet legalább annyira könnyen vevő pitiáner bűnözők, akik egy hirtelen ötlettől vezérelve megcsinálják a tuti balhét. Pont mint Danny Oceanék Las Vegasban, kicsit ügyetlenkedve, kicsi szerencsével, de ahogy a film végén látni fogjuk, azért elégé zseniálisan.

Itt is többféle karakter fog össze, hogy végül is sikerrel szórakoztassa a nézőt: Jimmy egyszerű, de jólelkű srác, csak éppen született lúzer. Lánya ennek ellenére imádja, hiszen nem rossz ember. Öccse (Adam Driver) a smirglimodorú, félkezű csapos, szintén nem az élet nyertese, de azért ne nézze le őt senki. Joe Bang (Daniel Craig) az “agy”, tekintve, hogy ő aztán tényleg profi bankrabló, de alapvetően ő sem rossz ember, valószínűleg robbantószakember lehetett ő eredetileg a bányavidéken, míg el nem vesztette munkáját (tippelem). Csatlakozik a csapathoz még Joe két féleszű unokaöccse, valamint Jimmy dögös húga is és teszik a dolgukat.

Soderbergh rendezte, fényképezte és vágta is filmet, tehát alaposan kivette a részét a munkából, mely látványában egységesnek mondható, friss és lendületes mozi, viszont az is feltűnő, hogy a sztorival mintha nem foglalkozott volna eleget. A végkifejlet ugyanis olyan hosszúra sikeredett, mintha a film a kétharmadánál ért volna véget és ott elkezdődött volna egy másik történet, mely ugyan az előzőből fakad, de már mégis egy másik sztori… ‘Oszt az a sok sutyerákoskodós vaker is bosszantota a csőrömet, hogy néha az ideg is belém állt mán. Ember nem beszél így. Hofinak volt egy jó szövege hasonló tárgyban arról a hírhedt Rózsa Sándor-sorozatról… Ennek ellenére bírtam, szórakoztató, vicces és meglepően konkrét filmes utalásokkal megspékelt kis film volt. Nem kell tőle sokat várni, s ha van fölösleges, üres két óránk, akkor nem lesz vele baj. Pont, mint az Ocean’s filmekkel. 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.