Mundruczó Kornél nyitja meg a 14. Verzió Filmfesztivált

Mundruczó Kornél filmrendező nyitja meg a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, melynek nyitófilmje az egy Irakban élő ápoló életét bemutató, az IDFA fődíját elnyert Nincs hová bújnod (Nowhere to Hide) lesz. A nyitóesemény helyszíne idén először a Trafó.

November 14-én indul az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivál, melyet idén 14. alkalommal rendeznek meg. A Verzió november 14. és 19. között Budapesten (Toldi, Művész, Kino Café, Blinken OSA Archívum, Közép-európai Egyetem, Trafó), november 23. és 25. között Pécsett és Szegeden mutat be válogatást az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből.

A 14. Verziót idén Mundruczó Kornél film- és színházrendező nyitja meg, aki a napokban nyert újabb három díjat a katalóniai Sitges-ben. Mundruczót rendezői munkássága elismeréseként a „Time Machine” díjával tüntették ki, legutóbbi filmje, a Jupiter holdja pedig elnyerte a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is.

Mundruczó Kornél a dokumentumfilmes műfajhoz és a Verzió Filmfesztiválhoz fűződő különleges kapcsolatáról az alábbi szpotban mesél.

A fesztivál nyitóeseményének idén első alkalommal a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad helyet, ahol egy iraki-svéd-norvég koprodukcióban készült filmmel veszi kezdetét a filmes mustra. Az Oscar-díj dokumentumfilmes megfelelőjével, az IDFA fődíjával jutalmazott, torokszorító mű címe: Nincs hová bújnod (Nowhere to Hide). Legalábbis ezt állítja a Norvégiában élő, iraki kurd rendező, aki 5 éven keresztül követte egy férfi ápoló, Nori Sharif életét. Nori drámai körülmények között dolgozik a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségében, Irak közepén, amit a halál háromszögének is hívnak. A film kezdetén túlélőket látunk, akik abban reménykednek, hogy az amerikai és a koalíciós erők távozásával jobb élet következik, a konfliktus azonban folytatódik az iraki fegyveresekkel, és a lakosság elmenekül, együtt a kórház legtöbb dolgozójával. Nori egyike azon keveseknek, akik mégis maradnak. Amikor az ISIS előrenyomul Jalawlaban 2014-ben és elfoglalja a várost, Norinak is menekülnie kell családjával együtt, és saját maga folytatja a felvételek készítését. A fesztivál megnyitóján jelen lesz a film rendezője, Zaradasht Ahmed, akivel a vetítés után Oksana Sarkisova, a Verzió Filmfesztivál igazgatója beszélget.

A megnyitón a Magyarországon született, iraki származású lantművész, Omar Bashir zenél. A nemzetközi hírű virtuóz apja, Munir Bashir elismerten a világ legjobb lantművésze volt haláláig, akit „a Lant Királyának” hívtak. Omar édesapja tehetségét örökölve viszi tovább ezt a zenei kultúrát. A világ számos helyén ad koncerteket, Európa legnagyobb koncerttermeinek közkedvelt művésze, közös lemezt jelentetett meg a világ egyik vezető gitárosával, Al Di Meolával. Zenéje sokrétű, a keleties hangzást, a jazzt és a világzenét egyesíti.

A 14. Verzió Filmfesztivál nyitóeseményére jegyek korlátozott számban kaphatók. Jegyinformáció a TRAFÓ weboldalán.

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.