Táncterápia (Finding Your Feet, 2017)

Az eredeti cím valami olyasmit jelenthet, hogy “meglátni a szemünk előtt lévő fától az erdőt”, bár szó szerint is megállja a helyét, ugyanis régi Rongyláb Janik és Harangszoknya Marik éreznek rá újra a rock&roll lüktetésére, feledve a sajgó derekakat, csikorgó térdízületeket, felülemelkedve a nyugdíjaslét egyáltalán nem emelkedett hétköznapjain, hogy a megkövült társadalmi konvenciókat felrúgva teljesítsék be azt, amire húszévesen vágytak: hogy szabadon, boldogan és szerelemben éljenek. Ha az angolokról esik szó, egészen biztosan nem azt a jelzőt kapcsoljuk hozzájuk, hogy a “táncos nép”, pedig nem az első remek, tánc-tematikát fősodrává választó film a Táncterápia, amely a ködös-esős Albionból érkezik (gondoljunk csak példának okáért a világsikerű Alul semmire…).

A mellesleg szobrászművész végzettségű Richard Loncraine nevét leginkább talán az Ian McKellennel alkotott, hideglelős III. Richárdról ismerhetjük, de mint ez a mostani filmje is bizonyítja, igencsak otthon van a mézédeset és a citromfanyarságot ínycsiklandozóan keverő romantikus komédiák műfajában is. A történet ugyan egy olyan korosztályt céloz meg, akik viszonylag kevésbé aktívak az internetes tetszési indexek pumpálásában, ám ettől még ők is léteznek, élnek és ami a fő, ebbéli létükben támogatja meg őket igen komoly erővel ez a film. Biztos vagyok abban, hogy viszonylag kevés 50+-os néző fogja elutasítani ezt a filmet és remélem, 50 alatt is lesz előrelátó és érző szívű közönsége, mert megérdemli. Nem nagy film a Táncterápia, csak egy olyan film, ami után biztosan jobban fogjuk magunkat érezni, mint előtte. Ez pedig nem kevés, s főleg nem az életkor előrehaladtával.

Természetesen szerelemről lesz szó ezúttal is, mint a romantikus komédiák 99%-ban, s tán az sem meglepő, hogy 50-en, sőt, 60-on felül is szerelembe lehet esni, még akkor is ha ezért megszólják az embert. Na most, a Táncterápia éppen ennek a mélyen rögzült társadalmi megfelelési kényszernek mutat egy határozott fricskát azzal, hogy egy bőven nyugdíjaskorú nővérpár (Sandra – Imelda Staunton és Bif – Celia Imrie) megmosolyogtató és megkönnyeztető történetét meséli el. Sandra rosszul házasodott, amikor egy felfelé törtető férfihoz ment feleségül 35 évvel ezelőtt. Jólétben, gazdagon, a kényeskedő, affektáló társasági élet hazugságai között feszengve élt minden öröm, megbecsülés nélkül. Nővére eközben megmaradt 1969 Woodstockjának értékeinél, és sokkal szerényebb anyagi körülmények, de mégis igazi, őszinte barátok között, boldogan tölti napjait. Mikor Sandra egy ünnepélyen in flagranti éri férje urát a sznob társaság egyik hölgytagjával, otthagyja a fényűző jólétet és évtizedek óta nem látott nővéréhez költözik. A nővérek újratalálkozása természetesen nem megy zökkenőmentesen, Sandrának nehéz megszoknia nővére szabados életvitelét, de Bif és jóbarátja, a bohókás Charlie (Timothy Spall), valamint az általuk előszeretettel látogatott táncklub összetartó, vidám társasága a hóna alá nyúl és talpra állítja.

Az elbűvölő Staunton, Imrie és Spall hathatós részvételével Loncraine valóban járható utat mutat a kínos sznobizmus börtönéből a szabad, boldog világba, hiszen “nem csak a húszéveseké a világ, az úton még poroszkál még néhány korosztály”. Nevetünk sokat a filmen, picit sírunk is, de hát az ember már sírósabb ebben a korban, amikor a halál már ott csilingel a szomszéd sarkon, hiszen senki sem él örökké – de a film képes átadni azt az üzenetet, hogy amíg a Kaszás be nem csenget hozzánk, addig élünk, basszus, tehát éljünk is ezzel! Pont. 10/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Március 30-ig ingyen lehet minőségi mozifilmeket nézni a Cirko Film új online videotékájában | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.