Az eltűntek (Keepers / The Vanishing, 2018)

Egy világítótorony rendkívül szimbolikus, sok jelentésréteget rejtő objektum. Az egy dolog, ugyebár, hogy funkciója is életbevágó: messzire hatoló fénycsóvával kell jeleznie a tenger vándorait veszélyeztető sziklákat, tehát védelmeznie kell az emberi kultúra egyik leglényegibb elemét, az utazást, a felfedezést, illetve az utazókat, felfedezőket, kereskedőket. Ettől elvonatkoztatva azonban még magasztosabb jelentéssel bír, a világítótorony az útmutató, a sötét, homogén masszából kiemelkedő fényes világosság, Latinovitscsal szólva, a ködszurkáló, ami felé tartanunk kell, sötétben bóklászó tudatlanoknak, hiszen megmutatja, merre van a világosság, az értelem és a béke. Aztán igen romantikus érzeteket is kelthet egy ilyen torony, hiszen messze mindentől, általában egy szirt csúcsán, egy magányos szigeten áll, ahol milyen édesen elbújhat egy szerelmes pár, ott, a világ végén, miközben maga, az objektum egy igen konkrét fallikus szimbólum is egyben. Persze, épp ebből az elszigeteltségből, mindenen kívüliségből kitűnő helyszíne lehet egy thrillernek, netán horrornak is… Filmbeli példa számtalan van mindegyikre.

Bár sok elemében inkább ez utóbbi műfajokra hajaz, valójában -főleg az itt fel nem tárandó végkifejlet tekintetében- mégis inkább dráma Az eltűntek, mely egy régi, skót legendát dolgoz fel: a múlt század első napjaiban a skót partok melletti Flannan-szigeten álló világítótorony három őre nyom nélkül eltűnt. Hogy mi történhetett velük valójában, arra a mai napig nem derült fény – a filmben látottak csupán az egyik mendemonda a sok közül. “A higanygőzlámpából kicseppenő higany mérges gőze sok világítótorony-őr eszét vette már el…”

Kristoffer Nyholm rendező azonban egy kifejezetten tiszta vonalú, logikusan összeállított történetet kreált a legendából. Három őr érkezik az igen hatásos atmoszférájú helyszínre, hogy letöltse hat hetes szolgálatát: egy öreg, tapasztalt (Peter Mullan), akit egy családi tragédia okán már nem vár otthon senki, egy fiatalabb, de szintén tapasztalt (Gerald Butler), aki viszont szép család vár vissza, valamint egy zöldfülű ifjonc (Connor Swindells), mint potenciális veszélyforrás. Három férfi összezárva a világ végén, na, ebben így önmagában is rejtőzik némi esély a konfliktusra, de azt itt egy váratlanul a szirtek között talált emberi test, valamint a mellette lévő ládika tartalma robbantja majd ki. Szigorú csehovi dramaturgiában zajlanak az események: ha a történet elején egy puskát látunk a falon, akkor az a puska a történet végén el is fog sülni. Puska ebben a történetben, ugyan nem lesz, viszont ami egyéb eszköz fellelhető egy világítótorony környékén, az majdnem mind szerepet is fog kapni a történetben a ködkürttől a higanygőzlámpa higanyáig, a gondosan elspájzolt whiskeytől a rákhalászó kampóig. Természetesen ez némileg kiszámíthatóvá teszi a cselekményt, másrészt viszont gyönyörködtet a precízen végigvitt dramaturgiával – miközben azért a cselekmény ezektől függetlenül venni fog olyan fordulatot, amire elég kevesen számítanak. Például, hogy az egész sztori milyen bátran hagyja el a thriller szigorú műfaji kötelmeit, és a sallangmentes, kemény és pontos színészi alakításoknak is köszönhetően, milyen hiteles és őszinte jellemeket, jellemfejlődést mutat be. Miközben azért megmarad a kamarathrillerek jellegzetesen fojtogató szuszpenze is, és amikor az erőszak a felszínre tör, mivel az még egy drámában is felszínre tör, akkor sincs mellébeszélés. Lassú, sűrűn hömpölygő, szép és keserű film ez. 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.