Csak férfi zeneszerzők alkottak a XIX. és a XX. században?

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál utolsó napján különleges, egyszeri eseménnyel várja az érdeklődőket a Budapest Music Center Könyvtárába. 2020. január 20-án 18 órától a fesztivál szervezői ingyenes filmvetítéssel készülnek, amely négy elfeledett XIX. végén és XX. század elején élt zeneszerzőnő munkásságát mutatja be. A Komponistinnen (Zeneszerzőnők) című film több nemzetközi díjban részesült, melyet Tim Van Beveren rendezett.

A két alkotó együtt látott neki a munkának, hogy felkutassák azokat a zeneszerzőnőket, akiket ma már sehol sem említenek. Kyra Steckeweh lipcsei zongorista tanulmányai és karrierje során feleszmélt, hogy nem találkozott olyan zeneszerzővel, aki nő lenne. Ez volt az a momentum, amikor úgy döntött kutatni kezd, vajon hová lettek az előző évszázadok női komponistái, és voltak-e valaha. A zongorista a berlini Tim Van Beveren filmkészítő segítségét kérte, majd együtt útnak indultak Franciaországba, Olaszországba, Lengyelországba és Németországba, ahol négy zeneszerzőnő élt és dolgozott: Mel Bonis, Lili Boulanger, Fanny Hensel és Emilie Mayer. A film egyik magával ragadó pillanata, amikor Kyra Steckeweh zongorajátéka újraéleszti a komponista nők alkotásait.
Az Átlátszó Hang újzenei fesztivál idén már hetedik alkalommal kerül megrendezésre és most is egyedi programokkal vár mindenkit egészen január 20-ig.

Időpont: 2020. 01. 20. 18:00
Helyszín: Budapest Music Center, Könyvtár
Fesztiváligazgató: Szálka Zsuzsanna
Művészeti vezető: Gryllus Samu

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.