Teljes titoktartás (Les traducteurs, 2019)

Egészen furcsa érzés négy hónap után újra beülni egy moziba… Ennyit vitt el eddig a koronavírus. Az egyik “első fecske” az újranyitott mozikban a Teljes titoktartás című francia krimi, ami a lehető leghagyományosabb, Agatha Christie-féle bűnügyi történetek lépésről lépésre haladó, vacsora után, a kandalló mellett, egy pohárka portói mellett aprólékosan kiagyalt szövevényét vegyíti a Szemfényvesztők-típusú átverős balhék sodró lendülettel vett hajtű-kanyarjaival. A történet főszereplője egy rendkívül sikeres bestseller-író, valamint gazdag és meglehetősen nagyképű kiadója, mellékszerepekben pedig különféle nemzetiségű fordítók, akiknek a híres író gigasikerének éppen megjelenő zárófejezetét kell lefordítaniuk, a várható, minél magasabb eladási rekord érdekében: lásd a címet.

Anélkül, hogy elspoilerezném a sztorit, azt azért megemlíteném, hogy a ‘sikeres író’ a krimi műfaj egyik gyakran használt kliséje. Hol személyesen viszi a prímet, mint Richard Castle, hol csak a távolból keveri a kavart, mint Thomas Magnum mentora, Robin Masters – hogy csak két, a televízióból közismert példát említsek. Régis Roinsard filmjében az egyik megválaszolandó kérdés az, hogy tulajdonképpen kicsoda a történetben szereplő író, ami ezúttal azért érdekes, mert végül nem lesz áldozata gyilkosságnak, de nem is ő követi el azt. Merthogy, lesz gyilkosság, hiszen egy valamirevaló krimiben kell lennie gyilkosságnak. Ennek a gyilkosságnak tanúi leszünk, mi nézők és a történet szereplői egyaránt: ebben a krimiben nem ez lesz a központi elem, ez csupán egy mellékes epizód. A fő kérdés, az író valódi kilétének felfedése mellett, egy agyafúrtan megszervezett zsarolás “mikéntje”, melyben valaki azzal zsarolja a dúsgazdag kiadót, hogy ingyenesen közzéteszi a megjelenés előtt álló tuti bestsellert, ha nem utal sok-sok pénzt egy bankszámlára. De kicsoda az SMS-en jelentkező zsaroló, hiszen akik ismerhetik az eredeti kéziratot, az a kiadó, valamint a fordításra kiszemelt, a külvilágtól hermetikusan elzárt személyek, illetve maga, az író…

A valóban fordulatos cselekmény szinte természetesen hat könyvtárszagúan kimódoltnak, amit még tovább erősít a nyitókép tűzben lobogó könyvespolc látványa, valamint maga, a könyvkiadás, mint a történet környezete: éppen annyira kiagyalt a sztori, mint Agatha Christie Tíz kicsi négerje. Egy krimiben azonban nem teszünk fel olyan kérdéseket, hogy “de miért ment oda,”, “miért nem gondolt erre vagy arra”, és a többi, hiszen így saját szórakozásunkat rontanánk el. Fogadjuk el az alkotók által felvázolt alapszituációt és a szereplők karaktereit, vagy ne, de akkor lapozzunk. Szóval, a valóban fordulatos, izgalmas cselekmény valóban igen kacifántos “rendőrkanyarokkal” halad a tényleg meglepő, de megnyugtatóan és logikusan kivezetett végkifejlet és az általa közölt üzenet felé. Manapság elég forró téma a szellemi tulajdon és a szerzői jogok körüli polémia, hiszen a digitalizáció egyre fejlettebbé válásával tulajdonképpen ma már minden másolható, az eredetivel szinte megegyező minőségben, egy könyv esetében ráadásul a lényeg elsősorban a szövegben rejtőzik, aminek másolása és interneten való közzétételen játszi könnyedséggel megoldható bárki számára. Vannak aztán olyan emberek, cégek, akik valahogyan az alkotó és a fogyasztó közé férkőzve tesznek szert gigászi vagyonokra. Ők a terjesztők, a kiadók, a menedzserek és impresszáriók, egyéb ügynökök – nos, e történet célkeresztjében éppen ők állanak (az arisztokratikus külsejű, mások által rendkívül jóképűnek mondott Lambert Wilson hitelesen adja ezt a figurát). Azzal, hogy Roinsard a szellemi terméket, a kreativitást, a művészi alkotást fölébe helyezi olyan hagyományosan kapitalista elveknek, mint a haszonelvűség, a minél nagyobb profit hajhászása és a szabadkereskedelem címén való sápszedés, egészen érdekes, üdítő alkotássá teszi ezt az izgalmas kis filmet.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.