David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (David Attenborough: A Life on Our Planet, 2020)

Lassan nyolcmilliárd ember él a Földön, több mint 30 milliárd tonnányi, emberi tevékenységből származó, káros széndioxid-kibocsátásunk van idén és még messze az év vége, négy és fél millió hektár erdőt pusztítottak ki, az előbbi adattal szoros összefüggésben – és a többi. A lassan nyolcmilliárdnyi embertömeg nagy része minderre magasról szarik, nem érdekli, többségében fel sem fogja ennek jelentőségét, a legrosszabb esetben pontosan tudja, mit művel, de fontosabbnak tartja a pillanatnyi extraprofitot, amit termel magának ezzel. Ha ez így megy tovább, belátható időn belül kinyírjuk lakóhelyünket. Már bőven élnek a Földön azok, akik meg fogják tapasztalni halálát még életükben, ha ez a pusztítás, amit más helyeken civilizációnak neveznek, tovább folytatódik ebben az irányban. Már bőven élnek a Földön azok, akik nehezen elképzelhető nyomorúságban fognak együtt dogleni a Földdel – mert senki nem fogja túlélni a bolygó élővilágának ma előrejelzett pusztulását.

Az emberiség kisebb része már egy ideje tisztában van ezzel. Sir David Attenborough számukra nem mond sok újdonságot a Netflix csatorna számára készített filmjében, de talán nem is számukra készült el az Egy élet a bolygónkon… Ez a kilencven éven is túli öregúr egész életét szentelte a szó jó értemében vett népművelésnek, hogy tömegek figyelmét hívja fel a természet és az élővilág pótolhatatlan értékeinek fontosságára, az evolúció kérlelhetetlenségére és az emberiség felelősségére. Kétségtelenül hiteles személyiség ő, ikonikus figura, akinek talán utolsó üzenete ez a film.

A film első része sokkol, tudományos tényekkel és mai, valamint Sir David hosszú pályájának alkotóköveiből vett filmidézetekkel illusztrálva mutatja be Földünk valós állapotát. Riasztó ipari és gazdasági tendenciákat vázol, sötét, igen durva jövőképet fest. Senkinek nem lesz szép, új világ, nem lesz senki, aki jobban fog járni másoknál. Sir David elgondolkoztat, de még ebből a borús holnapból is képes megmutatni egyfajta optimista kiutat. Persze, ehhez igen komoly áldozatokat kellene hozni, ráadásul, globálisan az egész emberiségnek, mert nincs más mód arra, hogy megállítsuk környező világunk pusztulását. Érdemes lenne a kételkedőknek belegondolni azokba a mondatokba, amit ez a rendkívül kíváncsi öregúr elmond ebben a filmben…

Sajnos, ebben az egészben mégis ez utóbbi az egyedül elképzelhetetlen. Viszont Sir David Attenborough mindent megtett annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

Kategória: Film, Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (David Attenborough: A Life on Our Planet, 2020) bejegyzéshez

  1. Olga Polgari szerint:

    IGEN, IGEN, IGEN!!! Nagyon megrázó film, a szörnyű vég bemutatása után reményt kelt, vajon eljut-e azokhoz, akik hathatnak a változtatásra, illetve mindenki a maga módján tesz-e a Földünk megmemtésért??? MIndenkinek látnia kellene!!!

  2. Visszajelzés: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon | Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.