Az izraeli kém (The Spy, TV Mini-Series, 2019)

A kék Duna ezüst szalagjával díszített, lángoktól ölelt szép fővárosunkat ezúttal Zürich szerepében köszönthetjük a Homelandet és annak izraeli eredetijét is jegyző Gideon Raff francia/Netflix produkcióban készült minisorozatában, Az izraeli kémben. Ezenkívül Vándor Évát láthatjuk még egy kisebb szerepben… Ennyi magyar vonatkozása van a történetnek, amely egy olyan korba és olyan helyre kalauzolja el a nézőt, melyről -egyéb érintettség híján- legfeljebb csak Chrudinák Alajos meglehetősen féloldalas külpolitikai tudósításaiból nyerhettünk információt, már ha ezt életkorilag megélhettük. A fiatal Izrael állam küzdelmeiről vajmi kevés jött át ezekből a hírekből, ami mégis, azt jobbára a kalózmonoklis, félszemű Moshe Dayan marcona ábrázatával illusztrálta a magyar nők akkori kedvence, Alajos. Ez a most tárgyalandó hatrészes történet Izrael hősének, Eli Cohennek életét meséli el, aki a Moszad ügynökeként a szíriai vezetés legfelsőbb köreibe épült be és az ott szerzett információknak köszönhetően, komoly mértékben járult hozzá az ún. Hatnapos háború győzelméhez.

Szolid, visszafogott, de azért hangsúlyos nemzeti büszkeséggel jelenik meg itt a hős izraeli kém figurája, Sacha Baron Cohen ezúttal szinte már görcsösen komolyra vett alakításában. Azért feltűnő ez az erőfeszítés, mert Cohen eleddig egészen másféle filmekben vált ismertté (Borat, stb.), melyekben meglehetős merészséggel, mintegy porcelánboltba szabadult elefántként nyúlt hozzá bebetonozott nemzeti jelképekhez és sztereotípiákhoz. Persze, lehet, hogy csak én látom bele Cohen Cohen által megformált karakterébe Borat debil idiotizmusát… De nem én tehetek erről, azt hiszem.

A film maga természetesen hitelesnek, tényszerűnek tűnik, s bár messze nincs olyan feszült sodrása, mint például Carrie Mathison nyolc évadon átívelő ámokfutásának volt, azért a realista kémhistóriák John le Carré-féle vonulatába pontosan beleillik – a tragikus végkifejlet pedig valóban megrendítő. Bár Budapest, valamint különböző marokkói helyszíneken forgott a film, a kor-, hely- és hangulatteremtés mégis tökéletes illúziót kelt. A Cohent alakító Cohenen kívül (persze, vele együtt) az összes mellékszereplő is pontos karakter. Azt meg egész egyszerűen imádom, hogy milyen szégyellős tornatanár- és nyugdíjas egyetemi professzorkülsejű figurák óvták-védték Izrael fiatal, szabad államát, annak első időszakában, milyen eredményesen.

Kategória: Film, Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kormányinfó – Gulyás Gergely: csúsz… – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.