A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7, 2020)

Flegma félmosollyal is nézhetjük ezt a filmet, többé-kevésbé ismerve a mi kis magyar jogtörténetünk mai napig és ezen túl is áradó, sokszor bizarr, illogikus és néha kifejezetten arcpirító, szégyenletes fordulatokban és tragikus nüanszokban bővelkedő ámokfutását. Mikor mi már évtizedekkel ezelőtt röhögtünk Pelikánon, aki vallomása helyett egyből az ítéletet kapta kézhez Virág elvtárstól, miközben ez a valóság is volt, csak egyáltalán nem vicces valóság, a chicagói 7-ek szégyenletes bírósági tárgyalásáról csak most, az események után arról több mint fél évszázaddal mertek egyáltalán filmet készíteni… Pedig jobban tennénk, ha baromira odafigyelnénk, ugyanis az ábra szerint mi ülünk fordítva a lovon. Ma nálunk van olyan világ, sőt, sokkal olyanabb, mint ami 1968-ban volt az USA-ban. Ezek a “nyikhaj, drogos, nagypofájú hippik” világosan mutatják, hogy normális, igazságszerető emberek számára mindössze egyetlen út létezik a gonosz, érzelmeket és életeket megnyomorító hatalom ellenében: szembe kell szállni vele. Vagy azzal, hogy nevetségessé teszi, kicsúfolja és folyamatosan szembesíti azt embertelenségével, vagy azzal, hogy szembeszáll vele, akár erőszakkal is. Más út nem létezik.

Aaron Sorkin munkája A chicagói 7-ek tárgyalása című bírósági dráma, és ez önmagában garancia a tisztességes, egyben szórakoztató minőségre. Aki látta Az elnök emberei, vagy A híradósok című sorozatot, Charlie Wilson háborúját, az Elit játszmát vagy a Facebook történetét feldolgozó filmjét, az tudja, hogy egy messzemenően felkészült, témáját kiválóan ismerő író/rendező/producerről van szó, aki olyan száraznak gondolt témákat tud érdekesen, izgalmasan és sokszor kifejezetten viccesen feltárni, mint a politika, a pénzvilág vagy éppen a számítógépprogramozás. Pergő, metszően éles párbeszédek mestereként is tisztelhetjük Sorkint, aki ezzel a filmmel úgy alkotott remekművet, hogy közben szóról szóra betartja a műfaj kötelmeit, eközben szinte szőrszálhasogatóan ragaszkodva a tényekhez is – mivel amiről mesél, az a valóságban is megtörtént, és nincs annál fontosabb, mint azt úgy mesélje el, ahogyan történt.

Természetesen, kell picit ismerni az amerikai jogalkotás mechanizmusát, hogy pontosan értsük, mi zajlik a képernyőn, de ezen -gondolom- már mindenki túl van alapfokon, aki nekifog egy ilyen témájú film megtekintésének. Kell picit ismerni a vietnami háború alatti amerikai belpolitikai helyzetet is – de erről is született már rengeteg film, láttuk is mind. Egy pillanatig sem érezzük a bőven két órán túli játékidőt, még úgy sem, hogy az események 95%-a egy bírósági teremben játszódik. S bár a bűnösök végül elnyerik méltónak gondolt büntetésüket, mégis az igazság ül tort a kellő katartikus pillanatban, újabb bizonyságul Sorkin zsenijének. Igen, és a szereposztás… Pazar. Miattuk még hitelesebb ez a rendkívül tanulságos és fontos film.

Kategória: Film, Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Lelepleződött egy durva izraeli kém… – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.