Egy tél az Isten háta mögött (1998)

Csehes modorban zajlik Can Togay János második nagyjátékfilmje, mely pici spättel “A mozi” századik szülinapját ünnepli (1895-ben követték el azok a mesés férfiak kurblival a világtörténelem első kereskedelmi célú filmvetítését Párizsban, melyen az általános közvélekedéssel ellentétben A munkaidő vége című 46 másodperces alkotást élvezhette a nagyérdemű). Több film született ezidőtájt, mely általában édes nosztalgiával emlékezett meg a hetedik művészetről, és annak temlomáról, a filmszínház intézményéről. Az Egy tél az Isten háta mögött egyik főszereplője is tulajdonképpen a mozi, mely abban az isten háta mögé, a Kárpátok eldugott völgyében fekvő félig román, félig székely falucskában egyenrangú helyszíne volt a helyi lakosság társasági életének a kocsmával és a templommal egyetemben.

A kor, amiben a történet játszódik, kortalan, de azért értjük, hogy valamikor még a rossz világban vagyunk. A tévében nincs műsor, mert ide már az adók jele sem ér el. Mise vasárnap délelőtt, mozi délután, egyébként meg lehet menni inni a kocsmában, melynek tulajdonosa két nyársat tart egyszerre a tűzön, hiszen ő bérli a mozi düledező épületét is. A templomhoz nincs köze, bár az igazsághoz az is hozzátartotik, hogy a helyi népet is hidegen hagyja az elmélkedés. Isten háta mögött vagyunk, ugyebár. Kocsma, mozi. A mise funckióját a mozi veszi át, vasárnap délutánonként, a vetítéseken szinte mindenki jelen van. Egy nap azonban a Központból érkező motoros futár fatális balesetet szenved és többé nem hoz senki filmet…

A történet mesélője Radi, egy helybéli srác, aki néhány évvel idősebb barátjáról, Laduról (Matej Matejka) meséli el tulajdonképpen a sztorit. A két srác életének központi eseménye, amikor a futár meghozza a soros heti filmet. Elsők között vesznek jegyet a vetítésre, szigorúan az első sorba. Ladu vagány pofa, a helyi tanácselnök/polgármester (Kovács Lajos) fia, aki nem retten meg semmitől. Főleg nem kisebb stikliktől. Dragan, a tanácselnök a helyi hatalom, drabális, rusztikus figura, aki képtelen bármit is kezdeni feleségével (Básti Juli), aki afféle csehovi figuraként itt, az isten háta mögött siratja hamvába holt operaénekesi ambícióit. Rodiné, a vendéglősé (Eperjes Károly) a gazdasági hatalom a faluban, aki feleségét dolgoztatja mindkét telephelyén, a kocsmában és a moziban is. Laduék után mindig Siniak, a szótlan, óriás termetű favágó (Evgeniy Sidikhin) áll a sorban mozijegyért, hamarosan megtudjuk, hogy valamikor szerelmes volt a szép kocsmárosné-mozipénztárosba, csak hát az a kocsmárost választotta akkor… Na, de ami a lényeg, hogy közöttük feszül az az érzelmi kötelék, mely az elmaradó mozielőadások előrehaladtával egyre drámaibbá válik, sőt, kifejezett forradalmivá válik a közhangulat, amiben a hatalmaskodó tanácselnök csak saját kisszerűségéről képes tanubizonyságot tenni.

Can Togay narratívája a kiskamasz Radi naiv éleslátásán alapul. A srác nevén nevezi a dolgokat és olyan dolgokat is észrevesz, ami talán a felnőtteknek nem tűnik fel. Személyes, megélt hatású lesz a történetmesélés ezáltal, miközben a gyermeki lendülete is megmarad. Átélhetjük a mozi varázsát, látjuk a csillogó szemeket és már szinte magától értetődő, amikor az elmaradt vetítéseket Ladu menti meg, amikor a padláson talált régi némafimtekercseket hétről hétre, ötletszerűen illeszti egymáshoz és láss csodát, az így összevágott filmek tökéletesen teszik dolgukat: a falu lakossága ezután is megtalálja bennünk saját kérdéseikre a válaszokat, ugyanúgy szórakoztatják, izgalommal töltik el őket, mint a régi, igazi filmek. Így telik a tél az isten háta mögött, Dr. Caligari, a Patyomkin páncélos matrózai, Jean Gabin és John Wayne váltják egymást a jelenetekben, miközben a kocsmában is zajlik az élet, miként Fábri Körhintájában. Sok minden megváltozik ezen a télen, és ahogy beköszönt a tavasz, jön a hír, hogy odakint, a távoli, isten háta mögötti külvilágban is történtek dolgok. Személyes hangú, érzelmes és tiszta szívű film ez, mely részben laudáció a film műfajához és a mozihoz, részben balladisztikus szerelmi történet, részben kalandfilm és részben finom történelmi allegória is.

A film megtekinthető itt: https://videa.hu/videok/film-animacio/egy-tel-az-isten-hata-JpIxYyEPDuWK8UmU

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: „Használt férfiruhák középméretben . .. – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.