Szegény párák (Poor Things, 2023)

Az Egy szent szarvas meggyilkolását 2017-ben még kifütyülték Cannesban, a Szegény párákkal azonban Yorgos Lanthimos már simán learatta az összes babért, mikor 2023-ban 4 db. Oscart, valamint 113 egyéb díjat nyert. Pedig aki lát a szemével és gondokozni képes az agyával, az már a kezdetektől fogva láthatta, hogy a görög csávó menyire különleges tehetség. E filmje, persze, már közelebb van a közönséghez, mint az említett “Szent szarvas”, vagy A homár, hogy a még korábbiakról már ne is szóljunk, azonban még mindig parszeknyi távolságra van azoktól a giccses fantasyktól, melyek általában nyerni szoktak az Oscar-díjkiosztáson. A sztori gyakorlatilag egy romantikus Frankenstein-történet, hiszen valójában minden klasszikus horror romantikus mese, egy karakán feminista felnövés-történetbe burkolva, amit Lanthimos teljesen követhető dramaturgiában, logikus, lineáris lépésekben tár a néző elé.

Ebben tehát nincs semmi különleges, amit itt most a “hogyan”-ban találjuk meg. Ahogyan tálalja Lanthimos ezt a történetet, az a lenyűgöző. Vad, olykor kifejezetten provokatív álomvilág, melyben egy pszichedelikus trip látomásai keverednek a steampunk dizájn fantáziadús elemeivel bizarr, szókimondó, helyenként a pornográfia határát súroló, máskor a józan ész határán is átnyúló dolgokat megmutató jelenetekben. Lanthimost be lehet zárni akármilyen kalitkába, olyan szabad és öntörvényű agya van, hogy simán kibújik mindenhonnan. Megfoghatatlan a faszi, még akkor is, ha most éppen vásári komédiát csinál – bár, nyelve itt is élesen fogalmaz és bátran szembesít bárkit előítéleteivel és bigottságával. A Szegény párák 4 Oscar díjával (és a többivel) valahol picit Peter Greenaway is nyert, Jean-Pierre Jeunet és Marc Caro is nyert, Veit Helmer is nyert, de például Enyedi Ildikó is nyert, Szász János és Bódy Gábor is nyert, hiszen Lanthimos az ő filmes nyelvüket beszélve hódította meg Hollywoodot – de igazán és valójában Mihalek Zsuzsa, valamint a végén hosszan olvasható magyarok nyertek, ők tényleg Oscart a film valóban egyedi, elképesztő látványvilágáért.

Kategória: Disney+, Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .