Egy szent szarvas meggyilkolása (The Killing of a Sacred Deer, 2017)

Oké, megyünk tovább Yorgos Lanthimosszal, miközben ugyanott vagyunk, ahol a Kutyafoggal elkezdtük. Steven Murphy családja ugyanis látszólag tökéletes család, de már az első jelenetek után sejthetjük, hogy a látszat mögött ezúttal is olyan dolgokat találunk, amiket tényleg jobb eltitkolni. Persze, ha már láttuk a Kutyafogat, vagy a még komolyabb sikert, illetve ezzel együtt, hasonló méretű elutasítást is elérő A homár című filmet, akkor tudnunk kell, hogy az elkövetkezendő két órában bármi történhet velünk, de ami történni fog, az biztosan nem lesz kellemes.

Lanthimos látszólag visszavett egy picit a néző- és kritikuspukkasztó attitűdjéből ebben az új filmjében, miközben már címében, sőt a bevezető zenéjében (Franz Schubert: Stabat Mater – Jesus Christus schwebt am Kreuzel) is szakrális magasságokból indítja a csapást. Az Egy szent szarvas meggyilkolása bibliai léptékű allegória, egy hatalmas parafrázis, melyben a teremtett ember szolgáltat igazságot a tévúton járó teremtő megbüntetésével. Steven Murphy (Colin Farrell) menő szívsebész, aki munkájával emberi életek felett diszponál: ha jól dolgozik, életeket ment, ha nem, életeket vesz el. Istentudata ugyan nincs, mint sok hozzá hasonló orvosnak, sőt, még némi bűntudata is van, amit csinos (vélhetően szakmabeli) felesége (Nicole Kidman) folyamatosan fenn is tart, a család (két helyes gyerek) létbiztonsága kedvéért.

A doki valamilyen okból rendszeresen találkozik egy egzaltált, furcsa fiúval (Barry Keoghan). Valami kényszeredettséget érzünk, de a találkozók valódi okát sokáig nem értjük, nem sejtjük. Lanthimos új filmjének nagy részében egy igen sötét, nyomasztó -de tejesen szabályos- thrillert épít, és szinte alig pukkasztja a nézőt korábbi alkotásait oly annyira jellemző logikai bakugrásaival, szürreális, abszurd cselekményfordulataival. Konfliktus sincs sokáig a történetben, illetve érezzük, hogy valami nagyon nem stimmel, de hogy mi, azt csak találgathatjuk. Csak a kontrasztot látjuk a furcsa srác zavarodottsága és spontán módon kitörő, de mindig természetesnek, őszintének tűnő érzelemmegnyilvánulásai és a család kimért, illedelmes, de hűvös, célszerű visszafogottsága között. Lanthimos ráadásul tőle szinte meglepő szabálytisztelettel fokozza a szuszpenzt. Amint azonban fény derül a srác és a doki találkozásainak miértjére, elszabadul a pokol – s itt ezt talán a szó szoros értelmében kell érteni.

Félreértés ne essék, Lanthimos ezúttal sem vérfürdővel sokkol, az nem az ő műfaja. Senki nem öl meg itt szent szarvasokat. Illetve, azokat pont nem… Bár lesz vér a történetben, lesz fizikai erőszak is, sőt még igen meghökkentő meztelenséggel is találkozunk, de a görög rendező ekkorra már olyan atmoszférát teremtett, hogy még az is hátborzongató, ahogy Nicole Kidman babrál fogselymével hosszasan saját szájában. Jut eszembe róla, Stanley Kubrick Tágra zárt szemek című filmjében láttam talán ilyen vészterhesen fojtó hangulatú intim családi jeleneteket.

A film szimbolikája ezúttal érthető, vagy legalábbis annak tetszik – a mainstream nézőnek azonban nyilván ez is sok lesz (kis is fütyülték a filmet a cannesi premieren). Lanthimos Kubrick és Bunuel útját járja, ráadásul megoldókulcsot sem mellékel filmjeihez, melyekből még az ilyen egyszerűbbek, mint ez az Egy szent szarvas meggyilkolása is bőven alkalmasak arra, hogy kiakassza azokat, akik nem hajlandóak belemenni játékába. Pedig ha megyünk vele, akkor metszően éles és brutálisan egyenes kritikáját kapjuk annak a társadalomnak, illetve a társadalom legkisebb egységének, a családnak, melynek hagyományos formáiban mi is élünk. Sokan, persze, nem kíváncsiak erre, és bőven leélnek egy életet kegyes hazugságokban és képmutató féligazságokban – akik viszont ezt nem akarják, legalább tisztábban fognak látni általa. (Kérdés, hogy ennek van-e értelme? Egy híres, italozni köztudottan szerető magyar színészt megkérdezték, hogy mit érez most, amikor orvosai tanácsára abba kellett hagynia az ivást: Látok! Szagokat érzek! SZÖRNYŰ!) 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Filmnapló – 2019. április | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.