Ádám almái (Adam’s Apples / Adams abler, 2005)

Nem véletlen a bibliai asszociáció, mely nyilván sokunkban felmerül: Ádám almái itt is komoly összefüggésben állnak a bűnnel, csakúgy, mint a Nagy Fekete Könyvben. Míg azonban azt az Ádámot ama bizonyos alma, hirtelen felindulásból és csoportosan elkövetett elfogyasztásáért a Főbíró elzavart a Paradicsomból, addig ennek az Ádámnak éppen hogy bűnéért való vezeklésképpen kell elkövetnie ezt az Eredendő Bűnt. Adam Pedersen bűne nem derül ki a filmből, bár elég ránézni: kopasz, agresszív neonáci. A bíróság mindenesetre közmunkára ítélte, amit Ivan, a lelkipásztor gyámsága alatt kell letöltenie. Az Ivan által irányított közösség csupa bűnös emberből áll. Ilyen Khalid is, az arab terrorista, ilyen Gunnar és a ráadásként fehérmájú Sarah is, akik alkoholisták. Adam, aki saját torz elveinek megfelelően tette amit tett, nem érzi magát bűnösnek, így a feszületet rögtön lecseréli Hitler arcképére, és semmibe veszi Ivan jó szándékú prédikációját. Viszont a közmunkának eleget kell tennie, így vonakodva felajánlja Ivannak, hogy a templom kertjében álló almafa gyümölcseiből fog pitét sütni. Ivan elfogadja Adam ajánlatát, hiszen hite szerint aki eszik az almából, az bár kiűzetik, de a Tudással egészen bizonyosan rendelkezni fog. A csenevész almafa azonban nem adja könnyen gyümölcsét, hol kukacok rágják, hol varjak csípik a termést, Adam megváltása komoly veszélyben van.

Ivan, a jólelkű, de meglehetősen együgyű pap az almafa pusztulásában a Sátán eljövetelét látja, akinek hírvivője maga Adam, aki kezdetben ez ellen nem is tesz sokat. Sőt, azzal, hogy a lelkész ellenében nem Sátánt, hanem magát Istent teszi meg a rossz dolgok fő okozójának. Ivan, aki naiv együgyűségében még a Bibliát sem érti jól (Jób könyve egy krokodilról szól…), neki Hitler csak “az a szakállas” volt, sőt halálosan beteg gyermekének állapotáról sem vesz tudomást. Szélsőséges elvakultságának gyökeres ellentéte Adam, aki maga is egy gyök. Kevés szavú, a problémákat csak az erőszak erejével megoldani képes suttyó. Kettejük dialektikája a film mozgatórugója. Amikor Ivan összeomlik (komoly külső és belső “konfliktusok” miatt) Adam ébred rá vállalásának fontosságára, ő az aki új útra indítja a széthulló kis közösséget, lassan a haja is kinő.

A Dogmából induló, utána egy csomó fasza forgatókönyvet író Anders Thomas Jensen filmjének csupán egyik (bár fontos) olvasata a hit erejéről szóló tanmese. Emblematikus skandináv színészek skandináv precizitású játéka (Mads Mikkelsen (Ivan), Ulrich Thomsen (Adam), Nicolas Bro (Gunnar) és Paprika Steen (Sarah)) erősíti a filmet, amely egyaránt megfogja a teológiai, erkölcsi és etikai elmélkedések iránt fogékony nézőket, a meglepő, meghökkentő komédiák, vagy épen a groteszk szatírák kedvelőit. Az unikális képi világú, bizarr hangulatú, de pezsgően friss, üdítő hatású filmnek 10 pontot húzunk be a 10-ből, mert utána egyértelműen jobb élni, mint megtekintése előtt.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) Ádám almái (Adam’s Apples / Adams abler, 2005) bejegyzéshez

 1. Elanor_ szerint:

  imádtam ezt a filmet, gyönyörű volt, úgy zokogtam rajta, mint még soha 🙂

 2. ez egy kurva nagy film. Azóta keresem már a Gengszterek fogadóját, meg a Zöld henteseket.

 3. Walter Melone szerint:

  Ez az egyik legjobb film az utóbbi 10 évből.

  Nagy kedvencem. Néha érdemes csak azért megnézni, h rendet rakjon kicsit az ember fejében….

 4. kaamir szerint:

  Az évtized egyik legjobbja szerintem is. Csak kevés filmet tudnék mondani, ami ennyire mély, igaz és mégis könnyed.

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap « asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat « asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Újév első napján? | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Férfiak és csirkék (Mænd og Høns/Men & Chicken, 2015) | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Az igazság bajnokai (Retfærdighedens ryttere, 2020) | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Homály (Mørke, 2005) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.