Homály (Mørke, 2005)

Kegyelet magyar címmel is futott Jannik Johansen vérbeli pszichológiai thrillerje: a jelenlegi Netflixes forgalmazásban alkalmazott Homály ezzel a régi címmel együtt elég pontosan jelzi, mi vár ránk. Na, egyáltalában nem homályos történetvezetés, ugyanis a forgatókönyvet nem akárki, mint a pl. mára kultikus Ádám almáit is jegyző Anders Thomas Jensen, aki a rendezővel közösen patikatisztaságú, ám ördögien fordulatos cselekményvezetést mutat be a ködtől homályos dán tájon. Persze, a homály vonatkozhat a történet főhősére is, ugyanis a filmbeli oknyomozó újságíró kezdetben baromira nem érti, mi történt húga esküvőjén, de főleg előtte és azt követően… A korábbi magyar cím viszont azt magyarázza, hogy semmi jó.

A klasszikus thriller szabályai szerint, szinte hitchcockian bonyolódik a történet. Jacob (Nikolaj Lie Kaas) húga egy baleset következtében súlyos agykárosodást szenved. Julie kerekesszékbe kényszerítve az öngyilkosságról beszél. Hirtelen azonban feltűnik egy joviális(nak tűnő) férfi (Nicolas Bro), aki bejelenti, hogy elveszi feleségül a lányt. Látszólag teljes a boldogság, azonban a nászéjszakán Julie a fürdőkádban felvágja ereit. Snitt. Hónapokkal később Jacob véletlenül felfedezi, hogy húgának férje korábban már elvett egy halmozottan sérült nőt, és itt még nincs vége a további baljós párhuzamoknak. Jacob nyomozni kezd.

A vérbeli thriller egyben tipikus dán film is. Miközben a főhős a műfaj szabályai szerint felfelé megy, amikor mi tudjuk, hogy nem szabad felfelé mennie, nem menekül, amikor menekülnie kellene, valaki egyre gyanúsabb, és sejtjük, hogy végül nem ő lesz a gyilkos, merthogy egy thrillerben mindig van gyilkos – a történetben valódi, hús-vér emberek, meglehetően plasztikusan ábrázolt élettörténettel teszik sorsuk szerint dolgukat. Skandináv a fíling: a családi kötelékek bár hűvösek, de elszakíthatatlanok. Az IKEA-ágy hamarabb törik, mint a gerinc. A tekintetek nyíltak és tiszták, a morál és az erkölcs mély, az érzelmek belül feszülnek, de közben az arc mozdulatlan. Komor hangulatú, de izgalmas, meglepő fordulattal záruló film ez a dán film két emblematikus szupersztárjával a főszerepben.

Kategória: Film, Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Gombás Gabriella szerint:

    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.