Frances Ha (2012)

Ez a Frances Ha, ha ötven évvel korábban, a francia új hullám kellős közepén született volna francia filmnek, gyakorlatilag említés nélkül tűnt volna el a süllyesztőben. Ma azonban nem tudom, hogyan kerüljem meg a “se kiköpni, se Frances Ha2lenyelni nem tudom” közhelyét, mivel éppen ez az, ami kitűnően mutatja lelkiállapotomat. Tényleg nehéz elmenni e film mellett szó nélkül, mert annyira más, mint a mostanában mozikba kerülő filmek általában – és most mindegy, hogy ez a “másság” valójában avítt modorosság, felszínes műmájerkedés vagy dacos, “független”, őszinte, természetes attitűd. Talán mindhárom, egyszerre.

Azt ugyan sosem fogom megérteni, hogy egy fiatal, mai filmest mi visz rá arra, hogy az amúgy hightech HD-videóra (Canon EOS 5D Mark II, Canon L-Series Lenses) forgott filmet fekete-fehérre színezzen, mert művészi, drámai indokok erre nincsenek. Az a magyarázat előttem nem állja meg a helyét, hogy Noah Baumbach azt szerette volna, ha filmje úgy néz ki, mint Truffaut Jules és Jimje, mert az a vonat már régen elment. Tarr Bélázni sem akar, nyilvánvalóan. Így azonban ez a fekete-fehér képi világ csak üres, felszínes utánzat. Vehetjük, persze, egyfajta Frances Hatisztelgésnek is, hiszen a jellemző új hullámos formajegyeket, montázstechnikát, jelenetezést, a hangsúlyosan spontán természetességet, néha a zenehasználatot is szépen hozza a film, de ezt a nyelvet valójában nem beszéli, csupán néha felveszi, mint szélben, esőben az esőkabátot. Nézzük a fekete-fehér filmet, melyben Frances éli az életét, és közben megszólal a mobiltelefon. JÁJJ. A markáns, amúgy ma is üde hatású új hullámos formanyelv csupán trendi kiegészítő ebben a műfájdalmas, műkócos, műszakadt és illedelmesen bohém hipszter-komédiában.

Ennek ellenére a sztori amúgy kedves, bájos, és őszintének is tűnik. Egy útját kereső táncoslány barátságainak és szakításainak rövid története ez, hitelesnek tűnő fordulatokkal és a hétköznapiság banális bájával. Magára ismerhet a néző Frances bénázásaiban, Frances Ha - Greta Gerwigsorozatos rossz döntéseiben, mert előre borítékolhatóan azok nézik meg e filmet, akik olyanok, mint Frances. Ennyi. De legalább nem hosszú (mármint a film). Hitelesek a mellékszereplők is, akik pont olyanok, mintha péntek este bekukkantanál valamelyik Gozsdu-udvari kocsmába – miattuk viszont minek moziba menni? Szeretik az emberek Greta Gerwig alakítását is a címszerepben, engem viszont a hideg kivert tőle. Egy természetes mozdulata, gesztusa nem volt, olyan modoros, hogy a fal adja a másikat, ráadásul idegesítően idétlen és legalább 44-es a lába – bár ez utóbbiról nem tehet. Egyedül akkor tudom elviselni a látványát, ha éppen nem szól semmit, ha a jelenet nem róla szól: ha viszont kinyitja a száját, akkor legszívesebben elrohannék. Úgy telefonál, hogy közben kezével élénken gesztikulál hozzá, hogy más is lássa, ő most telefonál. Néz rád közben, de nem látod a szemét. Ha pasikhoz szól, normális hangon beszél, ha viszont nőkhöz, automatikusan egy oktávval feljebb ugrik a hangja, szemei kifordulnak és szellemileg gügyögősre zuhan össze, legyen az a nő az édesanyja, főnöke vagy éppen legjobb barátnője. Pont olyan tehát, mint szinte minden angolszász nő, aki szembe jön veled az utcán. Igen nehéz elviselni őket, ahogyan e filmet is. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Frances Ha (2012) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Teltházas előadásokkal zárult a 4. Mozinet Filmnapok | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Fehér zaj (White Noise, 2022) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.