Fiatal és gyönyörű (Jeune et jolie/Jeune & jolie, 2013)

François Ozon irigylésre méltóan sokat tud a női lélekről. Bizonyítja ezt tulajdonképpen egész életpályáján, de ebben a legújabb, előzetesen igencsak botránykőnek ígérkező, ám valójában meglepően intim, Fiatal és gyönyörű - Marine Vacthszemérmes és szép filmjében is. (Ozon korábbi filmjeiről bővebben itt, itt és itt.) Isabelle tényleg Fiatal és gyönyörű, 17 éves és a film elején még szűz. Ez nem sokáig van azonban így és az elkövetkezendő egy évben, amit e film cselekménye átölel, mindent meg is tesz azért, hogy szexuálisan tapasztalt nővé váljon. Ennyi cselekmény természetesen elég egy Emmanuelle-formátumú, vintage szexfilmhez, Ozon azonban inkább e folyamat pszichológiájára koncentrál, méghozzá annyira, hogy az explicit szexjeleneteket elnézve akár 12-es karikát kaphatna a film, még ettől a mai, jezsuita-szigorúságú cenzúrától is (bár 18-ast kapott, nyilván a biztonság kedvéért…).

Ha Isabelle történetének tanulságait nézzük, akkor mindenképpen szemforgató álszentség a 18 éves korhatár, hiszen idevágó tanulmányok tömkelege bizonyítja, hogy manapság a fiatalok igen korán kezdik a szexuális életet, jóval a filmbeli Isabelle által is betöltött életkor előtt. Nem tisztem vitatni, hogy ez jó-e, avagy sátántól való istentelen paráznaság, de hogy tény, annyi szent. Kinek, kivel beszéljünk tehát ezekről a tényekről, ha nem elsősorban az érintetteknek, akik viszont így ki vannak zárva (természetesen csak hivatalosan) a film megtekintéséből… Szóval, Isabelle (akit a tényleg fiatal és gyönyörű Marine Vacth alakít hitelesen) azon a nyáron, amikFiatal és gyönyörű - Marine Vacth 2or éppen 17-ik tizenhetedik életévét betöltötte, egy kedvesen bárgyú, szögegyszerű német turistasrác által, néhány csepp vért vesztve megszabadítja magát az érintetlenséget bizonyító bőrdarabkától. Technikailag tehát Isabelle ekkor nővé vált. Egészen annyira, hogy nőségét akkurátusan el is választja diáklányságától és a jól szituált családjában betöltött gyerekségétől is. Zsebpénzét interneten bonyolított prostitúcióval egészíti ki, amit egészen addig eltitkol, amíg egy idős alkalmi partnere el nem halálozik fiatal és gyönyörű vaginájában. Az esemény hatására Isabelle, családi és orvosi támogatással, megpróbál “normális” életet élni, azonban ez korántsem olyan könnyű. Tényszerűen ennyi történik a filmben, valójában azonban ennél lényegesen több.

Isabelle külsején sem látszik más, amolyan trendi módon melankolikus, enyhe világfájdalomban lebeg át a film szerkezetét jelentő négy évszaknyi tagoláson. Ozon (és irányításával Marine Vacth) igen finom eszközökkel mutatja meg a lányban ébredő kéj iránti felfokozott vágyat. A lány számára a szeretkezés inkább mechanikus torna, lelkileg azonban mély élmény. Megérinti, amikor a férfiakat kielégíti, akik viszont ezért (általában) hálásak. Igen szórakoztató, ahogyan Ozon a film tulajdonképpen összes férfiszereplőjét ábrázolja, mostohaapjától a rendőrön és a pszichiáteren át Fiatal és gyönyörűa fizető kuncsaftokig, akik a lány közelében egytől egyig lüktető fallosszá változnak – természetesen nem ilyen direkt módon, hanem igen szépen, képletesen, de mégis egyértelműen ábrázolva. Különösen szép, ahogy a pillangószárnyait bontogató Isabelle tevékenységével szembesülő nők (elsősorban édesanyja – Géraldine Pailhas, illetve az elhalálozott kuncsaft felesége – Charlotte Rampling) viszonyulnak a lányhoz: az anya az aggódással, kétségbeeséssel, később féltékenységgel, míg a Rampling által alakított hölgy a megértéssel, szeretettel és cinkos barátsággal. Isabelle pedig közben erős, független nővé cseperedik, aki érzelmileg, testileg biztosan áll a lábán a nagybetűs életben. Hogy aztán ez tetszik nekünk, felnőtteknek, felnőtt férfiaknak (sic!), vagy sem, az egy másik kérdés… Alig másfél óra az egész, de lényegesen mélyebben beszél ez a film a nőről, a nő testi (érzelmi) vágyairól, mint a mostanában körberajongott nimfomániás von Trier pornográf ömlengése – mindössze néhány cicis képpel és popsival, ellenben épeszű rendezői koncepcióval. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Fiatal és gyönyörű (Jeune et jolie/Jeune & jolie, 2013) bejegyzéshez

  1. pályamódosított jakhajcsár szerint:

    Nem a 17-ik (tizenhétik), hanem a 17. (tizenhetedik) életévét tölti be!

  2. Visszajelzés: Dupla szerető (L’amant double, 2017) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.