Fúsi (Fúsi / Virgin Mountain, 2015)

Kapásból a 40 éves szűz című hollywoodi “vicces darab” jut eszembe, de ezen kívül is nyilván igen renegeteg alkalommal került már boncasztalra az udvariasan agglegénységnek, és nyilván még rengeteg egyéb módon becézett -főleg gúnyolt- formája a férfilétnek, miszerint vannak olyanok, akik lassan már őszülni kezdenek, de még sosem volt dolguk a szerelemmel. “Rendes”, hetero pasikról beszélünk ezúttal, akiknek azonban valamilyen okból eddig még soha nem jött össze a dolog, ezzel rendszerint szoros összefüggésben, már élemedett férfikorukat elérvén, még mindig anyuci szoknyája mellett kanalazzák a bébipapit. A Fúsi című izlandi film címszereplője (Gunnar Jónsson) már 43 éves, ránézésre minimum 200 kiló, és ha ehhez hozzávesszük, hogy rendkívül félénk pasas, akinek két kedvenc időtöltése van (a második világháborús terepasztalán való bütykölés, valamint szigorú, északi death-metált hallgatni a tengerparton); talán picit érthető, hogy eddig még nem volt csaja.

Fúsi - Gunnar JónssonAnya virgonc pasija mozdítja ki a szűz emberhegyet masszív tétlenségéből egy ajándékkal, mely egy country-táncházba szól. Fúsi nagy nehezen rászánja magát a jegy beváltására, és rövidesen megismerkedik a kedves Sjöfnnel (Ilmur Kristjánsdóttir), aki virágáruslány, illetve annak mondja magát, de gyorsan kiderül, hogy csak kukáslány és súlyosan depressziós… Fúsi embertelen méretű zsákja nagy nehezen megtalálta illő foltját.

Fúsi - Gunnar Jónsson és Ilmur KristjánsdóttirA Fúsival nagyjából egyidős, de lényegesen slankabb Dagur Kári szeretetteljes portréját rajzolja meg a hatalmas “csecsemőnek”, de igen ügyesen elkerüli a szentimentalizmus szinte minden csapdáját, melyek ízléstelenül tátonganak egy efféle, sokáig magányban senyvedő, szeretetre éhes és szeretettel teli ember sorsának ábrázolásában. Bár a sztori hamiskásan pozitív kicsengésű, tulajdonképpen nincs – a szó hollywoodi értelmében –  happy endje. Fúsinak mi, nézők leszünk a barátai (illetve, talán a filmben az egyetlen haveron kívül még a kukás bevándorlók, egy picit), és szinte magunkon érzünk minden otromba tréfát, amit a balga külvilág űzhet egy ilyen szó szerint súlyos egyéniséggel. Rokonszenvezünk mindenkivel, akit valamilyen külső jegy, fogyatékosság, vagy rendellenesség miatt közösít ki a társadalom, még akkor is, ha maga, a kiközösített sem tesz túl sok mindent azért, hogy elfogadják. Az emberi lélek nem kezelhető pajszerrel, nagykalapáccsal és csavarhúzóval. Fúsié egy sarkított élethelyzet, melyből kitörni csak nagy erőkifejtéssel lehetséges és egyáltalán nem vethető szemére, hogy igen nehezen tudja ezt megtenni. Viszont az is igaz, hogy minden kitörési kísérlet, legyen az bármennyire is erőtlen, tétova, könnyeket csal szemünk sarkába. Ez azonban az ember és az emberi lét szépsége, amit a rendező Kári és a Fúsit alakító Jónsson közösen hoznak ki ebből a lehetetlen figurából. Természetben rejlő báj meglátása, a szeretet és az élet realitásának feltétlen tiszteletben tartása jellemzi munkájukat e remek kis filmben. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Fúsi (Fúsi / Virgin Mountain, 2015) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  2. ChrisDry szerint:

    mindenképp megnézem, kösz

  3. Visszajelzés: Miért volt érdemes elmenni a moziba 2015-ben? | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Isten hozott Senkiföldjén (Utmark / Welcome to Utmark, TV-Series, 2021-) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.