Kosok (Hrútar / Rams, 2015)

Kissé felkészületlenül estem be a Kosok című izlandi film sajtóvetítésére, valami olyasmit vártam, mint néhány éve a szintén e jeges szigetről származó Lovak és emberek kapcsolatáról szóló, frenetikus dokumentumfilmtől: fagyos szél által beretvált, kopárságában is megejtően szép tájakon állataikkal az életben maradásért magányosan küzdő, norvégmintás pulóveres, szakállas arcok gunyoros portréját. Ehelyett fagyos szél által beretvált, kopárságában is megejtően szép tájakon állataikkal az életben maradásért magányosan küzdő, norvégmintás pulóveres, szakállas arcok jégcsákány-keménységű drámáját kaptam.

kosok 2Grímur Hákonarson filmje kosokról, tehát kanbirkákról szól, valamint humanoid kanokról, akik valamilyen evolúciós csoda folytán alkalmassá váltak arra, hogy uralmuk alá hajtsák a zord, észak-izlandi tájon egyedül megmaradni képes juhállományt. Két kan a főszereplő, Gummi (Sigurður Sigurjónsson) és Kiddi (Theodór Júlíusson), akik testvérek, de már 40 éve nem beszélnek egymással, ami éktelen nagy ostobaság még civilizált helyeken is, nemhogy egy olyan vidéken, ahol az átlagos népsűrűség maximum 1 fő/km². A két szakállas viking amúgy viszonylag közel élnek egymáshoz, mert az örökségül rájuk hagyott farmon sem voltak képesek megosztozni; a szintén megörökölt nyájat kétfelé osztva tengetik napjaikat. Tulajdonképpen egyetlen esemény vonzza őket be őket a tengerparti kisvárosba, mégpedig az évenkénti kos-szépségverseny, melyen ezúttal a részeges Kiddi hozza el a fődíjat a második helyezett Gummi elől. Gummi nem tudja elfogadni a félpontos vereséget, és amikor megvizsgálja Kiddi díjnyertes kosát, rémülten észleli, hogy az állat produkálja a surlókór néven ismert járvány minden fő tünetét. Gummi jó tudja, hogy ha kitudódik a járvány, az a térség teljes juhállományának a leölésével kell járjon, aminek viszont egyenes következménye, hogy a helybéliek is megélhetés nélkül maradnak. Az csak fokozza Gummi ijedelmének súlyát, hogy övék Izland juhállományának utolsó, ősi géneket magukban hordozó, fajtiszta nyája.

kosok - sigurður sigurjónssonA Kosok tehát egyfelől egy állategészségügyi katasztrófafilm. Másfelől felfogható a westernek földszerző és földmegőrző irányzatának analógiájára amolyan nordsternnek is, csak itt nem a nehezen megszerzett föld, a farm, hanem a kietlen tájon egyedüli megélhetést biztosító állatállomány megőrzése, illetve az azért folytatott küzdelem jelenti a cselekmény fő csapásirányát – ennek konfliktusa viszont a két testvér kibékíthetetlen, homályos eredetű ellentéte. Fontos a táj itt is, hiszen földközeli a téma. Fontos tudnunk azt is, hogy bár Gummi és Kiddi két ellentétes jellem, mindkettő jó ember valahol (mélyen). Az egyik állandóan giccses zenét hallgat, a másik szobrocskákat farigcsál, ha éppen józan. Hogy megússzák a saját, de az egész környék halálát jelentő surlókór-járványt, mégis össze kell fogniuk és vállalva a veszélyt, szembe kell szállniuk a kórral, de legfőképpen az azt gyökeresen elpusztítani akaró hatósággal.

kosok 1Hákonarson érti küldetésük értelmetlenségét, egyben megérti szándékaikat is. Történetüket az egyedül lehetséges megoldás felé pergeti ki. Gyönyörű képek a zordságában is lenyűgöző tájról, részvétteljes, szeretetteljes ábrázolása a modern, északi juhászok ingerszegény, monoton életének, egy reális, mai történet a hagyományokhoz való görcsös ragaszkodásról, a testvéri szeretet mindenhatóságáról és az egymásra utaltság fontosságáról. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Kosok (Hrútar / Rams, 2015) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Lélegezz normálisan (Andið eðlilega, 2018) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.