Huszárik Zoltán és három zeneszerző – A kortárs magyar filmzene (Koncert a filmrendező tiszteletére)

Izgalmas és szokatlan koncertélménnyel gazdagodhatunk 2017 március 23-án  a Pesti Vigadóban. A Concerto Budapest a magyar filmtörténet kiemelkedő egyénisége, Huszárik Zoltán előtt tiszteleg, amikor a rendezőhöz közelálló három kortárs zeneszerző darabjait mutatja be. Jeney Zoltán, Kocsár Miklós és Durkó Zsolt kapcsolata a filmes nagysággal vitathatatlan, hiszen mindannyian nagy szerepet játszottak a Színbád, a Csontváry és az Elégia filmek sikereiben. A koncerten Jeney új kompozícióját Keller András vezényli, Durkó zenéje az Elégia rövidfilm bemutatásával válik koncertélménnyé és Kocsár a Huszárik Zoltán emlékére a rendező halála után két esztendővel komponált kürtversenye, a Concerto in memoriam H. Z. hangzik fel.

huszarik-zoltanMindössze ötven esztendőt élt és két nagyjátékfilmet alkotott Huszárik Zoltán filmrendező (1931‒1981), e két munkájával azonban ‒ Szindbád (1971), Csontváry (1980) ‒ a magyar filmművészet legendás alakjává, a legnagyobbak egyikévé vált. Rendkívüli érzékenység, a leheletfinom effektusok költőisége és általában a vizualitás, az eredendően képi ábrázolás lehetőségei iránti különleges affinitás jellemezte művészetét. Az utóbbi mozzanat aligha meglepő, hiszen Huszárik nemcsak filmrendező, de tehetséges grafikusművész is volt. Igényességét jelzi, hogy filmjeihez a legkiválóbb magyar zeneszerzőket kérte föl muzsika komponálására: a Szindbád zenéjét Jeney Zoltán, a Csontváryét Kocsár Miklós, az Elégia című rövidfilmét Durkó Zsolt alkotta. Ők hárman a zeneszerzői annak a koncertnek is, amely Huszárik Zoltánnak állít emléket. Jeney Zoltántól új kompozíciót vezényel a koncert karmestere, Keller András, Durkó Zsoltot az említett rövidfilm, az Elégia zenéje képviseli, míg Kocsár Miklós alkotásai közül a Huszárik Zoltán emlékére a rendező halála után két esztendővel komponált kürtverseny, a Concerto in memoriam H. Z. hangzik fel.

A rendező megalkuvást nem ismerő gondolkodásmódjához és nagyságrendjéhez illik a hangverseny záró száma, Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíciója. A hangverseny szólistája, Tóth Bálint a Concerto Budapest szólamvezetője.

Program:

Kocsár Miklós: Concerto in memoriam Z.H. (1983)

Jeney Zoltán: Eipe tis, Hérakleite (Hérakleitosz halála) – ősbemutató

Huszárik Zoltán: Elégia című kisfilmjének vetítése (Durkó Zsolt zenéjével)

Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Tóth Bálint – kürt; Szent Efrém Férfikar (karnagy: Bubnó Tamás); Vezényel: Keller András

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.