Brazilok (2017)

M. Kiss Csaba (Rohonyi Gábor rendezői segédletével készült) Brazilok című mozija gyökeresen szakít mindazzal, amit a magyar film cigánysággal foglalkozó darabjaiban eddig megszokhattunk. Természetesen akadtak korábban olyan filmek, melyek hitelesebben, a nyilvánvaló problémák gyökereire pontosabban tapintottak a lényegre (pl. Koportos, Cséplő Gyuri), voltak olyanok is, melyek megcsúsztak a témán (pl. Dallas Pashamende, Vespa), viszont olyan szórakoztató, mint amilyen ez az acsai putrisor csodacsapatának meséjét elénk táró film, még nálunk nem készült. A Brazilok hangvételét legjobban talán Kusturica két roma-filmjéhez tudnám hasonlítani, bár kevésbé elrajzolt és bombasztikus, mint a Macska-jaj, viszont a Találkoztam boldog cigányokkal is-hoz igen közel áll.

A sztori abszolút reális. A magyarok körében a romákkal szemben meglévő előítéletesség, hovatovább gyűlölködés valós, élő, mindennapi probléma. A romák társadalommal szembeni frusztráltsága, a hagyományaikhoz való erős ragaszkodás és az ebből fakadó dacos, dühös szembeszegülés mindennel, ami bármiféle külső hatalmat erőszakolna rájuk, szintén élő dolog. Az már nem feltétlenül mindennapos, hogy a cigányok önmaguktól, saját akaratból, indíttatásból próbáljanak meg kikeveredni a külső és belső körülmények sorsszerű összejátszásából adódó mély kátyúból, bár szerencsére példa akad erre is. Például az a siroki romákból álló focicsapat, amelyek a városszéli barlanglakásokból benevezett a városi kispályás labdarúgó-bajnokságra, saját maguknak, de a környezetüknek is bebizonyítva, hogy “ők is tudnak olyanok lenni, mint a többi ember”. Az ismert és elismert tévés újságírói múlttal rendelkező M. Kiss ebből a kis sztoriból kerekítette fel dramaturgiai eszközökkel a Brazilok meséjét.

Tehát maga, a sztori természetesen mese, de amiről mesél, az bizony igazi. M. Kiss nem tagadhatja le újságírói vénáját, ugyanis mindvégig pontosan egyensúlyoz a valóság talaja felett néhány centivel. Reális, igazi figurákat látunk, mind a romák, mind a magyarok közül, s ami plusz pont, hogy gyakorlatilag össze is keverhetjük a hivatásos színészeket a forgatás helyszínén verbuvált autentikus szereplőkkel – és ez mindenki számára egyöntetűen dicséret. (Érdemes ebből a szempontból összevetni a Brazilokat a szintén napokban bemutatott, hasonló témájú Vitézy-filmmel, a Csandra szekerével és világosan fogjuk látni, mi az igaz és mi a hazug.) Itt bizony a romák lopják a fát az erdőből, ezzel a jelenettel kezdődik a film, naná, egy kis reggeli testmozgás és hát valamivel fűteni is kell, de lopják az útszéli közlekedési táblákat is (és ez már egy igen szép, és igencsak igaz “kanyar” lesz a cselekményben.) Guberálnak, lomiznak, tele is van lomokkal a putrisor, de látjuk azt is, hogy a szép, rendezett “magyar” házak táján sem megy minden törvényesen. A mérce nem kettős, de mindent megmér.

“Egész világ ellenségünk
Űzött tolvajokként élünk
Nem loptunk mi csak egy szöget
Jézus vérző tenyeréből”

(Részlet az ún. Cigányhimnuszból, kiemelés tőlem.)

M. Kiss nem idealizál, nem csúsztat, de nem is karikíroz. Egy olyan mesét mesél, ami igaz is lehet. Mesét az összetartozásról, a hazaszeretetről, a becsületről és a vagányságról, valamint a foci egészséges imádatáról. Egy boldog világról, melyben ugyan csattannak el pofonok, de senkinek nem jut eszébe puskát fogni a másikra. Majdnem olyan, mint ez, itten, csak egy kicsit, egy hangyafingnyit elemeltebb. A legfontosabb azonban az, hogy utána éppen annyira jó magyarnak lenni, mint cigánynak és mint magyar cigánynak. (Ha esetleg mégsem így érzünk, akkor az nem e film miatt van.) 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Brazilok (2017) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Bajnokok (Campeones, 2018) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.